Oren dan buah-buahan

  

Aprikot

BuahApricot (Prunus armeniaca, atau Armeniaca vulgaris) - buah-buahan pokok Selatan Rosaceae keluarga, yang memberikan buah berair dengan batu yang besar. Dalam buah-buahan yang mengandungi gula aprikot 27%, 3.8% asid malic, limau dan asid tartarik, pectin, kanji, garam tanin mineral dan vitamin.  Buah-buahan yang digunakan secara meluas dalam perniagaan memasak, konfeksi, industri pengetinan. Daging yang digunakan (kulit) dan teras (benih) buah aprikot.

Sejarah Apricot berasal dari timur laut China, dan bukan dari Armenia, yang boleh diselesaikan dengan nama Latin. Kemudian beliau datang ke Armenia melalui Asia Tengah dan kemudian telah dibawa keluar dari Armenia, Alexander the Great dan merebak dalam tempoh Hellenistik di seluruh Eropah Selatan, Mediterranean, Dekat dan Timur Tengah.  Ini membawa kepada yang lain jenis aprikot.

Oleh itu, di bahagian-bahagian yang berlainan aprikot dunia segar, kering, dan kering seperti membeli-belah pelbagai dan nama masakan:  membekukan hati (buah-buahan yang besar masak dalam keadaan sedikit sedikit kering, tanpa tulang);  kaisa aprikot (buah zavyalennye, berbintik-Tompok, separuh);  aprikot kering (buah-buahan kering tanpa biji, potong bahagian dan rumah);  zherdela (kecil aprikot manis), dll  Melalui penggunaan kandungan yang sangat tinggi pectins,  aprikot yang digunakan untuk membuat marmalade paling berharga marmalades dan buah-buahan lain dan beri, yang kurang pektin sendiri, kesesakan pelbagai (kadang-kadang bersama-sama dengan kernel), untuk menghasilkan jus, ekstrak, sirap.

Tulang aprikot digunakan dalam pembuatan biji, asli (biji) - sebagai ganti kepada badam dalam campuran marmalade-kacang, sebagai contoh, Badam-nuhat (lihat  ) Gula-gula dan halva Oriental,  . Aprikot bentuk kering dan segar digunakan sebagai komponen dan perasa (dalam bentuk  ) Dalam penyediaan manis-masam daging timur masakan masakan (seperti pilaf, permainan - pheasants) dan diri menggoreng, dan juga untuk pengeluaran minuman meja nasional - lihat

, . Cerita rakyat dan Sastera dalam aprikot Eropah sebelum ini dianggap dan mereka upomindalis sedemikian di dalam "Mimpi Malam Pertengahan Musim Panas yang" Shakespeare dan tragedi Duchess John Webster "daripada aprikot Malfa 'telah digunakan untuk memulakan kontraksi buruh. Dalam cerita rakyat Inggeris, ia dipercayai bahawa aprikot impian untuk kejayaan, dan orang-orang Cina percaya buah simbol pengecut.  Lihat juga:

  

aprikot, jenis aprikot, buah aprikot, limau

© Copyright pic.ertk.info
Fakta menarik tentang oren, lemon, pic, aprikot dan buah-buahan lain.