Oren dan buah-buahan

  

Apricot minuman keras yang popular

Apricot - buah berbiji, kepunyaan Rosaceae keluarga, Rosaceae. Daun ini bulat atau ovate, melemahkan, margin bergigi kecil. Bunganya berwarna putih atau merah jambu. Buah - berair odnokostyanki, dalam rangka bulat, elips atau obovate. Batu adalah tebal berdinding, licin. Pokok aprikot merupakan tempat kelahiran Timur Laut China, ditanam dalam iklim yang hangat ramai. 90% daripada tanaman AS semua aprikot dituai di California.

Bergantung kepada pelbagai, warna aprikot boleh kuning pucat ke berair oren. Aprikot adalah produk yang mudah rosak, jadi untuk melaksanakan di kawasan-kawasan pedalaman terganggu awal masak, hampir hijau. Biji aprikot digunakan dalam tujuan konfeksi mereka mendapatkan lemak minyak aprikot, ditambah ke dalam minuman pelbagai.

Tajuk aprikot dalam pelbagai bahasa dan negara yang berbeza disebut berbeza. Nama Latin aprikot - Armeniaca vulgaris. Dalam Bahasa Sepanyol - albaricoque, dalam Bahasa Perancis - ABRICOT, dalam Bahasa Inggeris - aprikot, di Belanda - abrikoos, Amerika sering disebut pondok hanya aprikot.

Di Rusia, aprikot mempunyai beberapa nama: zherdela - kecil manis aprikot, dia berbisik - yang agak besar sedikit buah-buahan kering tanpa biji, aprikot kering - buah seluruh kering dengan batu, kaisa - fumigated dengan sulfur dioksida dan buah-buahan sedikit kering tanpa biji, aprikot kering - bahagian kering buah fumigated dengan sulfur dioksida dan kering di bawah matahari selama beberapa hari.  Aprikot yang kaya dengan beta-karotena besi, kalsium, serat, serta bioflavonoids atau vitamin P.

Dalam sesetengah budaya, contohnya, China, Perancis, Itali dan hidangan aprikot atau minuman daripada ia dianggap afrodisia.  Antara yang popular aprikot arak dan brendi dikenali Perancis Abrikontin (Abricontin), a priori (Voice) syarikat Marie Brizard, Hungarian Kekskemet (Keckskemet), Austria Palinka Barack (Barak Palinka) dan beberapa orang lain, termasuk Finland.

Salah satu yang paling terkenal di seluruh dunia aprikot Amaretto minuman keras adalah di Itali Saronno (Amaretto di Saronno), dibuat oleh "Ilva Saronno S.r.A.." Dengan minuman keras, malah seluruh cerita yang berkaitan, mengikut yang dikaitkan dengan sifat-sifat ini privorotnye minum. Mereka berkata beliau telah menyediakan pemilik rumah makanan wanita balu, seorang penduduk bandar Sharon, untuk memenangi hati artis berbakat, seorang murid daripada Leonardo da Vinci, Bernadino Luini.

Indah Vienna pencuci mulut, masa diuji dan gourmet paling dendam sentiasa terkenal dengan pelbagai jenis hidangan dari sayur-sayuran dan buah-buahan, termasuk aprikot. Ini Marilenknodel kuih bola, yang penuh dengan aprikot keseluruhan, "disumbat" dalam keping pula gula, aprikot, "Colbert", souffle aprikot, dan lain-lain pencuci mulut yang sangat baik. Confectioners Perancis menawarkan mousse korporat aprikot, terdiri daripada genting dengan buah-buahan gula tepung dengan limau jus, kuning telur dan gula, dan tukang masak Cina - aprikot jeli, yang disyorkan untuk makan malam untuk dua orang ...

  

minyak isirong aprikot, aprikot, jus lemon, lemon

© Copyright pic.ertk.info
Fakta menarik tentang oren, lemon, pic, aprikot dan buah-buahan lain.