Oren dan buah-buahan

  

Schizandra Cina aprikot asid sitrik buah aprikot buah quince japonica jenis aprikot jus lemon jus oren lemon limau loquat magnolia Cina medlar mentega pic minyak isirong aprikot minyak oren oren oren minyak pemakanan oren oren pic quince quince buah-buahan serai wanita mengandung

Serai di hutan

Pengarang Nedyalkov SF, foto oleh pengarang  Magnolia anggur Cina (Schizandra chinensis) - daun anggur memanjat dengan buah yang boleh dimakan, kecantikan dan harta berharga. Serai tumbuh liar di Timur Jauh (Primorye, Amur dan Pulau Sakhalin di selatan) terutamanya untuk liat kaya, bersaliran baik tanah - terutamanya di cerun yang lebih rendah berhampiran air pada ketinggian 200-500 m dari paras laut.

Pada usia yang muda tenevynosliv serai, tetapi buah sahaja dalam cahaya yang baik. Ia ditemui dalam tali pinggang hutan konifer-daun dicampur, biasanya di pinggir sungai dan lembah, di hutan dataran banjir dan kawasan terbuka. Hasil buah-buahan di sini ialah 10-30 kg / ha benih - 0,5-3 kg / ha. Disebabkan kekurangan penjagaan serai yang asli (terutamanya disebabkan oleh kekurangan trim), dan juga kerana pendaki tebing biadab dengan menyokong semula jadi sementara mengumpul buah beri adalah hasil tuaian yang banyak sekali setiap beberapa tahun.

Seperkara lagi - berhati-hati penanaman anggur magnolia Cina di taman. Dengan panjang 15 meter, yang tumbuh di anggur dewasa saya, saya mengambil kira setiap tahun dengan baldi 2-3 mereka beri dipetik. Bandingkan hasil: 10-30 kg sehektar dan 2-3 baldi dengan 15 kaki linear!  Anggur magnolia Cina adalah baik untuk menghiasi taman: ia adalah pendaki wangi menonjol dengan daun hijau terang berkilat di batang jambu atau merah.

Bunga berlilin putih Ia memancarkan bau yang kuat limau, manakala madu dalam bunga hadir. Tumbuhan Lemon seluruh bau kukuh dalam angin dan apabila pucuk anggur wangi dan daun bergeser. Dan di akhir Ogos dan awal September apabila daun menjadi kuning dan gugur oren perhiasan, magnolia dan dihiasi dengan cerah beri merah berus, yang tidak jatuh sebelum fros.

Burung tidak memakannya. Anak-anak orang lain jangan sentuh mereka juga, walaupun sering cuba rasa. Tetapi beri adalah masam, dan kebanyakannya kanak-kanak suka lazat, buah-buahan manis.  1. Parit dan sekali lagi - penyaliran.

Komposisi tanah di menanam anggur di taman adalah seperti dekat dengan alam. Saya telah berkembang bersama-sama serai pagar di tanah berpasir, segera di belakang kerosakan pagar. Oleh itu, air di permukaan tanah dan akar pokok anggur yang tidak pernah stagnates. Jika taman anda tidak apa-apa syarat, anak pokok sebelum ditanam untuk mewujudkan mereka tiruan - untuk mencurahkan katil tinggi.

2. Bersih pasir maloplodoroden, dan sistem akar dalam anggur kebanyakannya dangkal. Oleh itu, bagi pertumbuhan pesat anggur pada usia muda, sebelum fruiting'm melakukan semua baja dalam bentuk cecair - baik daripada organik cair. Pada masa yang sama ia, dan tumbuh-tumbuhan air.

Teknik-teknik pertanian untuk anggur harus dijalankan sepanjang musim sehingga Ogos, setiap 7-10 hari.  3. Perhatian khusus harus diberikan kepada warna daun magnolia jika daun menjadi naungan ringan, loji keperluan separa teduh. Ringan daripada daun, lebih besar perlu naungan. Pada magnolia lintang kami tumbuh dengan baik di bawah sinar matahari (Vitebsk dan Mogilev rantau dari Belarus), dan dalam bidang lain (terutama dalam Gomel dan Brest), serai perlu membesar di bawah naungan separa.

Untuk tanah dalam zon akar anggur tidak kering, ia perlu zamulchirovat atau pritenit.  4. Dengan permulaan berbuah adalah perlu untuk menghentikan semua makan serai (dan pengairan di bahagian tengah dan utara dari Belarus). Schizandra tidak berbahaya bagi walaupun kerosakan yang lemah.

