Oren dan buah-buahan

  

Batu spesis aprikot

Apricot - cahaya memerlukan penampilan awal spesies batu buah-buahan, pokok yang terdedah kepada pertumbuhan berat dan tunas tab banyak generatif, dari tahun-tahun awal kehidupan. Rangka mahkota aprikot juga bercabang, mempunyai tebal panjang, tetapi cawangan yang agak fleksibel. Dengan pertumbuhan pesat pokok pada usia muda dan pembentukan peningkatan pucuk musim panas di aprikot cepat meningkatkan jumlah mahkota. Wujud pokok muda kembali ke bentuk piramid mahkota dengan usia dan sedang berubah wajah shirokopiramidalnoy, bulat.

Pokok muda tidak terjejas pemangkasan formatif, ekzos sendiri tuaian awal banyak, berhenti berbuah teratur, seterusnya mengurangkan ketahanan mereka terhadap penyakit, berlaku awal pengeringan cawangan. Dengan sangat kuat di pucuk muda, dan lebih daripada 1 meter panjang, yang sering membentuk sudut akut perbezaan dari batang, mahkota terbentuk adalah rapuh. Dalam spesies ini kekurangan keupayaan untuk diri catuan tanaman.

Hampir semua ovari berkembang menjadi pokok buah-buahan dan tanaman ada terlebih kerja. áPendidikan buah aprikot yang paling sering berlaku pada satu tahun cawangan yang berbeza-beza panjang, serta untuk merangsang dan buketnyh cawangan. Pendek cawangan generatif kering dalam 3-4 tahun dan pelbagai jenis yang paling tidak memainkan peranan yang penting dalam pembentukan tanaman. Oleh itu tugas utama áApricot - menyediakan pengeluaran tahunan pucuk baru yang cukup kuat.

Dalam tunas lama menembak berbanding dengan jangka dibezakan kemudian. Lewat buah pinggang kurang terdedah kepada pemanasan provokatif di musim sejuk. Oleh itu, pertumbuhan tahunan pucuk yang kuat untuk menjaga berpotensi membolehkan lebih baik hasil yang diharapkan. áOleh itu, ápenting bagi meningkatkan perladangan, dan untuk menerima tanaman tetap buah produk yang berkualiti tinggi.

Di banyak kawasan penanaman komersil merebak aprikot jenis jarang peringkat mahkota. Bentuk mahkota dan dengan penempatan bezyarusnym satu cawangan, jenis Bowl yang lebih baik. Pada kawasan yang terhad seperti ámewujudkan satu bentuk leper. Untuk meningkatkan kekuatan teras dan mahkota terbaik cahaya tiga atau empat cawangan utama aprikot lebih baik untuk meletakkan secara tunggal pada lat tempoh tidak kurang daripada cm 30-40

Oleh itu, di tingkat yang jarang-peringkat permit lokasi anggaran mahkota (' Dream 10-20 cm) maksimum hanya dua daripada tiga cawangan. áPembentukan mahkota lima atau enam cawangan utama perintah yang pertama, meningkatkan sudut kecondongan sekurang-kurangnya 45-50o terjemahan, lengkap konduktor tengah ke cawangan yang lemah. Apabila penanaman benih skronirovannogo dua cawangan bertentangan berkembang mengenai kemungkinan penghalaan bersama barisan.

Pada tahun pertama adalah memotong dahan sisi pendek (kira-kira separuh daripada panjang) dan dari asas mereka untuk 60-70 cm - konduktor pusat. Antara hujung cabang sisi dan pemimpin dipotong atas memelihara Peserta selang 20-30 cm dan cawangan yang tumbuh di sudut yang tajam, memotong "cincin", seperti tepi mahkota aprikot mereka sama sekali tidak sesuai.

Ini sudut perbezaan daripada cawangan utama hendaklah sekurang-kurangnya 45 ░ di lapisan yang lebih rendah dan 55-60 ░ - di bahagian atas mahkota. áPada tahun kedua atau ketiga terus sederhana memendekkan cawangan utama dan konduktor tengah kaedah-kaedah penaklukan. Tahap peningkatan dalam memotong slabovetvyaschihsya jenis (nenas, Superior, jingga-merah) dan bersantai di kuat-dan srednevyrazhennom bercabang (merah-cheeked, musim panas emas, Ruby).

Dengan bertukar kepada pokok buah-buahan, lelemak melemahkan, dan dengan cawangan yang kuat - digantung buat sementara waktu. Pembunuhan di tempat pertama dengan mengeluarkan kering, sakit, mahkota cawangan yang berdaya saing dan penebalan mengelakkan beban lampau hasil pokok itu. Tanaman catuan bearing, meningkatkan ketahanan pokok aprikot kepada suhu rendah.

Read More

Related Posts:
  1. Lemon
  2. medlar

  

buah aprikot

© Copyright pic.ertk.info
Fakta menarik tentang oren, lemon, pic, aprikot dan buah-buahan lain.