Oren dan buah-buahan

  

Schizandra Cina aprikot asid sitrik buah aprikot buah quince japonica jenis aprikot jus lemon jus oren lemon limau loquat magnolia Cina medlar mentega pic minyak isirong aprikot minyak oren oren oren minyak pemakanan oren oren pic quince quince buah-buahan serai wanita mengandung

Lazat loquat berair

C permulaan musim panas datang untuk berbuah neshpole Itali - sebagai Itali panggilan. Delicious, loquat berair Saya benar-benar seperti.  ... Suatu hari suami saya membeli saya kali pertama Franco dibawa dari tempat asal mereka buah oren terang wangi dalam krupnyhkistyah. Sebelum ini, buah-buahan ini saya tidak pernah melihat atau cuba ...  Di bawah kulit nipis kenyal buah itu disembunyikan dalam rasa indah manis-masam daging, jadi berair, bahawa saya tidak mengharapkan apa-apa yang banyak jus, adalah bukvalnoobryzgana mereka!

Dalam saiz agak kecil buah-buahan didapati benih medlar cukup besar (satu atau 2-3 biji bersama-sama).  Apa yang mengejutkan saya - adalah bahawa dalam jus Jun medlar haba di dalam buah ini sejuk, medlar sempurna menyegarkan. Mungkin itulah sebabnya ia begitu sukar untuk berpisah dari buah medlar, dan pada satu masa anda boleh makan mereka terlalu banyak.

Saya sangat berminat dengan pokok yang memberikan hasil yang indah itu, dan benar-benar mahu berkembang loquat di kebunnya.  Tahun lalu suami saya dan saya pergi bersama-sama ke rumah Franco, di Le Marche (Atlantic pantai Itali). Ada di taman saudara beliau saya mula-mula melihat medlar pokok yang indah, memberi buah-buahan yang terang dan besar.  Rupa-rupanya, boleh dibiakkan dengan keratan medlar.

Apabila saudara-mara suami mendapat tahu bahawa saya mahu memegang pokok, kemudian potong kepada saya pertumbuhan tahun lepas dari cawangan mengurangkan saiz 15-20 cm, dengan dua tempat yang maju. Dalam mata saya pada masa yang sama kejam dan mahir (saya menyaksikan kengerian prosedur ini) telah memotong obrezanylistya setengah untuk mengurangkan penyejatan. Kemudian potong memotong adalah tepung dengan abu dari perapian untuk mengelakkan reput.  Pada bahagian bawah pasu bunga diletakkan agak lapisan tebal perparitan.

Hampir di mana-mana di Itali, tanah liat, sehingga tanah untuk keratan perakaran dimasukkan ke dalam pasir. Bawah medlar memotong mendalam ke dalam tanah cm kira-kira 4-5, meletakkan memotong menegak dan membasahi tanah.  Disampaikan oleh saudara Franco memotong medlar gorshochkeya didorong melalui seluruh Itali, dari timur ke barat.

Setiap hari saya berhati-hati disiram dan disembur tumbuhan perakaran air rebus. Apabila ditubuhkan pada Jun haba tidak tertanggung, hari aku meletakkan memotong beg plastik untuk mengekalkan kelembapan dan udara untuk mewujudkan suasana yang selesa untuk tumbuhan itu.  A bolshemesyatsa sedikit, apabila ia menjadi jelas bahawa medlar memotong bermula. Lalu saya dipindahkan ke tanah terbuka taman.

Tetapi kerana saya sedang menunggu apa-apa pertumbuhan baru setiap hari menjaga tumbuhan - mengurangkan berakar pada tahun lepas telah tidak berkembang untuk satu sentimeter single, akar membangunkan sistem.  Tetapi tahun ini pokok saya mula bergerak dengan pantas untuk meningkatkan: pada musim panas dan awal musim bunga yang mereka membesar dengan dua kaki. Seperti yang telah gembira diperhatikan, apabila daun telah muncul di pucuk lama dengan daun perak-hijau lembut!

Sekarang, pokok kecil saya berkembang dan membangun sangat aktif.  Di Itali, medlar adalah sangat umum. Selalunya anda boleh mencari dalam medlar  Dan dalam taman-taman, dan juga berkembang di sepanjang jalan.

Orang Itali dipanggil pokok loquat, "seorang asing", kerana rumahnya kini Yaponiya.V medlar di sini ditanam secara spontan, tanpa apa-apa peranti khas atau taman-taman ladang (contohnya, seperti kebun zaitun  .)  Medlar - malar hijau, mencapai ketinggian 3 - 5 petang Daun medlar saiz 12-15 cm, mempunyai bentuk bujur. Sverhulistya hijau gelap dan cahaya di bawah, silnoopushennye, berwarna kelabu kehijauan. Bawah halaman jadi gustovoylochnaya yang kelihatan baldu.

Bunga pokok medlar musim luruh, ditutup dengan putih (kadang-kadang krim) bunga dan mengisi udara sekitar wangi dengan bau seperti badam.  Walaupun plodymushmuly selalu sangat popular di masa lalu mereka digunakan untuk makan lebih untuk tujuan perubatan - biasanya untuk penyembuhan badan dan masalah dengan saluran gastrousus. Sejak zaman purba, buah-buahan medlar digunakan untuk penyelenggaraan nada dan badan kuasa lelaki. Buah neshpole disyorkan dalam perubatan rakyat dan masa vnastoyaschee.

Dan, di pelbagai peringkat kematangan buah-buahan yang telah medlar serentak dua sifat perubatan yang bercanggah. Apabila medlar tidak cukup masak, ia sedikit astringen (dalam kes ini, pulpa tersebut digunakan sebagai satu cara untuk mengabadikan). Buah Astringen daripada doktor mengesyorkan makan upotreblyatotdelno pada waktu pagi atau petang. A medlar masak mempunyai kesan yang sebaliknya - adalah urus-urus itu, pembersihan badan alat yang baik.

Daripada medlar buah Itali menyediakan jem, marmalade, pelbagai digunakan sebagai tambahan kepada produk masakan (sebagai contoh, membuat pengisian pedas untuk kek dan yogurt buah-buahan yang lazat) - Berikut adalah tidak habis-habis ciptaan masakan ...  Saya perlu menunggu lama buah tumbuhan muda saya, kerana ia merupakan tahun ketiga pokok medlar mula membuahkan hasil.  Pada mulanya, medlar hiasan memberi saya kegembiraan bunga wangi mereka, dan kemudian - dan indah, buah-buahan, lazat berguna ...

Elena Kulishenko (bandar Guidonia, Itali)

Delicious, loquat berair
Related Posts:
  1. Orange
  2. Aprikot

  

medlar daun, buah-buahan, medlar, medlar

© Copyright pic.ertk.info
Fakta menarik tentang oren, lemon, pic, aprikot dan buah-buahan lain.