Oren dan buah-buahan

  

Lemon dan limau

Pengarang Ziborova ET  Dan lemon, dan oren - ia indah. Dan makan, dan berkembang. Dalam kes pertama - dan lazat berguna, manakala kedua - dengan keseronokan, menyeronokkan, indah menyenangkan. Dan apa yang bau bunga! ... (Tidak, saya sedikit kawan hijau tidak mendapat ke peringkat itu. Bunga dalam rumah hijau itu, kita dihidu, tidak jauh).

Seperti limau dikenali yang dilaungkan keratan, lapisan, dan menyemai benih vaksin. Ia adalah mengenai benih dan akan bercakap.  Jika anda ingin mencari diri anda limau atau oren, bermimpi rasa rumah tempatan eksotik secepat mungkin buah-buahan - ia adalah lebih baik untuk memilih satu lagi kaedah pembiakan: pokok ditanam dari benih akan mengambil membuahkan hasil hanya selepas 10-15 tahun (walaupun terdapat kes-kes yang mekar selepas 7-9). Baik, penjagaan yang betul berbunga sitrus pertama akan membawa.

Persoalan bagaimana untuk mengembangkan biji limau? berdiri di depan saya maklumat walaupun pada teknik itu tidak boleh didapati (sama ada dalam talian atau cantik buku besar di maju ...), berkebun tetapi keinginan - ia. Benar, kemahiran menjaga lemon dan limau tidak sama sekali.

Saya masih ingat pengalaman awal-kanak-kanak di vykovyrivaniyu lubang-lubang lemon dan limau, pengeringan mereka pada hidangan kecil ... saya tidak tahu bahawa pengajaran dari benih buah-buahan masak mesti segera tumbuhan: daya maju dengan cepat hilang. Walaupun ada benih bercambah. Tetapi secepat dan terbantut.

Ditanam oleh satu atau dua cawan mini hijau daripada yogurt, lemon mencapai pertumbuhan beberapa inci dan mula mati. Itu adalah salah satu keinginan tidak mencukupi: Bumi bukanlah - taman, bersama, tumbuh-tumbuhan di dalam kotak yang gelap (dan pilihan yang lain dan tidak - semua tingkap apartmen pergi pada yang sama, sisi tidak solar); menyiram berlebihan dan ketiadaan bukanlah sesuatu yang mengalir, tetapi lubang-lubang di bahagian bawah cawan ... Secara umum, yang pertama pancake sentiasa lumpy.

Untuk kali kedua - sepuluh tahun - Saya tidak mempunyai kesabaran yang cukup. Abadi cawan yogurt tiga minggu berdiri di tingkap, dan saya fikir ia adalah satu usaha sia-sia. Dikosongkan bumi daripada mereka (tidak mengambil masalah untuk mencari dan membuang tulang) dalam karung yang besar ke tanah, yang terletak di bawah mandi.

Dan melupakan usaha ini. Walau bagaimanapun, apabila bulan untuk sebab-sebab tertentu ditarik balik dan membuka beg beliau, Saya mendapati sepasang pucuk unnaturally pucat, panjang dan melengkung - tumbuh tidak saya lemon. Tetapi hidup dalam gelap dalam beg plastik di bawah bilik mandi, mereka dibunuh - terpaksa membuangnya jauh.

Tetapi sekarang saya datang untuk perkara itu secara terperinci penuh. Memutuskan untuk tumbuh dari biji lemon - walaupun menunggu lama untuk buah - kerana ia adalah berjudi a. Dilihat sebagai lif kuman yang halus tanah di pot, menjaga dia dari mula lagi pokok itu - ia menarik.

Juga Selain itu, saya terinspirasi oleh beberapa jenis romantik rumah: ia limau, dalam kes terapung. Dan pada tingkap - dari keturunan hijau dalam pot!  Walaupun saya membesar-besarkan: tumbuh lemon untuk masa yang lama, ibu bapa mereka tidak hidup untuk melihat pucuk. K Malangnya, saya tidak mencatat tarikh sebenar - apabila ditetapkan, apabila pergi ... (kemudian oren, saya Punctual: pita salur melekat pada periuk daun dengan tarikh).

