Oren dan buah-buahan

  

Schizandra Cina aprikot asid sitrik buah aprikot buah quince japonica jenis aprikot jus lemon jus oren lemon limau loquat magnolia Cina medlar mentega pic minyak isirong aprikot minyak oren oren oren minyak pemakanan oren oren pic quince quince buah-buahan serai wanita mengandung

Aprikot

Nama Latin Ia adalah mengenai "Armenia", yang sebelum ini dianggap salah tempat kelahiran aprikot. Daripada Sogdiana purba (Asia Tengah), di mana aprikot secara meluas ditanam, beliau telah digerakkan oleh orang-orang Arab di negara-negara Mediterranean. Orang Arab memanggilnya itu 'attaikuk', orang Sepanyol dibina semula ia di 'albaricoque', Perancis dengan cara mereka sendiri untuk menamakan semula ke 'ABRICOT', oleh itu terdapat Jerman 'Abrikosse' dan Rusia "aprikot."  mengandungi lapan spesies berkembang di Timur Tengah, Timur Tengah dan Asia Minor, Caucasus.

Ini adalah pokok kecil 5-12 m tinggi atau besar dengan dedaun renek luas dan sistem akar yang mendalam. Daun ringkas, hingga 12 cm, bujur, berkata, dengan petiole panjang. Bunga biasa, besar, putih dan merah jambu, dengan bau yang menyenangkan. Buah berwarna kuning atau oren, buah berbiji berisi atau sedikit kering kebanyakannya baldu.

Pada 1654, berhampiran Moscow, Izmailovo diraja di taman, ditanam dalam 19 pokok "luar negara":. Termasuk 4 pokok "pic tenggelam, "dan dua kayu" epal aprikot " Selepas beberapa dekad aprikot boleh ditemui di taman-taman banyak boyars, mereka berkembang dan dalam biara, dan permulaan abad ke-XVIII mereka sudah ditanam di dalam tanah di kawasan-kawasan di selatan Rusia. Kini sebagai kebun kecil aprikot dan pokok individu terdapat dalam Orel, Tula, Kaluga, Ryazan dan wilayah Moscow.

Pemilihan bekerja pada penciptaan bentuk hardier aprikot di tengah Rusia telah dimulakan IV Michurin pada akhir abad ke-XIX. Pada abad kedua puluh ia terus penternak Ulyanischev M., A. Benjamin di rantau Voronezh, dan AK Skvortsov Moscow di rantau ini. Dengan menukar beberapa generasi pokok kepada Profesor AK Skvortsov berjaya mendapatkan bentuk dipilih terutamanya aprikot yang tahan dengan iklim tengah Rusia.

Berikut adalah nama-nama mereka: Berg, Alyosha, Varangian, Aquarius, Delight, Guiana Perancis, Countess itu, Kuning, Zeus LEL, biara, Taufan, Imperial, Edelweiss. Buah yang matang pada pokok ini tidak besar, seberat 15-20 gram, dan bukan sebagai manis sebagai selatan. Tetapi kesesakan itu, compotes, jeli dan mereka membuat kualiti yang cemerlang. Untuk menyimpan koleksi kebun kecil aprikot kini ditanam di biara-biara di rantau Moscow, Moscow dan Kaluga.

Moscow aprikot agak lasak dan boleh tahan suhu sehingga penurunan beransur-ansur dalam-30 derajat selsius. Tetapi fros - hanya satu daripada banyak faktor menentukan musim sejuk ketabahan. Dalam keadaan musim sejuk untuk memahami pelbagai keadaan cuaca yang dikenali dan tidak dapat diramalkan yang mempengaruhi tumbuhan semasa musim sejuk. Pokok aprikot, khususnya, tunas bunga mereka adalah sangat sensitif terhadap perubahan suhu mengejut. Cairkan membangkitkan dalam mereka permulaan kimia, biokimia dan perubahan struktur.

