Oren dan buah-buahan

  

Pelbagai jenis limau

Citrus Limon Keluarga - Rutaceae. Tanah air - Asia Tenggara. Lemon - tumbuhan malar hijau saka. Dalam bidang terbuka boleh mencapai 2-3 meter.

Dan dalam persekitaran tertutup - pokok kecil yang boleh berkembang dan membuahkan hasil, malah! Jadi, jika niat anda adalah untuk berkembang keajaiban sitrus tropika di jendela, mengambil perhatian terhadap beberapa tips untuk menjaga tanaman ini.  Terdapat pelbagai jenis Lemon, tetapi memilih yang terbaik - "Pavlovsky", "Meier", ". Baru Georgia"

Untuk mengembangkan pelbagai bangunan yang paling sesuai adalah limau kerdil Cina  Meyer. Ini adalah kecil (ketinggian 1-1,5 m), loji formirovke mudah dirawat dengan mahkota bulat padat dan duri sahaja. Tunas dan bunga dikumpulkan di dalam kelompok. Dengan penjagaan yang baik dan bunga buah, malah di dalam bilik.

Ciri-ciri Meyer lemon adalah pendek, tinggi ketabahan dan hasil yang tinggi. Pada 3-4 tahun tumbuhan boleh masak buah-buahan dahulu.  Betul menjaga Lemon, terutama dalam tempoh berbunga itu. Mengekalkan sekurang-kurangnya 60% kelembapan di dalam bilik, menyediakan intensif 12 jam liputan dan makanan yang seimbang.  Cari limau untuk sebuah bilik yang terang, cerah.Banyak jenis limau Pada musim panas, jangan lupa untuk membawa kilang ke udara terbuka, sebagai contoh, di balkon. Tetapi ramai di musim sejuk lemon mati.

Sebabnya mudah: kita perlu musim sejuk yang sejuk biasa (bagi pemindahan suhu bilik limau sejuk anda dengan 3-5 C), atau (jika rumah yang hangat) - kelembapan dan cahaya yang tinggi. Lampu baik di musim sejuk membuat, menyediakan sebanyak 10 cm dari lampu atas pokok daun berkuasa pendarfluor (atau sebuah kilang khas - "Reflux").  Pada musim panas tumbuhan keperluan air yang banyak dalam musim sejuk - secara sederhana.

Semak berkala untuk mengelakkan genangan air. Kelembapan (terutamanya dalam musim sejuk) dapat meningkatkan oleh elektrouvlazhnitelya. Satu kaedah yang lebih murah: tuala basah yang diletakkan pada radiator pemanasan pusat di bawah ambang tingkap dan turun satu hujung dalam besen air. Di samping itu, untuk meningkatkan kelembapan dengan periuk tumbuhan, dalam kuali dengan air atau dengan kerap (2-3 kali sehari), semburan dengan air suam dari pemercik itu.

Semasa pertumbuhan dan perkembangan tumbuhan setiap dua minggu a baja baja mineral kompleks. Semasa berbunga dan berbuah Lemon diberi makan setiap 10 hari, baja kompleks dengan semua makro dan perlu mikronutrien (contohnya, "Sudarushka" atau "Kemira Suite," yang ganti dengan kemasukan yang organik "Bucephalus," " chestnut cahaya "," Felumb "," pelangi bunga ").

Semasa pertumbuhan tumbuh-tumbuhan juga perlu membentuk krony.Dlya memendekkan ini semakin kuat pucuk atau putik bercambah picit, yang membolehkan kita untuk memberi bentuk anak pokok yang dikehendaki.  Satu masalah mungkin timbul - tumbuhan berbunga dengan lima atau enam daun, dan kekuatan untuk membesarkan buah, tidak cukup, dan kilang itu boleh mati. Jika anda mempunyai tumbuhan muda akan berkembang pada semua - mesti oborvite bunga. Benarkan untuk mekar dan berbuah hanya daun yang mengandungi tumbuh-tumbuhan.

Untuk setiap bunga (buah) hendaklah sekurang-kurangnya 10 hingga 15 daun.  Di kilang yang salah boleh mendapat rawatan. Oleh itu, apabila terdapat air yang berlebihan dan reput akar berlaku anthracosis. Mungkin ada perosak - hama merah pada buah-buahan itu boleh hadir dan perak hama, lembut Coccidae, whitefly. Pada rembesan daripada aphids dan serangga skala diselesaikan grib.Luchshaya jelaga langkah perjuangan - dua atau tiga kali (pada selang seminggu) opryskivaniekarbofosom, sebuah infusi kuat tembakau atau sabun-minyak tanah emulsi.

Penyebaran dari keratan adalah mungkin, serta biji dan cantuman.  Penanaman keratan dijalankan di awal musim bunga. Untuk perakaran adalah yang terbaik untuk mengambil satu tahun matang pucuk. Untuk berjaya kita perlu mengambil keratan buah gred baik atau untuk menggunakan vaksin.  Perhatian!

Semua artikel di laman web ini adalah dilindungi oleh hak cipta dan hak-hak yang berkaitan. Semula keseluruhan atau sebahagian daripada bahan-bahan yang dilarang tanpa kebenaran bertulis daripada portal ini.  Lihat artikel lain di

  

limau

© Copyright pic.ertk.info
Fakta menarik tentang oren, lemon, pic, aprikot dan buah-buahan lain.