Oren dan buah-buahan

  

Schizandra Cina aprikot asid sitrik buah aprikot buah quince japonica jenis aprikot jus lemon jus oren lemon limau loquat magnolia Cina medlar mentega pic minyak isirong aprikot minyak oren oren oren minyak pemakanan oren oren pic quince quince buah-buahan serai wanita mengandung

Apricot krasnoschechka chervonoboky

(KRASNOSCHECHKA, CHERVONOBOKY)  Ia telah lama ditanam secara meluas di seluruh bahagian selatan Eropah USSR dan perindustrian utama gred Moldova, Ukraine, Utara Caucasus dan Crimea.  Persamaan rapat dengan Hungarian merah memberi alasan untuk berfikir tentang asal bersama kedua-dua spesies.  Cheeked mengambil sehingga 75% daripada komposisi varietal para aprikot berdiri bahagian selatan Eropah USSR.

Pokok ini dibezakan masuk awal pada musim berbuah itu (3-4 tahun selepas ditanam) dan produktiviti yang tinggi dan tetap, kesihatan dan tak berat ke tanah, kemarau yang lebih tinggi rintangan, toleransi sejuk dan rintangan untuk frosts musim bunga daripada kebanyakan yang lain aprikot di zon selatan.  Dalam Crimea, menurut AP Shcherbina, di pokok-cheeked ketahanan berdiri di satu tempat duduk izpervyh, kedua hanya untuk berkualiti rendah kecil berbuah pelbagai, Jacques.

Menurut Shablovsky BI, pokok, merah-yang dihadapi lebih-musim sejuk dan membesar dengan baik di hampir semua steppe rantau ini dari Ukraine (kecuali peranannya utara-timur) dan di bahagian barat of Moldova (Transnistria). Walau bagaimanapun, musim sejuk yang teruk 1928-1929, tunas bunga dan pucuk merah-tahunan telah dirosakkan oleh fros. Kayu juga telah stamina lebih dan selatan Ukraine, dengan pengecualian sangat sedikit, tidak dirosakkan oleh fros.

Apabila anda memilih lokasi yang selamat di tanah cahaya yang hangat dan penggunaan teknologi pertanian yang sesuai, merah-pokok boleh berjaya ditanam lebih jauh ke utara dan - di bahagian hutan steppe USSR. Sebagai contoh, di Kiev, anda boleh menemui pokok individu pelbagai ini dalam 25-35-tahun.

Di tanah berpasir Melitopol, Kherson dan bahagian lain pokok, malu-malu yang maju, walaupun tanpa menggunakan pengairan, mempunyai produktiviti yang tinggi, kesihatan dan umur panjang perbandingan, mencapai 50 tahun dan lebih tua (dalam sesetengah kes sehingga 75-80 tahun .)  Hasil boleh dikaitkan dengan yang paling tinggi hasil jenis Eropah, secara purata ia memberikan kepada 80-90 kg setiap pokok, dan dengan beberapa pokok yang paling berkuasa - sehingga 240 kg buah-buahan.

Hasil 20 tan sehektar daripada - tidak luar biasa bagi kelas ini.  Hasil merah yang dihadapi di Crimea P. Shcherbina juga memberinya markah tertinggi (10 mata).  Masa berbunga pertengahan lewat, kerana bunga kurang daripada rosak frosts musim bunga daripada jenis Qaysi, Big Ambroznya kemudian, gerila Merah. Rintangan kepada penyakit kulat (dan boleh melihat nilii) purata, jadi jika terdapat hujan dan kabus pada musim bunga dan awal musim panas, atau dalam buah dekat daun dan tanaman terjejas tempat.

Dalam ketiadaan suatu moniliey kawalan yang sistematik dan berhati-hati dalam keadaan ini, terdapat perkembangan yang penting penyakit ini.  Gred samoplodny dan mengikat untuk tanaman biasa menanam bersama-sama dengan jenis yang lain tidak diperlukan.  Buah masak di tengah-tengah aprikot musim (di Crimea - pertengahan Julai), dan tidak sekata masak dan agak pastyanutoe, terutama dalam hasil yang tinggi. Sehubungan dengan koleksi ini mesti dilakukan dalam 2-3 jam.

Kekuatan penahanan buah cawangan bermakna, apabila buah-buahan yang cukup masak adalah mudah untuk jatuh dari pokok.  Buah-buahan dengan hasil yang sangat tinggi yang lebih kecil, dan oleh itu pada tahun-tahun penuaian yang kuat memerlukan penjagaan yang baik terutamanya daripada taman. Ditembak di negeri matang teknikal buah pengangkutan yang baik dikekalkan dan penyimpanan untuk 8-10 hari.  Sebahagian besar hasil pelbagai ini digunakan untuk pemprosesan teknikal di kilang pengetinan tempatan (Simferopol, Melitopol, Kherson, Chisinau, Buinaksk, Yeisk, Seni. Crimea, dll).

Compotes, dibuat dari buah merah-cheeked rupa, berbeza menarik (saiz besar dan warna yarkooranzhevaya bahagian) dan kualiti rasa tinggi (dengan rasa yang menyenangkan manis, aromaticity baik). Buah lebih matang digunakan untuk membuat jem, jem, jem, dicirikan oleh rasa baik besar dan aroma.