Semua baja dikurangkan kepada mulsa pada musim gugur (lapisan daun 15-20 cm kompos atau lapisan pasang siap daripada 5 sm). Apa-apa keadaan sangat sederhana kehidupan tidak membenarkan tumbuh-tumbuhan mabuk, dan terpaksa meletakkan tuai masa depan yang kaya, untuk membentuk bunga lebih perempuan. Kemudian malah mereka anggur anggur, yang pada asalnya semata-mata lelaki boleh bercampur (yang saya perhatikan lebih daripada sekali).  5. Tanaman dan lagi - untuk mengurangkan.

Lebih-gelled anggur mengurangkan hasil anggur magnolia Cina kepada sifar. Dalam zon iklim kami bukanlah serangga yang menyerbuki bunga akan serai, di mana tiada madu (sekali saya telah lihat apabila di hadapan hujan yang kukuh berlarutan sejuk pada bunga sebentar duduk perak kumbang). Oleh itu, pendebungaan bunga daripada pokok magnolia Cina adalah disebabkan oleh angin. Untuk debunga daripada lelaki kepada bunga betina ada, anda perlu benar-benar kering cepat selepas hujan atau embun, dan tidak terperangkap di suatu tempat di kepadatan daripada daun.

Selain - lelaki magnolia bunga terutamanya yang terletak di tingkat yang lebih rendah daripada anggur, jadi debunga telah mendaki! Tanpa anggur pemangkasan menipis syarat pendebungaan bunga untuk mematuhi mungkin.  Untuk menghapuskan "menangis" liana anggur, pada awal Mac, sebaik sahaja ia menjadi mustahil untuk bekerjasama dengan gunting di tempat pertama saya memotong atau memendekkan semua puncak platted.

Dipendekkan kepada 30 perintah anggur sm kedua. Ketiga-perintah pucuk jangan sentuh, mereka adalah pendek. Potong semua anggur kering, meninggalkan penggantian sebuah anggur muda yang kuat (meningkat daripada tanah atau anggur tebal tumbuh dari serendah mungkin), mengarah dan berlabuh di tempat yang betul.

Dari pengalaman saya tahu bagaimana untuk melihat anggur liana berjanji pada bunga: semua bunga jadikan dia berenang sepanjang hari di bawah matahari, tetapi yang paling penting - di matahari pagi.  6. Pastikan had lebar anggur jeruji itu. Sepanjang jeruji anggur boleh tumbuh dengan keratan, tetapi lebar, saya tidak membenarkan dia pergi, atau frezeruya landasan perekapyvaya.

Kembang dan meningkatkan kawasan pemakanan mempengaruhi anggur berbuah.  7. Apabila benih tanaman ditanam untuk anggur dalam 50 cm sekurang-kurangnya dua anggur ditanam dari benih atau dipungut dari tempat yang berbeza - untuk masa ini adalah ciri-ciri anggur varietal berbeza. Teknik ini boleh meningkatkan dengan ketara hasil daripada anggur. Jika anda boleh mendapatkan borang taman serai, ia adalah mungkin untuk anggur jenis tumbuhan yang sama, kerana mereka samoplodnye.

Tetapi sebagai menunjukkan amalan, ini anggur dan kurang tahan lasak dalam musim sejuk yang teruk sering "jatuh" (iaitu, beku).  8. Serai boleh dibiakkan oleh lapisan untuk menanam lagi di taman anda (atau jika anda mengambil tutup), tetapi hanya pada musim bunga, hampir tidak dicairkan tanah. Sistem akar dalam keratan anggur sangat buruk maju, filiform, mudah kering. Oleh itu, kita mesti melindunginya dari kemusnahan. Dalam semua kes-kes lain, anggur pilihan anak benih ditanam. Mereka tidak ditanam lebih dalam dari mereka sebelum berkembang.

Iaitu, kolar akar anak benih perlu diletakkan di atas tanah. Keratan, yang tumbuh di atas kolar akar, tidak dikebumikan, anggur bentuk yang mempercepat pembuahan pertama.  Dan tidak percaya, jika penjual akan mengatakan bahawa anggur akan mula berbuah dalam masa 2-3 tahun. Pada benih hendaklah terlebih dahulu berkembang anggur sekurang-kurangnya 1.5 m, yang merupakan tahun pertama penanaman tidak mungkin.