Jika selepas cair itu, penurunan suhu mendadak, tunas bunga cedera parah atau mati. Mereka menyebabkan kerosakan dan mengekalkan jangka masa suhu subzero rendah. Kehilangan tunas bunga pada musim bunga semasa berbunga, sering di kawasan selatan, di rantau Moscow itu hampir tidak diperhatikan, selama dua puluh tahun, kes yang dicatatkan hanya di kawasan terpilih dengan iklim yang buruk.

Selain itu terkenal Aprikot (Armeniaca vulgaris) di tengah Rusia ditanam aprikot Manchu (Armeniaca mandschurica) dan Siberia aprikot (Armeniaca sibirica). Kedua dua spesies lebih tahan lasak-musim sejuk, dan berjaya berkembang di Siberia dan rantau Timur Jauh negara kita.

Sudah tentu, buah-buahan biasa aprikot, diletakkan oleh seorang lelaki dari Itali ke Armenia (yang dalam kehormatan jenis pokok mendapat namanya Latin) dan dari Eropah ke Australia, membandingkan baik dari segi saiz dan rasa buah "manchzhurtsa" dan " Siberia. " Tetapi hanya berkembang dalam iklim yang keras adalah amat sukar.Aprikot Gardener juga pemikiran bernilai kira-kira penyakit kulat dan serangga perosak, menyampaikan banyak masalah di selatan kebun aprikot.

Dalam hal ini, rakan-rakannya juga lebih tahan. Dalam buah-buahan yang segar dan Manchu di Siberia tertentu aprikot tidak mungkin untuk menyampaikan banyak keseronokan mereka tidak mempunyai manis, rasa agak berumput. Tetapi dalam bentuk yang disemak semula (kering, mengekalkan, jem,) mereka tidak akan menghasilkan buah budaya aprikot. Dari segi penuaian adalah lebih baik untuk menggunakan Manchu aprikot, buah-buahan yang lebih besar, lebih berair, dan pokok itu sendiri adalah dimensi yang lebih mengagumkan.

Jenis ini betul boleh dianggap buah hiasan.  Winter ketabahan adalah rendah. Dalam tempoh musim sejuk  di tengah Rusia, pokok sering es Annuals cawangan, tunas bunga dan pembentukan buah.

Dari kayu goncang kuat rosak dan empulur, pokok itu mati sepenuhnya atau sebahagiannya mati. Muda 3-4 tahun pokok dalam beberapa tahun terdapat kayu mati anulus di kolar akar. Pada musim sejuk akhir dan awal musim bunga kerana perbezaan mendadak suhu siang dan malam sering berlaku batang selaran matahari dan asas-asas cawangan tulang. Di sebelah selatan retak kulit dan kulit mati, dengan kasih sayang yang kuat di belakang, mendedahkan kayu.

Apricot ditanam pada semua jenis tanah. Bad tumbuh dan menghasilkan buah dalam berat, kelembapan slaboprogrevaemyh, berlebihan dan kemasinan.

Dalam zon tengah kelainan aprikot ditanam berikut: merah-cheeked, merah-cucu, Rossoshanskij kacak, Kuibyshev Awal, Triumph Utara, pencuci mulut, Kejayaan, Michurinets, Michurinsky peri, kerdil (07/02/64), Best Michurin, Chelyabinsk dan awal pembiakan kursus aprikot daripada Ural (YuzhUralNIIPOK): Chelyabinsk awal, Kichiginsky, Pedas, anak sulung, Madu, Emas batu, Akbashevsky, Madu Emas, ekstasi, dan sebagainya Walau bagaimanapun, hampir semua jenis frosts musim sejuk rosak, frosts musim bunga dan buah-buahan tidak melebihi 1 kali dalam 3 - 5 tahun.

Banyak suka unvaccinated bentuk tumbuh dari biji ("zherdeli"). Mereka yang lebih mantap dan hasil, di rasa dan sering dekat dengan kultivar.  Terangkan keadaan yang teruk, Siberia tidak perlu.Aprikot Di rantau ini, juga berbuah hanya Ranetki - kecil berbuah kumpulan pokok epal.

