Oren dan buah-buahan

  

Schizandra Cina aprikot asid sitrik buah aprikot buah quince japonica jenis aprikot jus lemon jus oren lemon limau loquat magnolia Cina medlar mentega pic minyak isirong aprikot minyak oren oren oren minyak pemakanan oren oren pic quince quince buah-buahan serai wanita mengandung

Sebuah kilang yang menakjubkan Serai

Serai CINA (Schisandra chinensis), keluarga limonnikovyh (Schisandraceae)  Sebuah kilang yang menakjubkan - serai.Tumbuhan Amazing - Serai Tidak seperti yang lain. Itu difahami.

Serai - tidak ada belukar, tidak ada pokok, herba tidak, dan pendaki, dan Timur Jauh telah lama menyedari sifat-sifat istimewa. Pemburu-Nanai digunakan secara meluas kering Schizandra buah-buahan - tonik yang besar, yang membolehkan masa yang lama untuk menjimatkan kuasa dalam mengejar binatang itu, dan tidak membuang masa memasak. Menurut laporan, serai menguatkan mata dan telinga, terutama pada waktu malam. Buah ajaib!

Dalam perubatan Cina Schizandra digunakan dari zaman berzaman. Beliau telah dipanggil beri lima rasa pulpa buah sangat berasid, kulit mereka - yang manis, benih-benih rasa yang tidak menyenangkan, membakar, dan beri keseluruhan keseluruhan - masin.  Batang pokok memanjat, berkayu, 8-10 panjang (kadang-kadang sehingga 15) m, ketebalan 1-2 cm tumbuhan akar panjang. Daun alternatif, bujur, berkata, meningkat dengan petiole merah.

Bunga pada tangkai panjang, putih, berlilin, dengan bau yang menyenangkan. Bloom dalam akhir bulan Jun, terletak di satu atau beberapa di axils daun. Mempunyai bunga yang dioecious dan dalam spesimen yang berbeza dari kilang. Dalam berputik itu (perempuan) di bekas bunga matang dipanjangkan oleh 20-30 kali, dan setiap pistil ke buah merah. Malah ia mengutip buah-buahan (berair mnogolis-tovka), padat ditanam dengan buah berbentuk bola, masing-masing dengan 1-2 biji. Biji kuning, reniform, masak pada bulan September dan Oktober.

Bagi satu pendaki boleh mengumpul sehingga 4-5 kg ??buah-buahan.  Tinggal dalam serai dan aras-luas-berdaun hutan di Timur Jauh, kebanyakannya di sepanjang tepi dan glades, lereng bukit yang dipenuhi hutan, lembah, sungai, twist di sekitar batang pokok dan pokok renek di lembah sungai, tetapi di tanah lembap tidak membesar. Utara Khabarovsk jarang berlaku.

Yang diketahui daripada orang Cina di Korea dan Jepun  perubatan tradisional. Ciri-ciri unik tumbuh-tumbuhan telah membawa pakar-pakar untuk memperkenalkan resursovedov serai dalam budaya. Ternyata bahawa ia adalah tahan kepada keadaan persekitaran tali pusat bahagian Eropah Rusia. Jadi terdapat ladang anggur - sumber bahan mentah bagi industri farmaseutikal.

Bahan Mentah magnolia - buah-buahan dan biji benih yang dikutip dalam tempoh matang sepenuhnya, pada bulan September dan Oktober, sebelum fros. Berus perlahan-lahan memetik buah, dicurahkan atas kanvas dan teliti diselesaikan dengan membuang kekotoran. Dalam masa 2-3 hari, kering dan memotong pendek tangan mereka dengan buah-buahan tertentu, maka mereka adalah kering pada suhu 40-55 C selama 6-8 j. benih diperolehi selepas memerah jus daripada tangan buah-buahan.

Jus datang dalam jeli dan minuman ringan (dengan cara itu, sangat lazat), dan diperah pulpa buah yang mengandungi biji, sedikit lembab dan diletakkan di dalam bekas, campur dan dibenarkan diperam di tempat yang hangat selama 3-5 hari. Jika tidak, benih licin tidak dipisahkan. Selepas penapaian 3-5-hari, massa itu diletakkan di ayak dengan diameter lubang mm 4-5 dan jet kuat air membasuh biji. Kering mereka pada 50 ° C di dalam pengering atau di dalam bilik panas.

Ini adalah satu teknologi yang kompleks menghasilkan benih.  Buah-buahan dan biji mengandungi sebatian lignanovye (4-5%); schisandrine dan terbitannya, serta shizandrol, flavonoid, catechin, pigmen antosianin, minyak pati. Tumbuhan perikarpa mengandungi asid organik, vitamin C, pectin, gula, dan benih kaya dengan minyak lemak (30%).

Dadah magnolia merangsang sistem saraf pusat, merangsang aktiviti saluran jantung dan darah, meningkatkan kecekapan dalam keletihan mental dan fizikal, meningkatkan pusat pernafasan. Menetapkan ubat untuk magnolia orang yang sihat sahaja dan preskripsi yang dikeluarkan oleh doktor untuk dos yang tepat. Dalam kes kesan sampingan yang mungkin berlebihan dalam bentuk berlebihan sistem saraf dan jantung.

Contraindicated dadah magnolia tidur, keseronokan saraf dan tekanan darah tinggi. Jus magnolia dan minum dari ia berguna kepada orang yang mempunyai keasidan yang rendah jus gastrik.  Berwarna buah.  Buah-buahan yang berkeras alkohol 95% dalam nisbah 1: 5. Ambil 20-30 titis 2-3 kali sehari.  Ekstrak biji.  Sediakan alkohol 70% dalam nisbah 01:03. Ambil 20-30 titis 2-3 kali sehari.

Biji Tepung. Ambil 0,5-1,0 g 2-3 kali sehari.  Semasa rawatan dengan kawalan serai dikehendaki rasa. Jika kesan sampingan perlu berjumpa doktor.

  

magnolia dadah, magnolia Cina, jus lemon, magnolia buah-buahan, magnolia

© Copyright pic.ertk.info
Fakta menarik tentang oren, lemon, pic, aprikot dan buah-buahan lain.