Oren dan buah-buahan

  

Asid sitrik dalam alam semula jadi

Sifat bahan ini sering, terutamanya dalam buah-buahan sitrus nanas, tidak matang, pear, buah ara, cranberry, kranberi, dan lain-lain, dan lemon oren merupakan sumber utama alam (tumbuhan) sitrik asid yang dihasilkan terutamanya di Itali, di mana pada pertengahan abad XIX itu. mula beroperasi kilang-kilang pertama bagi penghasilan asid sitrik kristal. Kemudian, tumbuh-tumbuhan yang sama mula beroperasi di California (USA), Hawaii dan Hindia Barat.

Untuk mendapatkan asid sitrik oleh sintesis mikrob di dalam makmal menggunakan micromycetes (Aspergillus clavatus, Penicillium luteum, P. citricum, Mucor piriformis, Ustina vulgaris, dll), tetapi untuk biosintesis perindustrian yang paling sesuai adalah Aspergillus Niger. Selepas itu, beliau keluar dari jenis pengeluaran selektsionirovano ditetapkan untuk biosintesis daripada sitrat asid sukrosa.

Bahan organik Banyak kulat diperam dan boleh berubah menjadi sitrat asid, tetapi hasil maksimum diperolehi apabila biosintesis sukrosa atau fruktosa. Baru-baru ini berjaya menyelesaikan eksperimen pada biosintesis yang limau asid yis (Candida lipolytica, dll) dari parafin dan rendah alkohol (etanol) dalam hasil yang tinggi (80-140%).  Asid sitrik jumlah pengeluaran adalah salah satu produk utama sintesis mikrob.

Isu yang sama Ia di negara-negara yang berlainan membentuk 400,000 tan setahun (mengikut Smirnov, 1983). Asid sitrik dihasilkan terutamanya dari ceng. Tumbuhan kecil atau sederhana kuasa mengeluarkan asid sitrik dengan penanaman permukaan. Kaedah dalam ekonomi adalah apabila loji kuasa lebih 2500 tan asid sitrik setahun. Lemon asid digunakan secara meluas dalam masakan dan dalam industri makanan untuk membuat minuman ringan, jeli, wafer, Pes, dll

Asam sitrat dimasukkan dalam pembentukan beberapa jenis sosej dan keju, ia digunakan dalam winemaking , untuk penapisan minyak sayuran untuk pengeluaran susu pekat. Dengan asid sitrik, dipelihara rasa asli dan aroma berpanjangan semasa penyimpanan daging beku dan ikan.  Dengan menggunakan sederhana asid sitrik merangsang aktiviti pankreas, merangsang selera makan, menggalakkan pencernaan.

Sitrat Natrium merangsang melahirkan kestabilan dan mekanikal buih, jadi tukang masak akan menghargai asid sitrik, ia juga digunakan untuk mengeluarkan syampu dan sabun. Yang terakhir adalah penting ekologi yang besar, seperti asid sitrik dan garam adalah mudah bersetuju dengan penurunan mikrob di dalam rawatan kumbahan.  Adakah yang dipohon dan undang-produk fermentasi: miselium dan budaya cecair. Miselium ini dikeringkan dan digunakan sebagai bahan mentah atau ditambah baja.

Baru-baru ini mencadangkan bahawa penggunaan miselium sebagai sumber chitin, yang berfungsi sebagai biosorbents. Chitosan - glucan kompleks diperoleh miselium mereka mempunyai ciri-ciri yang lebih baik chelating daripada haiwan Chitosan. Dalam cecair budaya dikesan hydrolytic pectinase enzim, protease, dan tselyulaza-glucosidase.

Asam sitrat dalam sifatAsam sitrat dalam sifat
Related Posts:
  1. loquat

  

oren, limau asam, limau

© Copyright pic.ertk.info
Fakta menarik tentang oren, lemon, pic, aprikot dan buah-buahan lain.