Noble budaya Eropah membekukan kuat sedikit dan akhirnya mati. Mengenai tumbuhan asli, selatan tidak dapat  Kerja pertama saya budaya ini telah dimulakan pada tahun 1957 di belakang taman dan lain-lain Beltyrsky dalam Khakassia. Banyak soalan apabila mencari bentuk asal stesen eksperimen di Siberia saya bertemu verteniem jari telunjuk ke kuil, kerana itu dijalankan di sini dalam 20-an bekerja dengan aprikot tidak memberikan hasil yang diingini, dan tema ditutup.

Aprikot Liar dari Timur Jauh (Manchuria dan Siberia), Altai berasa selesa, tetapi hasil benih mereka tidak sesuai untuk dimakan segar. Far Eastern bentuk dan jenis elit (Khabarovsk) untuk tahan lama, tetapi mereka dari benih pendebungaan bebas dan buatan membuahkan hasil yang baik pada mulanya, dan lebih-lebih lagi dalam generasi kedua. Menerima berpuluh-puluh bentuk bernilai tinggi dengan buah besar (30-50 g) dan lazat dengan musim sejuk yang sangat tinggi daya tahan pokok.

Antaranya accessions Baikalova Siberia, Siberia Timur, Gunung Abakan, Sayan, Askiz, Kirovets dan lain-lain yang memberikan hasil buah-buahan sebanyak 20 kg setiap pokok dan banyak lagi.  Di Siberia, pelbagai besar tanah dan zon iklim di mana aprikot berasa berbeza. Dalam salji kecil, tetapi lebih fros-steppe zon kehidupan yang tinggi aprikot. Ia kini mempunyai pokok 20 tahun bentuk banyak berada dalam keadaan baik.

Walau bagaimanapun, di padang rumput tunas buah sering dibunuh kerana sudah mulai mencair musim sejuk. Terdapat dalam bidang ini dan menggalakkan mikro-kawasan, di bukit, cerun pergunungan, badan-badan besar air aprikot, mereka berkata, adalah wangi.  Zon berumput juga mempunyai zon baik mikro dalam uplands, di bawah perlindungan hutan dan gunung.

Dalam zon ini mempunyai lebih banyak salji, tetapi ia berbahaya untuk aprikot kerana kolar akar podoprevaniya.  Taiga dan Subtaiga dengan salji yang mendalam, hujan lebat pada musim panas kaunter budaya-of aprikot. Pada taman-taman syarikat saham bersama dalam Khakassia mempunyai ladang aprikot di beberapa ekar. Di samping itu, hampir setiap keluarga di sini di ladang atau dacha berkembang aprikot.  Apricot Bunga benua iklim.

Beliau telah disesuaikan dengan keadaan musim sejuk yang stabil, musim bunga, rapat, musim panas panas kering. Budaya ini ialah meletakkan tahunan tunas berbeza pertumbuhan yang pesat dan kemasukan awal ke dalam hasil, tetapi tempoh singkat kedormanan musim sejuk dan bunga awal membuat budaya aprikot tidak boleh dipercayai walaupun dalam wilayah selatan Rusia. Sebagai contoh, di Moldova, ia mengandungi buah-buahan 2-3 kali dalam masa 10 tahun. Di kawasan-kawasan yang menggalakkan seperti Siberia, accessions kami diberikan tahun tanaman.

Untuk aprikot berkembang dengan baik dan berbuah, ia adalah perlu untuk mematuhi alat Jentera tertentu. Antaranya adalah biasa kepada semua pokok buah-buahan: pemangkasan selepas penanaman, Buat sungkupan kerusi, menyiram. Mahkota bentuk setiap tahun, dan mencantas dilakukan pada bulan Mac, sebelum aliran getah itu. Memutihkan bukan sahaja cawangan shtamb dan tulang, ranting dan kecil, pada musim gugur dengan penyembur, maka tunas buah akan kurang bergantung kepada musim sejuk sudah mulai mencair.

Redaman off kolar akar boleh dielakkan dengan salji dari batang otgrebaya pada musim sejuk dan memberi meltwater pada musim bunga.  Pada akhir bulan Jun, titik kuat pertumbuhan pucuk tahunan perlu picit belakang. Akibatnya, akan meningkatkan cawangan, tunas penanda mula ketinggalan, dan dengan itu perbezaan mereka untuk permulaan musim sejuk berakhir.