Dari anggur ini berkembang pucuk perintah kedua, di mana tunas bunga terbentuk, dan untuk pertama kalinya di magnolia mereka kebanyakannya jenis lelaki. Iaitu, berbuah pertama benih akan ada lebih awal daripada empat tahun selepas ditanam.  9. Tanpa anggur anggur terali telah hampir tiada, mengapa menyokong anggur benar-benar perlu. Sebahagian besar buah-buahan diletakkan pada ketinggian lebih daripada 2.5 m, yang terletak terutamanya dalam bunga betina.

Berikut adalah bunga lelaki dan perempuan, dan sehingga 1 meter di bunga hanya utama lelaki.  10. Anggur Liana semata-mata feminin kurang daripada biasa semata-mata lelaki. Peratusan tertinggi anggur anggur - jenis bercampur (ini adalah bertentangan dengan banyak sumber, di mana mereka menulis yang kebanyakannya didapati secara eksklusif wanita dan anggur lelaki sahaja, dan serai bercampur jarang Mungkin dalam flora liar cara ia, tetapi saya melihat agak lama. satu lagi gambar.)

Mana-mana pertanian teknik terlepas negates segala usaha untuk penanaman berjaya dan berbuah dari anggur magnolia Cina (kecuali, tentunya, tidak mengganggu frosts teruk pada Mei, semasa magnolia berbunga). Tetapi jika frosts itu turun, maka pada suhu di bawah darjah celcius -4 untuk berbuat apa-apa yang mustahil. Terdapat tidak lebih asap bom, dan satu yang meliputi bahan-bahan tidak menyimpan anggur tuaian (digunakan untuk bom asap, tetapi tidak ada bahan yang meliputi, dan sekarang sepanjang jalan di sekitar).

Tetapi ini perlindungan berganda akan menyelamatkan apa-apa loji dengan penyejukan untuk -5 ... -6 darjah Celsius (tiada angin).  Simpan pengairan fros tanah di bawah anggur dengan air. Tetapi masalahnya ialah pengairan yang perlu diteruskan selagi fros datang. Iaitu, proses ini harus automatik - dan, akibatnya, mempunyai muncung kabus, yang kini boleh didapati dengan susah. Tetapi angin kencang dan kaedah ini tidak akan berfungsi.

Walaupun pembekuan di angin tinggi adalah amat jarang berlaku kerana percampuran udara panas dari tasik dan hutan dengan udara sejuk di kawasan lapang.  Rawatan hartanah magnolia Serai tahu banyak kebun, tetapi tidak semua orang tahu tentang ciri-ciri penyembuhan yang mengagumkan. Baru-baru ini, terima kasih kepada sains membangun, serai semakin mendedahkan rahsia-rahsianya. Rupa-rupanya kilang keseluruhannya mempunyai ciri-ciri perubatan dan amat berguna.

Panggilan yang Cina beri anggur "buah lima rasa" kerana alasan yang baik: kulit mereka jus yang manis dan masin, sangat berasid, benih dan gusi yang terbakar.  Beri Schisandra boleh contraindicated bagi sesetengah orang kerana sebab perubatan, jika ada keistimewaan komponen mereka, bertambah meragam saraf, tekanan darah tinggi, fungsi jantung terjejas, aterosklerosis ditandakan, kehamilan dan penyusuan, serta kanak-kanak di bawah 12 tahun.

Jangan ambil serai selepas 18 jam, jika tidak, anda menghadapi malam tidur. Schizandra Cina adalah satu perangsang yang unik. Mengenai kesan toning dan menyegarkan beri dan benih yang telah diketahui pada abad ke-V.

Dalam buah kering daripada anggur magnolia Cina mengandungi: Ash - 1.6% mengikut berat, bahan larut air - 8.7% mengikut berat, Kanji - kira-kira 1% mengikut berat, Lemak - 2,65% dengan berat badan, kandungan gula mencapai berat badan 9.5%.....  Nutrien dalam buah-buahan magnolia Cina (mg / g): K - 19,20; Ca - 0,70; Mg - 1,70; Fe - 0.06; mengesan unsur-unsur (mg / g): Mn - 0,22; Cu - 0.10 ; Zn - 0,13; Cr - 0,01; Al - 0,02; Ba - 31,05; Se - 33,30; Ni - 0,33; Pb - 0,03; Saya - 0.09.  Bahan toksik (alkaloid dan glikosida) dalam buah yang telah dijumpai.

