Oren dan buah-buahan

  

Schizandra Cina aprikot asid sitrik buah aprikot buah quince japonica jenis aprikot jus lemon jus oren lemon limau loquat magnolia Cina medlar mentega pic minyak isirong aprikot minyak oren oren oren minyak pemakanan oren oren pic quince quince buah-buahan serai wanita mengandung

Serai adalah sama seperti ginseng

Woody daun anggur dengan bau limau sifat. Berbeza dengan aktinida, serai sentiasa dikelilingi oleh sokongan mengikut arah jam. Daun ganti, mudah, elips dengan hujung tajam.

Bunganya berwarna putih atau krim, wangi, kon. Tumbuhan ini monoecious, dioecious bunga lelaki dan perempuan berada di kilang yang sama. Bunga tidak mempunyai nectaries biasanya didebungakan oleh kumbang kecil makan debunga.

Buah beri seperti drupes merah berair dikumpulkan di tangan janin. Biji bulat-reniform, dengan tebal, kulit berkilat, emas. Benih yang berdaya maju dihasilkan hanya oleh salib pendebungaan.  Berbunga Mei-Jun, berbuah pada bulan Ogos-September.

Berus diadakan anggur pakej all jatuh dan kadang-kadang sejuk. Benih yang disebarkan oleh burung dan mamalia, memakan buah-buahan.  Anggur hasil bergantung kepada keadaan cuaca (fros, hujan lebat atau kemarau) semasa berbunga itu. Kitaran biasa untuk menghasilkan magnolia biasa, tetapi tahun dengan berbuah banyak biasanya mengikuti tahun yang buruk.  Dalam kesusasteraan yang lebih tua boleh didapati ejaan nama keluarga Schizandra, tetapi sekarang memilih untuk menulis Schisandra.

Schizandra Cina Jepun Manchurian endemik kepada jenis azitskim timur dibedah siasat habitat. Dalam Jauh Rusia Timur berkembang dalam Krai Primorsky, selatan Khabarovsk Krai, Wilayah Sakhalin dan barat daya wilayah Amur itu.  Serai adalah terhad kepada konifer-daun jenis hutan dengan pain Korea Manchurian. Rasa baik dalam krupnotravnyh hutan daun luruh dengan baldu limau, dan birch. Dalam gelap konifer taiga menembusi sahaja di hutan dataran banjir.

Lebih suka saliran yang baik humus yang kaya dengan tanah. Ia tumbuh terutamanya di sepanjang sungai dan sungai, di tepi hutan dan tepi jalan dalam semak, kawasan terbuka dan hutan terbakar lama. Beruang buah sahaja di kawasan nezatenennyh terbuka.

Dalam bayangan yang kukuh dan di sempadan utara pelbagai bentuk yang ditindas pucuk bukan pembawa.  Semua organ-organ tumbuhan mengandungi ester metil sebatian fenolik lignanovyh schisandrine. Schisandrine memiliki sifat tonik adalah salah satu lignans utama. Dalam kilang juga didapati dezoksishizandrin, gamma schisandrine dan beberapa lignans lain (seramai kira-kira sedozen). Pada korteks daripada akar mengandungi 5-13% schisandrine dalam korteks batang 5-9% dalam perikarpa buah masak dan benih 4-5%.

Buah-buahan mengandungi asid organik banyak, sitrik, malic, tartarik, askorbik, gula, pectin, tanin, flavonoid, catechin dan antosianin, sebatian fenolik yang berkaitan dengan vitamin E.  Dalam semua organ-organ tumbuhan mengandungi minyak pati: dalam korteks yang 2,2-3,2%, 1,6-1,9% pada biji, batang 0,2-0,7%. Minyak penting kulit meriah, emas kuning cair telus dengan bau limau a, yang terdiri daripada sehingga sebatian bahantara aldehid, 30% dan keton (20%).

Biji mengandungi sehingga minyak lemak 33.8%. Minyak lemak adalah cecair likat, terdiri daripada glycerides asid linolenik, oleik, dan lain-lain.  Magnolia Schisandrine mempunyai spektrum luas aktiviti farmakologi: ia merangsang sistem saraf pusat dan sistem kardiovaskular, meningkatkan tenaga sampingan metabolisme, anti-radang, antioksida, antibakteria, antikulat, antitumor, tindakan koleretik.

Jumlah lignans magnolia mempunyai sifat tonik dan adaptogenic, merangsang aktiviti yg mengeluarkan perut dan fungsi gonad.  Dengan merangsang kesan yang sama untuk serai dengan ginseng, tetapi selepas kuasa lebih rendah kepadanya. Kesan stimulatory dilihat 30-40 minit selepas minum serai dan berlangsung selama kira-kira 6 jam.

