Oren dan buah-buahan

  

The aprikot perkataan mempunyai sejarah yang panjang

pokok spesis Keluarga (keluarga Rosaceae). 10 spesies, kebanyakannya di kawasan-kawasan pergunungan di Asia sederhana. Dalam budaya sebahagian besarnya Aprikot (di China dan Asia Tengah selama lima ribu tahun, di Eropah Selatan - 2. ribu tahun) tumbuh di banyak negara, terutamanya di Itali, Amerika Syarikat, Turki, di Rusia -. Utara Caucasus Ketinggian pokok biasanya 5-8 m, hidup 50 tahun atau lebih, buah-buahan dengan 3-5 tahun usia buah-buahan (. 100-150 kg tumbuhan) yang kaya dengan gula, karotena, kalium, berguna dalam penyakit jantung.

Dari biji-biji (badam pengganti) ialah minyak yang boleh dimakan. Daripada kayu dibuat alat-alat muzik. Perkataan aprikot mempunyai sejarah yang panjang. Dari Portugis albricoque, membuang artikel Bahasa Arab al, kita rgassoh bahasa Latin, yang bermakna cepat matang. Walau bagaimanapun, orang Rom sendiri dipanggil epal aprikot Armenia.

Nama ini kekal dalam vulgaris Armeniaca botani. Pada masa ini, beberapa pakar telah menyatakan pandangan bahawa negara-negara Barat telah belajar mengenai aprikot oleh peniaga Armenia, manakala yang lain percaya Caucasus tanah air aprikot.  Selain aprikot Armenia popular di mana-mana dan aprikot Asia Tengah, terutamanya Tajikistan, dengan pulpa terkumpul sejumlah besar iaitu gula.

Buah beberapa jenis, seperti kelas Amerika, gula, mengandungi sehingga 84 peratus.  Untuk makan aprikot musim sejuk penternak membawa kelainan yang berbeza, direka khusus untuk pengeringan.Perkataan aprikot mempunyai sejarah yang panjang aprikot kering dengan tulang - ia kering aprikot, berbintik-Tompok - kaisa.

Terbahagi kepada bahagian kering aprikot dipanggil aprikot kering.Perkataan aprikot mempunyai sejarah yang panjang kadang-kadang hirisan aprikot, atau, atau koyak. Pengeringan aprikot - satu tradisi purba dan munasabah: dalam buah-buahan yang disimpan karotena dan kalium (300 miligram per 100 gram), seperti yang diperlukan untuk mengekalkan keseimbangan asid-alkali. Kerana komposisi ini berbeza daripada diet, terutamanya bagi penyakit kardiovaskular, termasuk aprikot, Qaysiyah, aprikot, dan aprikot segar.  Aprikot Eropah dipanggil zherdelyami.

Zherdeli asid yang lebih kecil dan yang aprikot selatan, bagaimanapun, cat mereka yang terang, rasa lebih kuat, tulang mudah diasingkan daripada pulpa, yang mana mereka suka memasak compotes dan kesesakan, dan di China dan Jepun, kecil aprikot jeruk, menggunakan sebagai pembuka selera sebagai pokok zaitun. Selain memasak, aprikot Eropah, atau sebaliknya mereka nukleus, digunakan dalam perubatan. Ekstrak minyak dari mereka, yang dipanggil Peach, yang halus melembutkan kulit dan sering digunakan sebagai asas untuk ubat sapu dan krim.

Namun, kelebihan utama pokok aprikot - buah berair.

Related Posts:
  1. oren

  

Apricot, pic, aprikot

© Copyright pic.ertk.info
Fakta menarik tentang oren, lemon, pic, aprikot dan buah-buahan lain.