Adalah penting beri Schizandra mengandungi tahap kalium dan selenium, iodin adalah. Semua ini mempunyai potensi untuk menggunakan buah berharga untuk pemprosesan teknikal. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, mencipta banyak ubat yang berbeza, termasuk magnolia buah anggur Cina: "  Juraj "," Schizandra "," Super Perisai, "" Rodelim "," Rehat Bantuan "," Asli penggiat "," sup dr burung "," AntiEnurez "  dan lain-lain.

Dadah arousal meningkatkan magnolia dalam korteks serebrum dan peningkatan aktiviti refleks sistem saraf pusat. Mereka juga merangsang sistem kardiovaskular, kesan perangsang pada fungsi pernafasan. Tonik, kesan menyegarkan dan merangsang daripada anggur magnolia Cina amat ketara semasa kerja kuat mental yang memerlukan tumpuan, perhatian, persepsi keutuhan. Ia adalah amat penting kesan tonik yang tidak disertakan dengan pengurangan sel-sel saraf.

Dadah magnolia meningkatkan ketajaman penglihatan dan keupayaan untuk menyesuaikan diri dengan mata gelap. Mereka mengurangkan kadar jantung, meningkatkan amplitud mereka.  Untuk mencapai kesan tonik dadah magnolia boleh digunakan sebagai satu bangsa praktikal sihat (dengan keletihan, kelesuan, prestasi menurun, lesu, avitaminosis musim bunga), dan orang yang menderita dari hypotension, psychasthenia, vaskular dystonia hypotonic oleh Jenis.

Untuk tujuan menuai perubatan Schizandra buah China, yang mengandungi minyak pati, tanin, asid lemak dan organik, asid askorbik, vitamin E, mineral, dan lignans - schisandrine dan shizandrol (sebatian yang menyumbang sifat biologi asas tumbuhan). Lignans adalah antioksidan dan meningkatkan fungsi hati. Tetapi mereka tindakan utama - tonik.

Di samping itu, anggur magnolia Cina memperbaiki motor dan fungsi yg mengeluarkan saluran gastrousus, kencing manis merendahkan gula darah, ia akan mengaktifkan metabolisme badan dan proses penjanaan semula, menguatkan sistem pertahanan badan, merangsang aktiviti seksual dan meningkatkan potensi.  Dalam kosmetologi digunakan secara meluas dan ekstrak minyak pati magnolia.

Sebagai contoh, menubuhkan krim mata tonik "  Serai dan pasli, "penghawa balsem untuk rambut berminyak"  Magnolia anggur Cina, dan calendula, "Mask"  Hop Ussuri dan anggur magnolia Cina "dan lain-lain. Kosmetik dengan limau berjalan dengan baik untuk penjagaan kulit yang letih dan penuaan.  Sentiasa membuat persediaan perubatan baru magnolia, penyelidik sehingga awal perjalanan ini.

Ini buah anggur magnolia Cina yang digunakan dalam industri makanan untuk membuat wain, minuman ringan, jem, jeli, dan lain-lain  Serai mempunyai kesan menormalkan aktiviti yg mengeluarkan dari perut.  Gastritis dengan keasidan yang tinggi serbuk jus gastrik mengambil magnolia benih (1 g 3 kali sehari sebelum makan).  Gastritis dengan keasidan rendah jus gastrik adalah lebih baik untuk minum sudu tiga kali sehari.

Napar.  Pound menggunakan lesung 10 gram kering beri anggur, mengisi Enamelware cawan air mendidih dan sentiasa mandi air selama 15 minit. Ambil 2 kali sehari untuk 20-40 titis berpuasa sama ada atau dalam tempoh 4 jam selepas makan.  Jus.  Dipetik segar beri magnolia basuh dan perah keluar.

Jus tuangkan ke dalam balang setengah liter melecur, pasteur 10-15 minit, kemudian ditutup rapat-rapat. Untuk meningkatkan kecergasan dan meningkatkan kecekapan untuk menambah jus untuk teh (sudu teh setiap kaca).  Berwarna.  The magnolia beri dihancurkan mencurahkan etanol 70% pada nisbah 1:05 (misalnya, 20 g beri diambil 100 ml alkohol). Botol (kaca gelap sebaik-baiknya) dan tekan dengan baik untuk menutup kandungan 7-10 hari di tempat yang gelap pada suhu bilik, secara berkala berjabat.

