Oren dan buah-buahan

  

Schizandra Cina aprikot asid sitrik buah aprikot buah quince japonica jenis aprikot jus lemon jus oren lemon limau loquat magnolia Cina medlar mentega pic minyak isirong aprikot minyak oren oren oren minyak pemakanan oren oren pic quince quince buah-buahan serai wanita mengandung

Rintangan kepada penyakit kulat pada aprikot

Oleh kerana pendedahan yang luar biasa penyakit, aprikot kulat, terutama botrytis dan tempat (Clastero-sporium Carpophilutn Aderh.), Apakah pilihan yang sangat penting bagi jenis yang paling tahan kepada penyakit.  Kita tidak tahu perindustrian jenis aprikot, benar-benar tahan penyakit tersebut, namun terdapat perbezaan yang signifikan dalam tahap kerosakan kepada individu jenis ceteris paribus.

Tambahan pula, terdapat beberapa ketetapan dalam tahap kerosakan kepada kumpulan individu jenis, masyarakat saling asal. Oleh itu, pemerhatian telah menunjukkan bahawa, di Crimea pelbagai Asia Tengah, sebahagian besar, adalah lebih terjejas reput kelabu daripada pelbagai Eropah kumpulan. Jenis kumpulan Iran-Transcaucasian sebahagian besar tempat yang lebih terjejas daripada kebanyakan di Eropah dan juga Asia Tengah kelainan.

Amat terjejas oleh botrytis dan aprikot noda Timur spesis Asia (Siberia dan dekat dengan ia aprikot Daud Manchzhurskiyi Ansu aprikot) dan tempat mereka pada kultivar dan bentuk.  Beberapa lebih tahan untuk menunjukkan pelbagai botrytis kumpulan Eropah, walaupun tidak ada memerhatikan kelainan besar dalam hal ini.  Ia juga harus diperhatikan bahawa kestabilan kelas kepada penyakit kulat tertentu berbeza-beza, bergantung kepada jenis organ tumbuhan terdedah kepada jangkitan.

Sebagai contoh, wakil-wakil Asia Tengah aprikot Zeravshan - Arzomi Ahror dan seperti kebanyakan Eropah kultivar, tentangan yang agak sedikit kejutan ditemui, pada masa itu, seperti meninggalkan mereka lebih imun terhadap penyakit ini.Rintangan kepada penyakit kulat pada aprikot Di samping itu, terdapat kelainan (terutamanya dari kumpulan Asia Tengah goloplodnyh aprikot - Badami, dan Lyuchak dll), buah yang lemah terjejas tempat, daun dan tunas juga mengalami banyak.

Daripada jenis standard, lebih tahan botrytis: Nikita, Salgirsky, nanas, Alexander, Ulyanischeva nombor 23, 25.  Kepelbagaian-kurangnya tahan termasuk: Isfarak, Suphany, Mirsandzhalp, Badami, Hurmai, Spitak, Tabarza, Nyukestl, Bulbonsky.  Jenis merah yang dihadapi agak rendah kepada kestabilan kelas kumpulan yang pertama, tetapi masih merupakan sebahagian besar daripada menghampiri ia.

Semua jenis lain adalah perantaraan di antara kedua-dua kumpulan, kagum dengan botrytis kulat di tahap pertengahan atau sangat besar, bergantung kepada keadaan dan memohon langkah-langkah kawalan yang sesuai.  Berkenaan dengan patchiness itu dari jenis yang paling tahan adalah: nanas, Shalah, Badem-Eric, dan beberapa jenis Abutalibi  Isfarak dan Hurmai, emas kuning, Alexander, serta beberapa bentuk hitam atau ungu, aprikot: Alexandria, hitam, ungu baldu, Tlor-Tsira dll

lebih kuat daripada pelbagai tempat lain mudah: Nyukestl, Moorpark, merah, Hungary, Ambrose , Tabarza, Merah Nakhichevan, Qaysi, Spitak, Auvergne, Mirsandzhali, dan beberapa jenis Hurmai Isfarak.

Related Posts:
  1. buah pic
  2. sitrat Asid, quince

  

jenis aprikot, aprikot

© Copyright pic.ertk.info
Fakta menarik tentang oren, lemon, pic, aprikot dan buah-buahan lain.