Dalam cawan dengan lubang diletakkan saliran batu kecil, substrat untuk lemon saya dibuat 50/50 dari tanah dan tanah untuk Saintpaulia masalah (itu adalah kandungan yang sangat tinggi pasir). Saya ditanam five benih untuk kedalaman antara 2 dan 3 sentimeter, jika benih ditanam lebih dari 3 cm, ia boleh reput, kurang daripada 2 - untuk mati daripada kering.  Limau Penanaman diadakan pada minggu terakhir bulan Julai. Cuaca agak panas, walaupun panas.

Sudah tentu, cawan dengan benih ditanam dengan berdiri di balkon (berlapis). Dalam cawan plastik beg telus saya meletakkan pada jendela, di mana cahaya matahari. Tanah disiram, pakej diikat - satu parnichok mini. Di malam hari, saya melepaskan dia, supaya tanah dapat bernafas.  Kesembilan-kesepuluh pucuk pertama muncul pada bulan Ogos.

Saya sangat kecewa bahawa saya tidak melihat untuk hari pertama kehidupan mereka: Saya kiri untuk minggu kesebelas di bandar lain dengan rakan-rakan (ya, hanya minat untuk mengumpul tiket keretapi telah membantu untuk menetapkan tarikh percambahan saya Lemon:)). Walau bagaimanapun, apabila saya tiba di rumah, saya kagum: lemon sudah mempunyai dua atau tiga kecil, tetapi bloomed daun, berkembang pada kadar yang terburu-buru! Jumlah benih bercambah tiga daripada lima tahun.

Walaupun Saya dijangka: dua sangat kurus dan uzur, dan saya ditanam mereka secara rawak.  Sebelum bermulanya cuaca sejuk, mereka tumbuh di balkon, dan hanya pada hari-hari yang paling cerah, saya dibersihkan dengan tempat duduk tingkap. Setelah dilupakan - dan lemon terbakar, dua daripada kuman tiga layu dan pucat.

Tetapi dalam bayang-bayang cepat sembuh, dan meninggalkan hanya tempat hampir tidak kelihatan cerah pada daun. Saya disembur yang lemon petang, walaupun digalakkan untuk melakukannya dua kali sehari. Bilakah kuman setiap hingga 4 daun, saya dipindahkan ke dalam periuk yang lebih besar dengan mengeluarkan akar dari sisa-sisa batu itu (katakan, jika tidak, akar dapat mula mula reput berbahaya).

By the way, perlu membuat mineral lemon baja dari Mac hingga September, seminggu sekali. Tetapi saya tidak disenyawakan - dianggap terlalu muda mereka, dan September adalah pada hidung. Sekarang saya lemon 6-8 daun, mereka benar-benar membesar dan menggembirakan saya.  Dan saya ditanam terlalu lewat oren - September 9. Juga mengadakan periuk seramik dengan 3 biji pakej di bawah matahari yang telah ditunjukkan kurang dan kurang.

Ia telah menjadi lebih sejuk. Ia seolah-olah saya yang bercambah mereka dolgovato - pertama (dan setakat ini terakhir) dua daripada kuman di tulang muncul pada 3 Oktober. Mungkin mereka telah lama berubah daripada hakikat bahawa tanah itu terlalu sejuk, walaupun ada oren sudah di tingkap dapur, bukan di balkon.

Dua biji benih bercambah dan tiada, mungkin tidak bercambah. Batang Orange kuat dan indah: hanya beberapa inci tinggi, dan setiap kaya dalam 3 daun! Penyiraman tidak begitu kerap seperti di musim panas: setiap 2-3 hari. Walaupun rumah dan suam di sisi tetingkap yang tanah menyejukkan udara dari luar. Pada musim sejuk, saya bercadang untuk meletakkan periuk di dalam kotak yang penuh dengan habuk papan dan akhbar-akhbar, supaya tanah itu tidak secara keterlebihan.

Pada musim bunga sitrus saya akan pergi untuk menambah lebih cepat, dan kemudian cerita akan diteruskan:)

  

oren, limau

© Copyright pic.ertk.info
Fakta menarik tentang oren, lemon, pic, aprikot dan buah-buahan lain.