Oren dan buah-buahan

  

Apricot ciriciri perubatan

Aprikot perubatan hartanah           Apricot (Armeniaca), jenis pokok buah-buahan dan pokok renek dalam keluarga Rosaceae, subfamili plum. Bunga adalah salah satu di dalam buah pinggang, putih atau merah jambu, mekar sebelum daun.

Buah - drupes berisi atau sedikit kering, biasanya pubescent dalam buah pit masak hampir licin. Buah-buahan mengandungi 4-20% gula, asid malic, sitrik dan lain-lain, 0,38-1,27% pectin, 10 mg karotena% dalam benih lemak 29-58%.           Buah dimakan segar, mereka lazat, sangat berkhasiat dan rasa.

Aprikot berguna dalam tubuh dengan kekurangan vitamin, terutama A, C dan Kumpulan B. Dalam usaha untuk memenuhi keperluan harian orang di asid askorbik cukup 3 / 4 cawan jus aprikot.   .Apricot ciri-ciri perubatan mendapati bahawa 100 gram aprikot menjejaskan darah serta 40 mg besi dan 250 g hati segar. Ini menentukan nilai terapeutik buah untuk orang yang mengidap anemia. Buah meminjamkan diri mereka baik kepada pengeringan. Terutamanya popular dengan aprikot kering, yang digunakan secara meluas dalam pemakanan.

Aprikot (satu perkataan yang berasal dari Turki) Buah, Sun-kering sebagai bahagian, berbintik-Tompok. Betul masak aprikot kering mengandungi 50-60% gula, dengan kandungan lembapan yang tidak lebih daripada 22%. Hampir penyembuhan sifat-sifat yang sama dan telah aprikot - kering buah-buahan dengan benih aprikot

aprikot kering dan jus aprikot bermanfaat bagi wanita mengandung dan pesakit dengan penyakit kardiovaskular.         Aprikot kering yang berkalori tinggi, kerana ia mengandungi banyak karbohidrat, kaya dengan kalium, juga mengandungi kalsium, magnesium, fosforus, besi, vitamin, asid organik dan nutrien lain. Aprikot sebagai ubat nutrien, pemulihan bagi 100-150 gram sehari disyorkan untuk orang yang lemah, dan pulih dari penyakit, penyakit kronik (seperti batuk kering), mengandung dan anak-anak.

Ia sangat bermanfaat untuk penyakit buah pinggang kronik jantung dan apabila anda memerlukan makanan yang mengandungi jumlah natrium yang terhad, dan tinggi - kalium (contohnya, edema, darah tinggi, jantung aritmia, infarction, dll), dan serta ejen julap sedikit.   Pakistan saintis percaya bahawa umur panjang daripada suku Hunza ahli yang tinggal di India Himalaya (umur kerap 110-120 tahun), mempromosikan makanan tradisional buah aprikot yang banyak.

Suku menganggap mereka "buah kesihatan." Dalam perubatan Cina benih dalam jumlah yang kecil digunakan sebagai sedatif alat batuk.         Aprikot sangat baik dan kering aprikot dalam anemia kekurangan zat besi, alu-dan avitaminosis. Namun perlu dicatat bahwa dalam penyakit hati dan hipotiroidisme, mereka tidak dilantik sebagai pro-vitamin A dalam aprikot dalam jumlah yang besar, untuk penyakit ini tidak diserap. Dalam hal ini, pesakit itu ditadbir tulen Vitamin A.

Terdapat lapan jenis pokok aprikot. Antaranya, Aprikot yang paling berharga. Ia ditanam di Asia Tengah, Caucasus, Crimea, selatan Ukraine. Dalam aprikot liar ditemui di Asia Tengah, Dagestan Utara-timur China (di mana beliau ditanam lebih 2000 tahun SM). Di Himalaya, aprikot berkembang walaupun pada ketinggian 4,000 m dari paras laut.           Dari biji aprikot memberi minyak (amygdalin dipadam).

Buah yang dimakan segar atau kering.Apricot ciri-ciri perubatan Dari mereka menyediakan jem, jus, minuman buah-buahan.         Sekatan harus makan aprikot pesakit kencing manis.

Untuk kesesakan yang sesuai sahaja dan berwarna, buah belum masak dengan sedikit atau tanpa biji, kulit atau tanpanya. Jam - aprikot 1kg, 1.2 kg gula, 2 cawan air, 3 g limau asid.   Aprikot kecil dengan lubang pin, 1-2 minit problanshirovat (membakar) dalam mendidih, kemudian sejuk di dalam air sejuk, mengambil, memberi air ke longkang. Tuangkan sirap gula panas (1 kg gula 2 cawan air) dan meninggalkan untuk 4-6 jam. Kemudian membawa kepada mendidih, masak selama 5-6 minit dengan api kecil dan biarkan berdiri 7-8 jam.

Jadi untuk mengulangi 2-3 kali. Sebelum lepas mendidih tuangkan 200 g gula dan masak sehingga lembut. Pada akhir masak, tambah sitrat asid. Sedia jem sejuk, berdiri 6-8 jam, tersebar di bank, ditutup dan dimasukkan ke dalam simpanan.

Baca tips kami dilayan dengan buah beri dan buah-buahan, dan semoga berjaya!

  

aprikot, buah aprikot, asid sitrik, wanita mengandung

© Copyright pic.ertk.info
Fakta menarik tentang oren, lemon, pic, aprikot dan buah-buahan lain.