Oren dan buah-buahan

  

Penanaman Apricot

Di mana saya: "Seperti yang anda tahu, satu aprikot sangat memerlukan cahaya, rupa awal spesies batu buah-buahan. Pokok aprikot, amat cenderung untuk menunjukkan pertumbuhan yang kukuh dan tunas tab banyak generatif, ia bermula dengan tahun-tahun awal kehidupan pokok itu. Rangka sebuah mahkota aprikot, biasanya telah baik cawangan, cawangan-cawangan adalah panjang, tebal, tetapi pada masa yang sama cukup fleksibel.

Apabila pokok aprikot berkembang pesat, terutama pada usia muda, dan membentuk pucuk musim panas diperkukuhkan dari aprikot cepat mula menambah jumlah mahkota. Pokok muda bentuk ciri-ciri piramid belakang mahkota, tetapi dengan umur, yang lebih tua ia menjadi mahkota pokok berubah bentuknya menjadi shirokopiramidalnuyu juga boleh bulat, yang cukup sering.

Mengurangkan rintangan kepada penyakit, pemberhentian berbuah biasa, awal pengeringan cawangan di muda pic pokok mungkin kerana berbuah awal dan banyak habis pokok itu adalah adil. Dan semua kerana hakikat bahawa dia tidak menjalankan pemangkasan pembentukan mahkota. Apabila umur muda dari pic sangat pucuk pokok yang kuat lebih dari 1 m panjang, yang sering mewujudkan sudut akut perbezaan dari batang itu kepada pembentukan miskin mahkota aprikot, menjadikan ia tidak stabil.

Dalam baka ini tidak ada sistem yang bebas yang boleh menormalkan hasil. Hampir semua ovari, yang muncul pada pokok itu, kemudian berkembang menjadi buah, yang membawa kepada beban sebanyak tanaman pokok.  Buah-buahan hampir sebagai peraturan, terbentuk pada ranting pertama tahun pelbagai saiz dan saiz, dan boleh dan cawangan buketnyh dan merangsang. Panjang pendek cawangan generatif selepas 3-4 tahun sedikit kering, dan sebenarnya bagi kebanyakan jenis aprikot tidak memainkan peranan utama bagi pembentukan tanaman.

Atas sebab ini, tugas utama pemangkasan aprikot pokok adalah sokongan tahunan, pembentukan batang yang lebih maju dan kuat baru. Di pucuk tunas panjang berbanding dengan pucuk generatif dengan lebih singkat membezakan kemudian. Mereka buah pinggang yang kemudian, lebih kurang terdedah kepada cuaca pemanasan provokatif pada musim sejuk.

Dari ini, ia mengikuti bahawa pertumbuhan pesat pucuk tahunan memungkinkan untuk lebih memelihara mungkin, tuaian yang dirancang.  Pemangkasan pokok aprikot adalah sangat penting kerana ia membolehkan untuk memperbaiki keadaan ladang sendiri, serta memberi peluang untuk menerima banyak tuaian tahunan yang tinggi kualiti produk yang cukup. Di sesetengah kawasan, di mana aprikot ditanam pada skala industri, menggunakan jarang peringkat jenis pokok.

Dengan bezyarusnym satu cawangan meletakkan bentuk mahkota, seperti jenis Bowl yang lebih baik.  Pada laman web kecil, sebagai contoh bercuti, sering membuat bentuk leper mahkota. Untuk meningkatkan kekuatan teras, serta untuk meningkatkan pencahayaan mahkota, kira-kira 3-4 cawangan utama aprikot adalah yang terbaik untuk meletakkan secara tunggal, memerhatikan an selang sekurang-kurangnya 30-40cm. Dalam mahkota peringkat-peringkat akan dikeluarkan, itulah sebabnya impian dibenarkan untuk lokasi anggaran sebanyak 10-20cm, hanya 2 atau sangat banyak 3-cawangan.

Bilakah pembentukan mahkota dengan 5-6 cawangan utama perintah pertama, yang tumbuh di sudut kecondongan tidak% kurang daripada 45-50, terjemahan lengkap pertengahan, jadi untuk bercakap mengenai konduktor tengah ke cawangan yang lemah.  Apabila penanaman adalah benih skronirovannogo, 2 cawangan yang bertentangan yang semakin meningkat ke tahap yang mungkin mesti bertujuan menurunkan barisan. Pada tahun pertama kehidupan, tumbuh-tumbuhan, cawangan sisi untuk memotong pendek, kira-kira separuh daripada panjang, tetapi sudah dari dasar ini cawangan di sm60-70 konduktor pusat.