Ini tunas semasa cair musim sejuk tidak keluar dari dorman dan tidak akan rosak oleh frosts.  Di rantau Utara-Barat Rusia dan kawasan bersebelahan (di mana terdapat banyak musim sejuk salji, dan musim bunga tidak stabil, tanah berair) untuk memulakan memperkenalkan aprikot belum selesai dengan benih (walaupun pembiakan Siberia), dan benih mereka, skeletoobrazovateley.  Adalah lebih baik untuk menyemai benih lebih untuk membuat pemilihan.

Anak benih yang lebih baik menyesuaikan diri dengan keadaan baru, antaranya seseorang itu boleh mencari individu yang lebih stabil. Jika mereka menghasilkan buah yang baik, mereka mesti dibiakkan benih, sebagai satu bentuk baru terpilih.  Benih lain dalam buah yang pertama memberikan buah sederhana (tetapi dengan kayu yang mampan), boleh digunakan sebagai batang bawah untuk kultivar pembiakan Siberia.

Apabila, rangka ini akan lebih stabil, dan ia satu kayu buah mulia memberikan cemerlang aprikot. Untuk mendapatkan sekitar ragam sudut tajam aprikot untuk membuat dia membesar dengan baik dan menghasilkan buah-buahan, anda perlu mengikuti beberapa Jentera teknik.  Yang dilaungkan cantuman keratan harus pada separuh kedua bulan Mei.

Stok terbaik adalah satu bentuk terpilih sebuah aprikot. Jika tidak, anda boleh menanam benih atau di dalam mahkota plum, semak berduri, ceri, ceri masam dan merasa pasir.  Di mata tunas semasa musim sejuk kebanyakan mati.  Jika tiada stok boleh dibiakkan dan biji aprikot.

Mereka disemai pada pertengahan September neperesushennymi di tempat tinggi.  Sejak vyprevayut musim sejuk prikopat benih, mereka harus menggali untuk menanam di awal musim bunga, musim luruh menggali seharusnya tidak terkecuali, dan hanya kemudian (pada separuh kedua bulan Oktober).  Jika anda masih mempunyai tumbuh-tumbuhan untuk prikopat musim sejuk, menggali mereka pada musim bunga sebaik selepas pencairan tanah untuk mengelakkan podprevaniya korteks.

Tempat dan syarat pendaratan ketinggian gunung, cerun, bukit, air berhampiran, tutup salji rendah, pencahayaan yang baik, banyak haba. Skim penanaman 6x4 m.  Tanah perlu mati neutral, cahaya bertekstur, dipenuhi dengan baja organik dan mineral, berat bagi tumbuhan mentah aprikot.

Pada tanah pendaratan bezyamnaya lembap di bukit besar, yang kemudiannya berkembang unjuran mahkota.  Awal aliran getah, penyelewengan dalam Na Prikope, kelewatan dalam penanaman kesan menjejaskan ke atas kadar survival anak benih daripada aprikot. Oleh itu ia hanya boleh ditanam di awal musim bunga (akhir bulan April).

Selepas penanaman penjagaan aprikot tumbuhan (pemangkasan, Buat sungkupan tanah, air) adalah sama untuk tanaman buah-buahan lain. Pokok yang matang yang dipangkas untuk aliran getah (di Mac).  Pada tanah air mentah vlagozaryadkovy tidak.  Pada bulan Jun tunas buah aprikot dibentangkan. Pada masa ini, menyiram mandatori dan makan.

Kepada 1 km persegi. 5-7 kg m membuat kompos, 60-80 g fosforus, kalium, dan 20-30 25-35 g g baja nitrogen.  Pada akhir musim luruh bercat putih batang dan ranting pokok tulang, dan di beku tahan mulsa bulatan batang pokok pada unjuran lapisan humus mahkota dari 10-15 cm Tindakan ini akan kelewatan selama 2-3 hari pada musim bunga mekar.  Jika pada akhir bulan Jun prischipnut pucuk tahunan, mereka akan mula cawangan.

