Oren dan buah-buahan

  

Schizandra Cina aprikot asid sitrik buah aprikot buah quince japonica jenis aprikot jus lemon jus oren lemon limau loquat magnolia Cina medlar mentega pic minyak isirong aprikot minyak oren oren oren minyak pemakanan oren oren pic quince quince buah-buahan serai wanita mengandung

Medlar

Membentuk medlar biasa medlar - tinggi pokok chaparral atau kecil 3-6 m tinggi dari keluarga Rosaceae itu. Genus ini mengandungi hanya satu spesis. Renek sering mnogostvolen dengan kulit kelabu-coklat dan mahkota obovate. Cawangan tebal adalah kelabu, denda - tomentose batang merah-coklat. Durinya sedikit, manakala bentuk budaya yang tidak wujud.

Daun bujur atau elips, seluruh, 5-14 cm panjang, lebar 3 7 cm, membosankan. telanjang, di atas - hijau gelap, bawah - hijau pucat pubescent, disusun berpilin. Bunga putih, besar, diameter] - 5 cm, tunggal, duduk di atas pucuk pendek, dengan satu bracts pucat hijau. Buah Yablokoobraznye, sfera, elipsoid atau berbentuk pir dengan diameter 2 - 3 cm, dan dalam bentuk budaya sehingga 7 cm kematangan menjadi coklat-merah atau kuning dengan isi coklat.

Selepas fros panjang atau sudu yang boleh dimakan, mempunyai rasa ciri astringen dan kegetiran yang kuat. Berat setiap bunga buah medlar '10 pada bulan Mei. Buah masak dalam oktyabrenoyabre. Kumpulkan mereka selepas fros, atau malah musim bunga. Berleluasa di Caucasus, Crimea dan Asia Tengah.

Buah medlar 90 / o air, 7-14 / o gula, 10-16 mg / vitamin C, kira-kira 1 / asid organik (malic dan limau), pektin, lendir dan tidak menentu. Medlar telah lama digunakan sebagai buah-buahan dan tanaman hiasan. Diperkenalkan ke dalam budaya di Caucasus sejak zaman purba. Ditanam di banyak tempat di Ukraine, Moldova dan Asia Tengah. Daun, kulit dan buah-buahan mentah mengandungi banyak tanin dan digunakan untuk penyamakan kulit.

Buah-buahan segar sering pergi untuk mendapatkan rawatan, tetapi selepas mereka mengekalkan direndam dan dimakan mentah, yang digunakan dalam industri makanan dan perubatan. Buah medlar digunakan sebagai cara untuk menyegarkan usus dan pencernaan meningkat. Sup dari buah-buahan dan biji benih matang dalam mengambil penyakit radang saluran gastrousus, dan batu karang.

Dari daun dikumpulkan semasa berbunga, menyediakan sup, yang mempunyai kesan protivoponosnym dan hemostatic. Mereka juga bilas tekak dengan selesema. Daripada medlar menyediakan jus, sirap, jem,, jem, coklat dan inti untuk pai, jem gula-gula, dan membuat pelbagai jenis minuman ringan.

  

buah medlar, loquat, limau

© Copyright pic.ertk.info
Fakta menarik tentang oren, lemon, pic, aprikot dan buah-buahan lain.