Anda kemudian perlu penapis kemasukan itu, perah keluar baki dan menambah ia kepada turasan. Kemudian hendaklah berdiri beberapa hari dan kemudian ditapis. Infusi bersedia harus telus. Harus diambil semasa perut kosong untuk 35-40 titis 2-3 kali sehari untuk 3 minggu.

Kesan pengambilan Schizandra dirasai selepas 30-40 minit. Ia tumbuh dari hari ke hari, mendekati maksimum hari 15-20hb kursus.  Teh.  Daun kering dan pucuk muda pokok magnolia Cina dibancuh sebagai teh (10 g setiap 1 liter air mendidih) jika anda mahu, anda boleh menambah mereka teh biasa.

Daripada anggur buah-buahan segar dan kering di rumah boleh dimasak jus diperkaya. Buah-buahan yang dipetik segar dicuci, dihimpit dalam pemerah jus dan segera disterilkan di dalam botol kecil. Buah-buahan kering direbus selama 10 minit dalam Enamelware tertutup, dan kemudian menegaskan, ditapis melalui kain hipoksia tipis dan tambah gula secukup rasa. Untuk 1 sudu buah kering, ambil 1 cawan air. Satu sudu teh jus ini sudah cukup untuk membuat rasa teh yang baik.

Juga, jus magnolia Cina sepenuhnya menggantikan ladang sitrat asid . Anda boleh menyediakan untuk kegunaan masa depan rebus buah anggur. Untuk melakukan ini, tuangkan buah gula dikutip sirap untuk rasa yang lebih baik daripada air masak. Pasteur pada suhu 80 0 dalam tin setengah liter - dalam masa 10 minit, seliter - 15 minit.

Beri Schizandra juga digunakan untuk membuat jem dan jeli.  Produk yang paling digunakan di anggur beri kami - diperah jus dicampur dengan gula  . Untuk melakukan ini, berkumpul beri untuk bertahan selama 1-2 hari untuk melembutkan beri. Agar tidak menghancurkan benih, memerah jus dengan pemerah tangan (pengisar manual dengan lampiran ke otzhimok pengeluaran yang berasingan dan jus). Menghancurkan benih magnolia tidak diingini kerana rasa yang kuat resin mereka.

Jus dicampur dengan jumlah dua kali ganda daripada gula, yang hampir semua larut, tetapi ia masih kekal sebagai jus masam. Tumpahan di bank gelap apa-apa sifat. Dalam bilik gelap juga disimpan jus sekurang-kurangnya tiga tahun - tidak masam, tidak berjamur. Mencapah yang perlu rebus dalam teh, kek, dan makan jem - sudu. Sangat lazat, terutama segar.

Dari otzhimok magnolia membuat wain. Kerana kenyataan bahawa terdapat banyak daging otzhimkah, adalah wajar untuk menggunakan sisa-sisa (selari dengan benih mengekstrak) sebagai magnolia produk terapeutik yang paling berharga. Otzhimki untuk mematahkan semangat dan dibiarkan selama 2-3 hari untuk mengeluarkan pigmen dan vitamin. Mash longkang dan menambah gula seperti wain dari raspberi.

Kerana keasidan yang tinggi Wort harus juga dicairkan dengan air. Jika tidak, maka lebihan asid sebelum blok masa penapaian. Tetapi anggur sangat lemah dari anggur tidak merosot untuk tempoh yang lama. Utamanya yang digunakan - mencairkan wain sebanyak dua kali, dan juga air dan bukan air minum pada musim panas, masa panas.

Minuman ini adalah alat bomba dahaga baik, dan memberi kekuatan kepada kerja-kerja (kedua-dua fizikal dan mental), nada halus.  Jangan buang, kami memotong pucuk bunga dan penipisan limonnnika anggur. Mengikat pucuk ini di berkas termasuk serai dalam campuran herba yang berbeza, menggunakan penyerapan pucuk sebagai  perapi untuk rambut dan badan di bathhouse kampung.

Stephen F. Nedyalkov (Novopolotsk, Belarus)  ....  Online Gardenia.ru

  

magnolia beri, magnolia Cina, sifat-sifat limau, jus limau, anggur buah-buahan

© Copyright pic.ertk.info
Fakta menarik tentang oren, lemon, pic, aprikot dan buah-buahan lain.