Tab pada tunas cawangan bermula lewat dan oleh itu perbezaan mereka untuk permulaan musim sejuk berakhir. Ini tunas semasa musim sejuk cair, jangan keluar dari dorman. Mereka tidak akan rosak oleh frosts pada musim bunga dan mekar kemudian.  Ivan Tasik Baikal. Penghormatan agronomist Rusia. 655 001, Abakan, ul.

Buruh, 73/19.  Pertama sekali, perlu ditegaskan nilai pemakanan yang tinggi buah-buahan aprikot. Buah-buahan yang tinggi rasa penuh bermaklumat, menggabungkan kandungan gula dengan keasidan yang menyenangkan, yang tiada tandingannya rasa aprikot halus. Pulpa buah mengandungi 27% karbohidrat (terutamanya sukrosa, glukosa dan fruktosa), asid organik (malic, limau, arak), pektin.

Sebagai perbandingan dengan budaya lain buah aprikot mengandungi sejumlah besar kalium (300 mg%), magnesium (160 mg%) dan besi. Ini adalah mikronutrien bentuk mudah hadam, menyumbang kepada peningkatan metabolisme manusia, mengekalkan nada tinggi badan, mempunyai protivosklerotichesky, antigipertonichesky, antispasmodic dan kesan lain. Buah-buahan mengandungi banyak karotena, vitamin B, C, E, P, PP.  Biji aprikot juga nilai pemakanan yang besar.

Mereka mengandungi 30 - 50% minyak lemak yang mengandungi asid oleik dan asid linolenik, vitamin B15, glycoside amygdalin. Manis biji aprikot untuk tidak rasa rendah diri kepada pelbagai terbaik badam. Pahit biji aprikot dalam makanan tanpa menggunakan kandungan yang tinggi amygdalin, tetapi boleh digunakan dalam industri konfeksi. Buah dimakan segar, bentuk kering dan diproses.

Buah-buahan kering (dengan tulang - aprikot, berbintik-Tompok, aprikot kering), aprikot boleh disimpan untuk masa yang lama, mudah dibawa, berkalori tinggi dan berkhasiat. Buah-buahan yang digunakan untuk menghasilkan produk yang berkualiti tinggi: kolak, jem, jem, puri, jem, PATA, marmalade, jus.  Dari cengkerang biji aprikot menerima arang diaktifkan. Di samping itu, penduduk di kawasan di mana benih tanaman ini digunakan sebagai bahan api dan sebagai bahan pembinaan.

Kayu Apricot mempunyai kekerasan yang tinggi, kekuatan, pewarna yang cantik, dan digunakan dalam perniagaan kayu itu.  Pokok aprikot sangat hiasan. Terdapat pelbagai hiasan dan membentuk tabiat mahkota yang cantik, warna yang berbeza dan bentuk daun, berbunga dengan bunga dua warna berbeza.  Buah aprikot sebagai budaya mempunyai beberapa hartanah bernilai biologi. Pokok aprikot mula galas awal.

Ramai jenis aprikot mempunyai peringkat awal masak, yang dipenuhi dengan pasaran buah-buahan segar secepat ceri dan jenis ceri matang parit utama dan tanaman benih. Apricot mempunyai potensi hasil tinggi, kekurangan jangka masa biologi ditentukan ketahanan berbuah, tinggi pokok. Pokok aprikot secara relatifnya tahan kemarau. Sistem akar yang kuat, yang maju di tanah berpasir dan berbatu miskin.

Beberapa jenis kayu aprikot (seperti Siberia aprikot, aprikot Manchu) tahan sangat beku, boleh tahan suhu sehingga ke -45 C 'atau lebih rendah. Adalah tidak mustahil untuk mencipta kelainan yang boleh berkembang di Timur Jauh, Ural dan Siberia.

  

jenis buah aprikot, aprikot, aprikot, pic

© Copyright pic.ertk.info
Fakta menarik tentang oren, lemon, pic, aprikot dan buah-buahan lain.