Oren dan buah-buahan

  

Schizandra Cina aprikot asid sitrik buah aprikot buah quince japonica jenis aprikot jus lemon jus oren lemon limau loquat magnolia Cina medlar mentega pic minyak isirong aprikot minyak oren oren oren minyak pemakanan oren oren pic quince quince buah-buahan serai wanita mengandung

Apricot gred industri utama cheeked

Apricot - buah pokok Selatan, pembentukan pelbagai budaya yang berlaku di negara-negara dengan iklim yang hangat: Asia Tengah, Iran, Caucasus, di selatan Eropah. Oleh itu, di bahagian Eropah Rusia diternak terutamanya di rantau Kaukasus Utara itu.  Industri utama di sini adalah pelbagai dengan besar merah-cheeked, berisi, buah-buahan yang lazat, oren terang.

Malah dalam keadaan menggalakkan, Kuban dan Stavropol cheeked memberikan hasil tuaian yang baik tidak cawan sekali setiap tiga tahun. Alasan utama untuk hasil yang rendah adalah kematian tunas bunga di musim sejuk. Pada rehat, suhu -26 ° ke mereka kritikal.

Dan selepas cair panjang, apabila tunas bunga mula berkembang dengan pesat dan mendadak dikurangkan musim sejuk ketabahan, adalah frosts buruk dalam ° yang -18-20. Di kawasan utara Rostov-on-Don dalam merah yang dihadapi dalam musim sejuk beku keras sedikit pokok yang kukuh. Kawasan ini menyediakan tanaman yang baik merah-cheeked 1-2 kali sepanjang hayat keseluruhan pokok itu.  Bentuk lebih sejuk-lasak adalah tempatan aprikot, yang penduduk mengeluarkan semula benih penyemaian.

Juga, unvaccinated ditanam dari biji pokok yang dipanggil zherdelyami. Zherdeli sehingga sebahagian besar daripada pokok aprikot di kawasan yang luas antara bandar dan Voronezh Rostov-on-Don. Kualiti buah-buahan yang mereka telah jauh lebih rendah merah yang dihadapi: mereka adalah saiz dua hingga tiga kali lebih kecil, biasanya dengan pulpa pahit dan serat kasar ("teras").

Ketika ini buah zherdeli kawasan ketara lebih merah yang dihadapi - sebuah tanaman yang baik daripada mereka adalah secara purata hanya sekali setiap 3 tahun.  Di timur Siberia, di lereng bukit yang Dauria dalam bahasa Cina Manchuria dan Primorsky Krai dalam dua spesies liar tumbuh aprikot - Siberia dan Manchurian. Buah-buahan yang tidak boleh dimakan secara praktikal, terutamanya di Siberia aprikot, tetapi tunas bunga boleh bertolak ansur frosts teruk ke-40o, dan pokok sehingga -50 °.

Asas spesis dengan Aprikot di utara Manchuria, orang Cina maju jenis tempatan polukulturnye aprikot dengan buah-buahan kecil kualiti yang memuaskan. Pada awal abad ini Michurin dari benih penyemaian ini jenis Cina dibawa pertama jenis aprikot untuk band tengah - Best Michurinsky, Komrad, Nengol, Satser. Memuaskan bertolak ansur dengan zon tengah musim sejuk bahagian Eropah. Malangnya, ketabahan jenis ini adalah berkait rapat dengan tempoh yang singkat seluruh pokok.

Pada musim sejuk yang keras tanpa pencairan di Timur Siberia dan Manchuria, mereka mengekalkan tinggi musim sejuk-ketabahan untuk musim bunga. Apabila bahagian Eropah yang sama dengan musim sejuk yang sederhana, mereka bertindak ganas untuk cair yang pertama pada bulan Disember-Januari, putik bunga mula berkembang di dalam mereka dan dibunuh oleh frosts berikutnya agak kecil. Di selatan bahagian Eropah, di mana sudah mulai mencair musim sejuk sangat kuat dan berpanjangan, ini jenis menghasilkan buah sungai lebih daripada cerah-cheeked.

Dikenali Penternak M. Ulyanishev di Stesen Eksperimen Rossoshanskij daripada Hortikultur dan A. Benyamin dalam agrouniversitete Negeri Voronezh dengan crossing jenis IVMichurin, tempatan dan secara besar-zherdeley selatan membawa banyak jenis baru jenis aprikot. Sebaik-baik Anak jenis ini merah-cheeked gemeretuk, kuning, Rusia-Bulgaria, pencuci mulut, North Triumph diterima tersebar luas di selatan Pusat Hitam Bumi zon.

Walaupun kualiti buah mereka yang agak rendah kepada merah-cheeked, musim sejuk ketabahan dan putik bunga pokok itu, ia jauh lebih tinggi. Pokok tanpa kerosakan ketara tahan suhu turun ke -35 °, tunas bunga untuk -28-30 °.  Kejayaan dalam penanaman aprikot pada plot bergantung terutamanya kepada pilihan yang betul kelainan. Di kawasan selatan Rostov-on-Don mungkin untuk berkembang secara besar-berbuah jenis selatan - merah-cheeked, berseri, Melitopol awal, lewat Melitopol, Shalah, dll

Dalam zon padang rumput dari Voronezh kepada hasil Rostov baik akan memberi gred yang terbaik atas MM Ulyanischeva dan A. Veniaminov. Semaian Hortikultur Stesen Penyelidikan Rossoshanskij setiap tahun menghasilkan benih jenis ini. Kawasan utara Voronezh sedikit baik untuk aprikot.