Di tengah-tengah semua cawangan sisi, serta keping atas pemimpin adalah perlu untuk mengekalkan jarak dari 20 cm hingga 30 cm.  Cawangan, dan pesaing, yang tumbuh di sudut yang tajam untuk dipotong, seperti kata pepatah, "cincin", dengan fakta bahawa mereka adalah untuk teras dan mahkota yang sangat kayu aprikot, sememangnya tidak perlu. Di cawangan utama, sudut perbezaan hendaklah sekurang-kurangnya 40% di peringkat rendah dan 55-60, sebagai% peringkat separuh atas mahkota.

Pada tahun kedua dan ketiga, harus terus sederhana memendekkan semua cawangan utama, serta pusat konduktor, sambil menghormati semua peraturan subordinasi.  Meningkatkan tahap pemangkasan perlu di gred slabovetvyaschihsya, seperti, Superior, nanas, oren-merah, dan pemangkasan perlu untuk melemahkan dengan pelbagai cawangan yang kukuh dan sederhana, sebagai contoh, jenis, Summer Emas, Ruby dan merah.

Apabila pokok itu pergi, mula membuahkan hasil, cawangan perlu dipendekkan sedikit untuk melemahkan, dan jika cawangan itu kuat, memendekkan masa yang diperlukan untuk menggantung. Melalui penipisan, dengan mengeluarkan kering, sakit, berdaya saing, dan penebalan cawangan mahkota pokok aprikot, pokok mengelakkan beban lampau tuaian. Dalam usaha untuk meningkatkan kestabilan pokok kepada suhu yang rendah, perlu dilakukan  tanaman aprikot, yang menormalkan galas.  Ciri-ciri pemangkasan aprikot.

Apabila pokok itu berada dalam penuh buah-buahan yang mengandungi-aprikot, dengan mencerahkan mahkota, dia mesti menjalankan stimulasi tetap dan pertumbuhan pucuk 40-50cm yang kukuh, apa-apa bentuk yang pada kebanyakan musim menuai, buah perdagangan, serta pembentukan pendidikan generatif baru - buketnye cawangan dan merangsang.  Apabila pokok menghasilkan buah, satu pemangkasan pokok bunga biasa aprikot boleh ditambah dengan sistem mata wang baik yang telah terbukti lama.

Selalunya ia digunakan dalam kira-kira separuh kedua bulan Mei atau awal Jun, semua pucuk, tanaman, yang lebih daripada 20 cm, pada 1/2-1/4 panjang mereka.  Apakah sistem mata wang lama yang baik?  Ya, yang akan menyebabkan pembentukan bilangan yang agak besar pucuk pendek, tegas memegang buah-buahan dan yang paling jarang mendapat penyakit.

Tahun depan, mereka akan menanggung sebahagian besar daripada keseluruhan tanaman. Atas sebab ini, semasa pemangkasan musim bunga untuk kurus daripada cawangan Annuals untuk memberi amaran kepada an beban daripada buah-buahan pokok. Tetapi, perlu diingat bahawa mengejar musim panas yang paling berkesan hanya berkenaan dengan pokok dengan pertumbuhan kukuh sebanyak pucuk, yang sekurang-kurangnya 35-40cm.  Apabila pertumbuhan ketara lemah, pastikan anda telah pemangkasan pembaharuan pokok dengan cara memendekkan dalam kayu atau 2-3-tahun.

Dan jika perencatan pertumbuhan itu, adalah perlu untuk mengadakan keping dalam 4 atau 6-tahun dan kayu. Kerana kenyataan bahawa aprikot mempunyai keupayaan untuk tumbuh semula, pemangkasan meremajakan sering digunakan untuk melanjutkan usia produktif pokok itu, kadang-kadang, jika anda perlu lakukan untuk memulihkan kehilangan bahagian tulang daripada mahkota aprikot.

Untuk mengembalikan sedang berjalan yang tidak lagi berkembang, rendah hasil perladangan aprikot, adalah tanaman penting, yang menipis mahkota dan menggabungkan memendekkan cawangan utama dan poluskeletnyh. Untuk melakukan ini, keluarkan "cincin", tetapi tempat di mana terdapat penebalan mahkota, cawangan tambahan perintah yang pertama, dan semua kerumitan yang poluskeletnye belum 6 tahun, anda perlu mengurangkan saiz knot pada kira-kira 20-40cm.  Apabila akaun diambil pertumbuhan cawangan tulang di atasnya, anda meninggalkan tidak lebih daripada empat knot.

