Oren dan buah-buahan

  

Schizandra Cina aprikot asid sitrik buah aprikot buah quince japonica jenis aprikot jus lemon jus oren lemon limau loquat magnolia Cina medlar mentega pic minyak isirong aprikot minyak oren oren oren minyak pemakanan oren oren pic quince quince buah-buahan serai wanita mengandung

Serai

Serai CINA chinensis Bail Schisandra.  Keluarga limonnikovye - Schisandraceae.  Penerangan.

Berputar berkayu tumbuhan, anggur,   sehelai batang-batang pokok dan pokok renek. Batang tua yang gelap coklat,   1.5 cm tebal, dengan pelbagai lenticels membujur, muda kekuningan batang,   cemerlang. Daun alternatif, elips, dengan puncak berkata, cuneate   osnozaniem, sedikit berisi, dengan petiole merah.

Bunga unisexual, - untuk   batang panjang, putih, wangi, dengan venchikovidnym perianth mudah   six sembilan risalah. Staminate bunga dengan lima stamen, bersatu dalam   ruang. Berputik bunga dengan pistils banyak, yang terletak di   an bekas panjang. Bekas apabila buah masak mempunyai penampilan berduri   Berus dengan beri banyak.

Buah - gelap merah buah berair adalah sfera dengan   two reniform cahaya coklat biji berkilat. Rasa buah   masam, masin dengan rasa. Benih pembakaran yang tidak menyenangkan pahit   rasa pedas dengan limau-wangi.

Semua tanaman oleh bau pengisar   lemon (dari mana nama tumbuhan ini). Ketinggian 5-15 m.  Masa berbunga. May-jururawat. Yang beri masak dalam   September-Oktober.  Pengedaran. Ditemui di Timur Jauh   Primorsky Krai, selatan Khabarovsk Krai dan Wilayah Amur.

Yah   Iklim perubahan bahagian tengah Kesatuan Soviet.  Habitat. Ia tumbuh di daun luruh bercampur dan   gunung dan hutan tanah rendah, tepi hutan, belukar dan tempat jarang, lembah,   sungai dan sungai-sungai, di tanah mengalir kaya dengan bahan organik.   Ditanam di ladang tumbuhan perubatan.

Adakah sering digunakan.  Buah-buahan, biji dan kulit kayu.  Masa koleksi. Buah-buahan dan biji benih yang dikutip pada Ogos .- September   kulit - pada musim bunga.

Kimia komposisi.  Tumbuhan ini mengandungi asid organik - asid sitrik (untuk   11,36%), epal (8.4%), anggur (0.8%), bahan tonik shizand-Rin,   shizandrol, adalah metil polioksifenolov gula (1.5%)   tanin, minyak pati dan lemak, pewarna (0.15%)   besi, fosforus, kalsium, mangan dan bahan-bahan kimia yang komposisi tidak   dikaji.

Adalah dipercayai bahawa bahan-bahan aktif magnolia schisandrine,   shizandrol, minyak pati, gula, asid sitrik dan malic.  Permohonan. Serai  Kira-kira 500 tahun yang lalu, telah digunakan dalam bahasa Cina   perubatan. Penduduk dan pemburu di Timur Jauh (Primorye dan rantau Amur) telah lama   diketahui sifat-sifat indah anggur buah, yang dibuang rasa   keletihan, menyegarkan tubuh dan meningkatkan tahap penglihatan malam.

Schizandra beri dalam bentuk segar dan kering yang digunakan penduduk di Timur Jauh   Soviet dan Cina sebagai perangsang yang meningkatkan sredstza, yang menyampaikan   kekuatan dan keberanian dan keletihan dahsyat. Di rumput Far East, limau   penggunaan dan tekanan darah tinggi, tetapi tidak disertai oleh lebih saraf   sistem dan insomnia.

. Dalam perubatan tradisional Cina, buah-buahan dan biji benih mengambil   dalam pelbagai penyakit: kehilangan umum kekuatan, kelemahan seksual,   anemia, batuk kering, penyakit perut, hati, buah pinggang, penyakit   pernafasan (bronkitis, asma), dengan selsema,   gonorea, disentri, penyakit saraf dan mental.  Di Kesatuan Soviet yang dijalankan kajian yang menyeluruh daripada    dadah magnolia di makmal dan klinik dalam bidang sukan   acara, tempoh peralihan, dan mental dipertingkatkan   kerja-kerja fizikal dan pelbagai penyakit serius.

    Papar yang kemasukan benih dan buah-buahan merangsang dan nada   sistem saraf pusat, melegakan rasa fizikal dan mental   keletihan, meningkatkan kecekapan, meningkatkan ketajaman penglihatan   malam. Persediaan  magnolia    meningkatkan refleks dingin   meningkatkan aktiviti dan jangka panjang proses berangsang dalam korteks   otak, merangsang sistem kardiovaskular dan   nafas, mengawal selia, garis tekanan darah, mengurangkan   gula dalam darah, pembuluh darah periferal berkembang,   meningkatkan pengecutan rahim.

Dalam perubatan saintifik serai ini digunakan sebagai tonik kuat   ubat untuk keletihan, mengurangkan fizikal dan mental   kesihatan, keletihan saraf, lemah seksual, untuk meningkatkan   ketajaman penglihatan dalam rawatan penyakit saraf dan mental, diikuti oleh   asthenic-kemurungan negeri, dan untuk penyembuhan kurang penyembuhan   luka dan ulser trofik.  Kajian klinikal telah membuktikan bahawa Schizandra adalah sangat berkesan dan disentri.

Ia merangsang kedua-dua   alat berguna untuk penyakit jantung dan pernafasan tertentu memudahkan.   Serai menggalakkan pemuliharaan berpanjangan kuasa dalam mereka yang terbabit dalam keras   buruh fizikal dan mental.  Ekstrak air daun dan ekstrak kulit minuman serai   sebagai vitamin yang baik, anti-scorbutic ejen.  Serai digunakan sebagai berwarna alkohol benih, kurang   buah-buahan dan biji atau serbuk buah-buahan.

Dalam kesan stimulatory penerimaannya berlaku dalam tempoh 30-40   minit dan kesannya berlangsung selama 6 jam.  Schizandra tidak menghasilkan kesan sampingan yang tidak diingini = pada   badan manusia. Walau bagaimanapun, serai tidak sesuai untuk perangsangan saraf dan   keseronokan, insomnia, tekanan darah tinggi dan kuat   keabnormalan jantung.

Permohonan serai sebagai tonik yang kuat,   perangsang perlu dilakukan dengan terlebih dahulu   pemeriksaan perubatan dan kawalan kesihatan.  Di jus Far East Schizandra beri digunakan sebagai   asid makanan, dan kulit daripada batang, yang mempunyai bau limau, masukkan ke dalam teh. Jus daripada buah beri   juga digunakan untuk membuat jeli dan menyegarkan, minuman menyegarkan.  Kaedah permohonan.  4 jam selepas makan.

Tidak air mendidih, parit. Terima  setiap hari.  mengambil sebanyak 0.5 g sebelum makan 2 kali  hari.

  

magnolia beri, dadah magnolia, Schizandra Cina, serai, limau

© Copyright pic.ertk.info
Fakta menarik tentang oren, lemon, pic, aprikot dan buah-buahan lain.