Oren dan buah-buahan

  

Apricot ARMENIASA Ssor

Apricot - ARMENIASA Ssor. (Keluarga Rosaceae)  Mengandungi 8 spesies yang semakin meningkat di Timur Tengah, Timur Tengah dan Asia Minor, Caucasus.  Ini pokok kecil 5-12 m tinggi atau besar dengan dedaun renek luas dan sistem akar yang mendalam.

Daun ini mudah, hingga 12 cm, bujur, berkata, dengan petiole panjang. Bunga biasa, besar, putih dan merah jambu, dengan bau yang menyenangkan. Buah berwarna kuning atau oren, buah berbiji berisi atau sedikit kering kebanyakannya baldu.  Cahaya yang memerlukan, tak berat dalam keadaan tanah, tumbuh terbaik di dalam, tanah baik berudara yang mengandungi kapur. Kemarau dan rintangan angin, elakkan genangan air dan kemasinan, yang berkembang pesat.

Quite a-lasak musim sejuk, boleh menahan suhu jatuh kepada -25. ° C, fros, membekukan sedikit di bawah had ini, buah pinggang dan pucuk tahun lepas. Menyebarkan oleh benih terus berdaya maju sehingga setahun, dan vaksinasi. Benih disemai pada musim luruh atau pada musim bunga selepas tiga bulan stratifikasi.

Dalam Chron aprikot dibentuk secara semulajadi, walaupun dalam satu tahun umur ia adalah sesuai untuk ditanam. Berkembang pesat: tiga dan benih empat tahun - berdaun padat, baik yang terbentuk pokok yang mula membuahkan hasil. Luar biasa indah di mekar, apabila pucuk (sebelum leafing) keseluruhannya ditutup dengan bunga merah jambu yang besar. Berpakaian pakaian dalam daun musim luruh yang cerah, dan pada masa berbuah. Boleh digunakan untuk taman-taman taman, dekorasi, dalam penanaman tunggal dan kumpulan.

Aprikot Manchu - A. mandshurica (Maxim.) Skvortz. )  Ia tumbuh di dalam kumpulan atau secara tunggal pada cerun curam kering selatan, dalam hutan oak Wilayah Primorye, bahagian utara Korea dan China Timur Laut. Daun pokok 10-15 m, dengan diameter batang sebanyak 45 cm, dengan mahkota penyebaran renda. Yang menyalak pada batang-batang retak gelap, kelabu dalam, menyerupai kulit daripada baldu. Pucuk muda hijau atau merah-coklat, berkilat.

Daun adalah 5-12 cm panjang, bujur ke tombak-ovate untuk meluas atau di pucuk pertumbuhan ini lebih besar dari orang-orang pada margin subur, glabrous, dlinnozaostrennye, kasar dvoyakopilchatye. Pada musim bunga, mereka adalah hijau muda pada musim panas - hijau, hijau muda di bawah, di musim musim luruh - cinnabar-merah, yang berterusan ke atas cawangan untuk fros dalam. Mempunyai bunga yang besar, cahaya merah jambu atau merah jambu, bersendirian atau dalam kelompok pada batang pendek.

Tempoh berbunga 10-11 hari. Buah-buahan kepada 2.5 cm, jingga-kuning, pubescent, indah berbeza dengan dedaunan gelap. Kehidupan Aprikot lebih daripada 100 tahun. Zimostoek.

Cinta cahaya, berkembang maju di mana-mana tanah. Sempurna responsif kepada liming. Angin, asap dan gazoustoychiv. Menyediakan pertumbuhan yang banyak. Tolerates pemangkasan.

Terdapat berkembang pesat. Amat hiasan. Kesan masa berbunga dan berbuah, dalam penanaman tunggal dan melkogruppovyh digabungkan dengan birch, oak, konifer. Deep akar sistem aprikot menjadikannya sesuai untuk menentukan cerun, sungai dan sistem pengairan.

Aprikot - A. Lam vulgaris.  Tanah air jenis ini pergunungan Asia Tengah dan China. Sebuah pokok kecil atau pokok renek yang besar dengan shirokookrugloy mahkota. Sangat bulet itu berwarna perang kemerahan atau coklat-zaitun, bersinar, batang glabrous, sering di tempat (tetapi tidak sepenuhnya) ditutup dengan filem kekelabuan, buah pinggang selama 2-3 siri. Daun 4-9 cm panjang ovate atau luas ovate, berbentuk hati, bujur-menunjuk puncak, bergigi pada margin.

Seorang yang sangat hiasan dalam masa berbunga, dihiasi dengan bunga pelbagai putih atau merah jambu pucat besar dengan sepal merah gelap reflexed. Bunga untuk leafing melalui 7-9 hari. Tidak kurang hiasan, dan dia pada masa berbuah, dihiasi dengan pubescent baldu, selalunya dengan merah, buah-buahan manis, bulat dengan pekerjaan sehari membujur hingga 3 cm garis pusat.  Tanah yang terbaik untuk tanaman itu adalah tanah liat, lempung berpasir, segar, bukan pasir terlalu miskin. Tidak cukup fros Tengah Rusia.

Kelihatan baik dalam tanaman tunggal atau kumpulan kecil longgar, dengan lanskap belakang rumah, jalan dan tepi selongsong, di pagar.  Dalam budaya kuno, banyak jenis dan bentuk beberapa hiasan: menangis (f. pendula) - dengan cawangan melabuh; burik (f. variegata) - dengan daun berlainan warna.  Siberia aprikot - A. sibirica (L.) Lam.  Ia berlaku di cerun kering, di antara belukar dari rhododendron dan epal antraks pokok, di Wilayah Primorsky itu.

Siberia Timur, Utara China dan Mongolia. Manchurian aprikot berbeza dari kecil (ketinggian tidak melebihi 5 m), lebih kecil, daun yang lebih lengkap, dengan puncak gigi ditarik-a. Mempunyai bunga yang kecil dan putih dengan sentuhan merah, berat, hampir sessile, menghiasi pokok dalam 7-10 hari. Buah-buahan juga lebih kecil, dengan kering, retak apabila masak oren perikarpa, tak boleh dimakan, tetapi ia sangat hiasan dan hiasan perayaan pada masa tumbuhan berbuah keseluruhan.

Semua fasa pembangunan bermusim berlaku lebih awal dari dalam aprikot Manchu.  Bernilai tinggi daya tahan sejuk dan tidak menonjol. Atas alasan yang sukar ditandingi di kalangan spesies yang lain.

Sangat berkesan pada musim yang semakin meningkat: sebelum leafing - bunga warna-warni yang banyak pada musim panas - daun mozek yang indah, pada musim gugur - buah-buahan yang terang, dan kemudian - warna merah-ungu daun.

Related Posts:
  1. oren

  

aprikot, aprikot

© Copyright pic.ertk.info
Fakta menarik tentang oren, lemon, pic, aprikot dan buah-buahan lain.