Ini mencantas meremajakan memberikan dorongan yang kuat untuk pembentukan ot70 pengurangan saiz do90sm daripada pucuk dalam had mahkota pokok itu. Sebagai pertumbuhan mula bergerak dan beberapa merangsang, menambah saiz plat daun mula menjadi lebih aktif dan generatif proses akibat, satu pokok aprikot memperoleh keupayaan untuk menghasilkan yang besar, buah hasil yang menarik.

Menggunakan kaedah ini, peralihan kitaran cawangan utama dan tidak boleh kembali aprikot penanaman poluskeletnyh bekas, kelihatan stabil, komoditi, jenis buah-buahan pada plot kecil tanah.  Bersama dengan Mahkota adalah dipunggah tingkat dan bentuk bezyarusnoy mahkota, pokok aprikot adalah bentuk banyak dan kerap pada masa ini kepada kecacatan cawan adalah jenis mahkota, "Piala Armenian" dan "cawan yang lebih baik."

Bentuk mahkota, "lebih baik cawan" untuk membuat ketinggian batang dari 60 hingga 70cm, yang terdiri dari tiga cabang utama, yang ditempatkan di 15-20cm.  Apabila cawangan atas telah ditubuhkan, yang konduktor pusat dipotong "pada cincin." Pada 3 paksi, yang perintah pertama, seharusnya dibiarkan kepada ketinggian lebih kurang 60-70cm, satu di cawangan dan kecil, boleh dikatakan jumlah yang terhad cawangan sama rata poluskeletnyh.

Dipotong Seterusnya semua mahkota harus sederhana memendekkan dan penipisan cawangan sudah tentu, sebagai keamatan pertumbuhan mereka. "Peningkatan cawan", ini bentuk mahkota, yang menyediakan pokok aprikot sebelum permulaan berbuah, tetapi juga membolehkan anda menerima buah-buahan yang berkualiti tinggi.  "The mangkuk Armenia," boleh dikatakan pilihan yang menjanjikan mahkota berbentuk cawan. Pilihan ini terletak di akan dikeluarkan, jadi untuk bercakap dalam lingkaran empat cawangan utama.

Kaedah membentuk mahkota, membolehkan kawalan mudah mencantas pokok, serta mudah dan sangat mudah untuk mengumpul buah aprikot dari pokok.  Pembentukan mahkota dalam "mangkuk Armenian" adalah seperti berikut. Pada batang, ketinggian tidak kurang daripada 60 cm, adalah perlu untuk meletakkan kedua-dua cawangan, ke arah siri ini, pada jarak kira-kira 10-15 cm

Seterusnya, di atas kira-kira 40-50 cm, adalah perlu untuk meletakkan pasangan seterusnya cawangan utama.  Di atas peringkat kedua, kira-kira 30 cm, harus diletakkan di satu lagi cawangan 3 atau 4, yang jenis asas separa, berikutan suatu lat 20 cm supaya, untuk mengurangkan kemungkinan kerosakan dan kecederaan buah aprikot untuk penuaian mekanikal, cawangan atas adalah perlu untuk meletakkan pada jarak antara cawangan yang lebih rendah.

Sebagai cm mengetepikan sekitar 5-6 di atas lantai terakhir cawangan utama, anda mesti membuang penerusan konduktor pusat.  Setelah selesai pemangkasan formatif, anda perlu berhenti memendekkan dan penipisan mahkota, bermula dengan boleh dikatakan redaman pertumbuhan pokok aprikot. Tidak lama kemudian, kira-kira sekali atau dua kali setahun, ia tidak mustahil, tetapi keperluan untuk menjalankan cawangan pemangkasan mesin, dan tiap-tiap tahun 4-5, dengan tangan untuk mengurangkan cawangan saling berkaitan, kering dan pecah, untuk memudahkan mahkota.

Bersama-sama dengan jenis cawan berbentuk mahkota, agak berjaya, dan sudah lama, menggunakan sistem setengah mahkota pembentukan, yang telah dijelaskan sedikit yang lebih tinggi, tetapi ia adalah lebih sesuai untuk pokok buah prune.

Related Posts:
  1. Lemon

  

hasil pic aprikot, , jenis aprikot dan aprikot

© Copyright pic.ertk.info
Fakta menarik tentang oren, lemon, pic, aprikot dan buah-buahan lain.