Oren dan buah-buahan

  

Aprikot tumbuh di

Apricot. Memupuk aprikot di taman Aprikot (Armenian epal) adalah salah satu tanaman buah-buahan tertua di Asia Tengah, penomboran beberapa ribu.

Sekitar 6000 tahun yang lalu di China, dan kemudian (tahun 3tys. lalu) datang melalui Iran dan Caucasus ke Armenia, dan kemudian - di Greece dan Itali di bawah nama epal Armenia. Dikenali dan bentuk polukulturnye  Apricot - zhardeli digunakan secara meluas pada satu masa semasa memasang tali pinggang. Pada masa ini, bentuk yang terbaik daripada mereka yang biasa di rumah taman-taman, di hasienda, dll

Buahmengandungi karbohidrat 10-11%, 1.3 - asid, 1,6-karotena, 10 mg % vitamin C, 0,70 dan 0,95 vitamin PP, vitamin E, 19 mg% - magnesium, serta nikel, titanium, vanadium, molibdenum, boron dan strontium. Digunakan  Aprikot segar atau kering (aprikot kering), serta aprikot kering, kaisa, bagi penyediaan kesesakan, buah rebus dan minuman, termasuk kuat.

- Buah-buahan segar untuk anemia, keletihan, hati;  - Daun - baik gigi bersih plak untuk membantu luka, melegakan sakit gigi;  - Daun mengenakan (seperti memampatkan a) pada luka, terbakar dan melecet.  - Di India mengambil 30-60 Aprikot - diet aprikot - satu ikrar usia yang panjang. Perubatan moden mencadangkan aprikot segar sebagai makanan, ubat vitamin dan kardiovaskular.

- Bukankah Buah dengan perut kosong, bersama-sama dengan biji dan kulit;  - Jangan minum buah aprikot air sejuk - ia disertai dengan sakit di usus dan sakit perut.  - Anda tidak boleh menggunakan hasil pesakit kencing manis dengan gastritis dan ulser peptik;  - Jangan makan terlalu banyak aprikot: pengambilan harian bagi orang yang sihat - tidak lebih daripada 0.5 kg buah-buahan segar atau kering sebanyak 0.1 kg.  Untuk pertumbuhan dan pembangunan pokok aprikot tanah cahaya yang baik (pasir, liat) ostrukturennye baik.

Tanah yang teruk untuk aprikot: berat atau tidak berstruktur (putus) dengan kedudukan yang sama (dekat 2 m) bawah tanah. Dalam kes ini, anda mesti sebagai komprehensif yang mungkin (diameter 1,5-2 m) dan dalam (1-1,5 m) lubang. Di bahagian bawah dicurahkan kelikir dan pasir (seperti longkang) 20-40 cm tinggi, maka ia adalah diisi dengan campuran tanah, gambut, pasir dan kompos dalam perkadaran yang sama. Kemudian dalam lubang ditanam pokok aprikot.

Jangan air dan membajai pokok daripada aprikot dalam separuh kedua tumbuh-tumbuhan - ia merangsang pertumbuhan berlebihan pucuk.  Frostjenis aprikot: Almond, Amber dan stabil.  Jenis baru aprikot: The Triumph of (buah-buahan yang besar - sehingga 55 g) utara, sederhana lewat, Juara di utara (buah - 65 g), sederhana lewat; Kompotny (30 g buah-buahan), lewat, Surprise (45 g buah-buahan), pertengahan; Voronezh aromatik  (Buah-buahan 25-28 g), awal yang matang.

  

jenis buah aprikot yang aprikot, aprikot

© Copyright pic.ertk.info
Fakta menarik tentang oren, lemon, pic, aprikot dan buah-buahan lain.