Di sini dapat dilihat - adalah satu perkara yang buruk sebagai kulit dan podoprevanie cambium di bahagian bawah tong di kolar akar. Terutamanya kuat dimanifestasikan dalam musim sejuk yang sederhana apabila salji jatuh di bumi cair. Setelah di bawah lapisan tebal salji pada suhu hampir 0 °, dibebaskan awal dari kulit rehat dan cambium mati sesak nafas dan mati.

Sangat podoprevshie pokok pada musim bunga, sebagai permulaan biasa untuk berkembang, tetapi kemudian musim panas kering. Dalam zon ini, aprikot yang lebih baik untuk menanam pada ketinggian satu meter di shtamb tempatan-lasak musim sejuk plum rumah jenis. Berikut adalah jenis terbaik IVMichurin jenis, dan dalam keadaan yang lebih baik microclimatic cara ke Moscow jenis buah yang baik M.M.Ulyani-scheva dan A. Veniaminov.

Merata-rata untuk aprikot terbaik adalah tempat yang tinggi, rendah lembangan tertutup, di mana udara yang sejuk sejuk bertakung, aprikot tidak boleh berdiri.  Jika anda tidak mendapat suntikan pokok aprikot boleh tumbuh daripada biji buah yang mengandungi pokok. Walaupun tiada jaminan pemeliharaan penuh kualiti pelbagai awal, biasanya benih hampir pada ketabahan, saiz, rasa, buah-buahan dan lain-lain ciri.

Tulang mesti diambil dengan sebaik-baik pokok tempatan, dan bukannya dibeli di pasaran atau kedai buah-buahan yang diimport, walaupun mereka menggoda anda dengan saiz dan rasanya. Hampir pasti anak pokok dari biji benih akan nezimostoyki, terutamanya di kawasan utara.  Untuk mengambil benih sebelum berbuah, adalah lebih baik untuk berkembang tanpa diubah, menyemai terus ke tempat yang kekal.

Autumn disemai benih kering dalam 4 keping dalam penanaman disediakan lubang saiz 60x60x60 cm segi empat tepat di sudut-sudut persegi itu. Jarak antara telaga - 4 meter. Perlindungan untuk lapisan daun tanaman musim sejuk kering 20 cm boleh disemai pada musim bunga benih berlapis. Untuk melakukan ini, benih disimpan di tempat yang sejuk dan kering sehingga pertengahan akhir bulan Januari.

Seterusnya, direndam selama 3 hari di dalam air, menukar air setiap hari untuk kali terakhir dalam penyelesaian merah jambu daripada permanganat kalium benih direndam diletakkan di dalam kantung nilon, dibuat dari stoking lama dan menanamnya dalam baldi tua dari lumut basah, habuk kayu atau pasir. Baldi adalah ditempatkan di dalam bilik bawah tanah dengan suhu 3 +5 °. Pastikan memeriksa benih, menghalang mereka daripada menjadi kering. Ia tidak boleh diterima beku benih direndam, jangan lupa untuk melindungi mereka daripada tikus.

Pada April, batu biasanya retak, dan benih akan afoot. Kemudian mereka perlu menanam dalam tanah dengan cara yang sama seperti dalam kejatuhan. Jika tanah tidak bersedia, bersama-sama dengan beg Capron biji dicuci dalam larutan merah jambu daripada permanganat kalium (prosedur yang sama dilakukan pada musim sejuk dan semasa stratifikasi, apabila benih telah berkulat), diletakkan dalam beg plastik dan diletakkan di atas rak atas peti sejuk di mana suhu adalah hampir sifar.

Terdapat mereka disimpan sehingga masa menanam.  Apabila benih disemai dalam musim bunga pucuk kering unstratified akan muncul hanya selepas setahun. Musim panas berikutnya, setahun selepas menyemai musim bunga, anak benih daripada tumbuh tipis.  Pertamanya, keluarkan semua tumbuhan sakit dan podmerzshie dan anak benih liar jenis dengan jelas. Licin tebal pucuk tahunan dengan daun yang besar dan sebilangan kecil cawangan dianggap mempunyai tanda budaya aprikot.

Sebaliknya, anak benih Annuals dengan pucuk langsing, berat cawangan kecil dan daun kecil, biasanya lambat berbuah yang datang dan memberikan buah-buahan tanpa rasa sedikit. Mereka dibuang di tempat pertama. Dalam bidang tali pusat, di mana aprikot adalah tertakluk kepada podoprevaniyu kuat, pemusnahan dijalankan hanya di akhir musim panas, apabila tumbuhan podoprevshie kering. Penolakan akhir tinggalan sarang pokok tunggal dengan buah ini diadakan di pengenalan benih untuk berbuah.

Ditambah tumbuhan mula berbuah dalam tahun ketiga, benih yang ditanam tanpa diubah, oleh keempat atau kelima. Memindahkan masuk lambat ke dalam bearing satu atau dua tahun.  Wilayah Penerbitan: Tengah, Tengah Hitam Bumi, North Caucasus, Tengah Volga, Lower Volga, Ural, Far East

Penerbitan: Berita:

rekod yang berkaitan:
  1. medlar
  2. buah pic

  

jenis aprikot, aprikot

© Copyright pic.ertk.info
Fakta menarik tentang oren, lemon, pic, aprikot dan buah-buahan lain.