Dalam buah kering merah-jauh lebih rendah dalam penampilan dan rasa suhofruktovym kelas terbaik Asia Tengah, tetapi untuk penyediaan campuran buah-buahan kering rebus dengan pipi merah merupakan komponen yang baik, memberi kislotui aroma menyenangkan.  Buah-buahan untuk pemprosesan di kolak mereka adalah beberapa keasidan yang berlebihan dan pulpa masak daripada kepelbagaian dalam peringkat kematangan teknikal. Kelewatan dalam mengumpul buah membawa kepada overripeness dan melembutkan daging.

Oleh kerana itu digunakan secara meluas dalam pembiakan benih dan habitat pelbagai budaya terdapat sangat banyak jenis dan klon merah-cheeked, berbeza dari segi saiz dan bentuk buah, warna, rasa, aroma struktur, dan ketegasan, saiz rongga, menunaikan tulang, produk dan teknologi kualiti buah, dalam tabiat umum pokok, daun, bunga, masa berbunga, masak, tahan sejuk, tahan terhadap musim bunga fros, penyakit dan perosak, dan beberapa ciri-ciri lain.  Klon terbaik di dalam kelas ini adalah: Nikita, merah nikiteky, Salgirsky, merah bumbu Cengkih, merah kemudian, Kherson nombor 22, 23, 26.

Cheeked Nicholas diperuntukkan Nikita Taman Botani mereka berkumpul di tempat yang berlainan wakil-wakil terbaik merah yang dihadapi.  Pelbagai ujian perbandingan dan pemilihan yang terbaik dan paling biologi disesuaikan dengan syarat-syarat sesuatu kawasan, klon merah yang dihadapi, matang pada masa yang sama dalam masa yang berbeza, akan membolehkan ketara meningkatkan produktiviti ladang dan meningkatkan kualiti produk-produk yang diperolehi.

Ciri-ciri gred: ketahanan, kesederhanaan, kayu kecekapan tinggi, komoditi yang tinggi dan kualiti teknikal buah-buahan itu, serba penggunaan mereka.  Diperkenalkan dalam pelbagai standard kualiti industri asas gred semua aprikot kawasan Ukraine, Crimea dan Caucasus Utara (Krasnodar dan Stavropol, Dagestan Kabardian ASSR, Ossetia Utara Autonomous Republic, Grozny, dan wilayah Rostov) serta di bahagian-bahagian yang republik Asia Tengah (Bahasa Turkmen, Kyrgyz, Kazakh), di kawasan tin Azerbaijan.

Pokok di atas purata saiz, bentuk yang jarang, bulat, mahkota merebak dengan panjang, melengkung sedikit cawangan ke bawah. Pucuk Tahunan adalah panjang, di bawah ketebalan purata, dengan internodes panjang, kadang-kadang di bahagian atas sedikit geniculate, berkilat, zaitun di bawah, berwarna perang kemerahan di atas.

Daun adalah sederhana atau di bawah saiz sederhana (60-70x55-60 mm), acuminate-ovate atau luas bujur, dengan peralihan yang agak beransur-ansur kepada prongs sederhana panjang di atas dan dengan sedikit ditarik ke pangkal daun, hijau gelap, glabrous, dengan barbs halus di sudut lembar bawah gigi saraf di pinggir cetek, bodoh, bergigi-crenate, yang petiole adalah panjang (35-45 mm), tipis, temnopurpurovye, dengan 1-2 kelenjar. Mempunyai bunga yang saiz sederhana - (27-28 mm), putih, bulat, besar kelopak cekung.

Buah atas sederhana untuk saiz besar (48 x X50x48 mm, 50 g berat purata), bentuk yang berubah-ubah, bulat-ovate untuk ploskovato-bulat, hampir tidak termampat atau sedikit dimampatkan sisi. Jahitan perut dan sempit di kaki yang agak dalam, tengah-tengah adalah buah hampir hilang. Peel pubescent baldu, agak kurus, tetapi padat, emas jingga dengan cahaya yang bagus kabur dan titik di sebelah diterangi.

Pulpa svetlooranzhevaya, padat dan pada masa yang sama agak lembut, overripeness sederhana, berair, dan sedikit serbuk menjadi, masam-manis, dengan ciri-ciri aprikot aroma, rasa baik, dari batu adalah juga dipisahkan, kayu hanya setakat kecil ke tepi jahitan yang berkenaan dgn perut. Rongga kecil. Batu adalah percuma, agak besar (28x24x12, 5, kami, berat purata 3-4 g) 6-7% dari berat total buah, luas bujur, pihak rata (iaitu IV = 1,86), dengan bahagian yang dibulatkan dan sedikit condong sebelah berkenaan dgn perut ke bawah.

Kepialu jahitan purata lebar (8 mm), jahitan punggung ditutup, bentuk yang agak menonjol, kelebihan blunted kuat. Permukaan batu ini adalah kasar, jaringan dan jaringan, coklat. Benih manis.

  

aprikot

© Copyright pic.ertk.info
Fakta menarik tentang oren, lemon, pic, aprikot dan buah-buahan lain.