Jika pendedahan berpanjangan kepada faktor-faktor tekanan adalah sambutan yang sesuai bersama dan lain-lain magnolia adaptogens (seperti Ginseng Siberia, yang mempunyai tindakan yang berpanjangan). Penamatan anggur itu tidak disertakan dengan kehilangan kekuatan yang baik berbanding dengan kafein dan terbitannya. Ketiadaan kesan sampingan, dan harta terkumpul harta bergantung kepada dadah yang berharga dadah magnolia.

Serai kesan yang baik terhadap metabolisme karbohidrat, menurunkan kadar gula darah. Petikan dari benih-benih melambatkan Schisandra pembangunan ulser gastrik.  Buah, biji, alcoholate.  Benih Magnolia termasuk dalam XI GF sebagai saponin.

Serai telah lama digunakan dalam perubatan orang-orang di Timur Jauh sebagai. Pemulihan dan perangsang Pemburu tempatan yang digunakan buah manakala memburu makanan. Sebilangan kecil kacang dimakan memberikan mereka kekuatan dan keberanian.

Dalam karya perubatan Cina tradisional dipanggil beri limonik five rasa.  Dalam perubatan timur Serai digunakan dalam kerugian umum kekuatan, kelemahan seksual, anemia, penyakit pernafasan, perut, hati, buah pinggang, dan selesema dan penyakit berjangkit, penyakit saraf dan mental.  Dalam perubatan saintifik Schizandra digunakan terutamanya sebagai cara untuk merangsang sistem saraf pusat dan sebagai sejenis adaptogen.

Serai ini berkuat kuasa bagi keletihan fizikal dan mental, prestasi menurun, hypotension, mengantuk, lemah selepas penyakit, asthenic dan kemurungan sindrom alam yang berbeza. Limonik juga digunakan sebagai perangsang alat dalam beberapa penyakit jantung, watak berfungsi.  Sebagai adaptogen Schizandra buah infusi digunakan bagi mencegah selesema dan jangkitan pernafasan akut pada kanak-kanak dan orang dewasa.

Mempamerkan serai dan orang yang sihat yang membawa gaya hidup aktif, serta orang-orang yang profesional aktiviti dikaitkan dengan kerja kuat bertanggungjawab dan / atau pendedahan kepada faktor-faktor yang melampau alam sekitar.  Schizandra persediaan untuk tujuan perubatan diambil dengan tegas di bawah preskripsi doktor. Untuk mengelakkan tidur pada waktu malam mereka tidak diberikan pada sebelah petang.

Mereka contraindicated dalam keghairahan saraf, tekanan darah tinggi dan aritmia jantung.  Sekiranya berlebihan, mungkin lebih-saraf dan sistem kardiovaskular.  Dari hasil Schisandra membuat sirap, minuman buah-buahan, jeli, minuman.

Jus magnolia dan alkohol berwarna benih yang digunakan dalam industri minuman beralkohol.  Buah dipetik pada tempoh matang sepenuhnya pada bulan September, memotong berus. Segar jus buah-buahan dipetik memberi dengan banyak dan cepat hilang pembentangan itu, supaya hasil Schisandra kitar semula. Hasil podvyalivayut Schisandra dan kering pada suhu 35-40 ° C di dalam pengering dengan udara dipaksa atau matahari.

Apabila menerima benih dari jus buah-buahan yang baru diperah, benih yang dibasuh daripada pulpa dan diperah kering.  Buah-buahan kering dan benih disimpan di kawasan yang kering kain atau beg kertas.  Jangka hayat benih untuk 2 tahun.

Apabila penuaian tidak harus memecahkan cawangan dan pokok berdikari, kita tidak boleh tarik dari anggur.  Kawasan buah-bearing renek magnolia pada pertengahan 50-ies daripada abad XX dianggarkan 6400 hektar, 4000 hektar di Wilayah Primorye dan dan 1600 ha di selatan Khabarovsk Krai.  Dalam tahun-tahun dengan hasil purata saham Schizandra buah-buahan 1 ha buah-bearing renek 100-200 kg / ha, dan oleh itu, rizab keseluruhan biologi buah anggur adalah dalam lingkungan 640-1280 tan buah segar, atau 32-64 m benih (5% dari berat buah segar).

Biologi rizab beri anggur pada tahun-tahun dengan peningkatan produktiviti tinggi dengan 2-3 kali. Vintage magnolia pembalakan di hutan daun luruh dan tanah rendah jarang mencapai 850 kg / ha.  Dalam masa kita, produktiviti telah jatuh mendadak pada anggur disebabkan perubahan dalam pengurusan hutan.  Oleh kerana hasil yang tidak teratur liar magnolia magnolia pengenalan berjanji untuk budaya. Terdapat pengalaman penanaman anggur berjaya di bahagian Eropah dari Rusia dan luar negara di Eropah Timur.

Tanaman untuk magnolia perladangan mencapai 3800 kg / ha.

  

Schizandra buah-buahan, buah-buahan Schizandra, Schizandra Cina, jus lemon, dadah serai, serai

© Copyright pic.ertk.info
Fakta menarik tentang oren, lemon, pic, aprikot dan buah-buahan lain.