Oren dan buah-buahan

  

Loquat

Loquat, loquat atau  Dimiliki oleh keluarga subfamili Rosaceae, daripada epal. Ia dianggap tempat kelahiran Himalaya, Utara India, dan China. Sejak zaman dahulu kala ia ditanam di Jepun.

Oleh itu nama beliau (jangan dikelirukan dengan Caucasian Biwa, atau Jerman).  Bunga biseksual, medlar, mereka berkumpul di hujung ranting pendek buah panjang yang pendek pendek cm 312 berus, kebanyakan 6090 bunga di atas kaki dengan warna putih, krim, kelopak sedikit ikal dengan dalam pubescent. Aroma bunga seperti bau badam pahit.  Buah-buahan yang kebanyakannya besar, berus tebal dikutip pada setiap 812, dengan pulpa wangi enak, disalut dengan kulit tebal.

Mereka terbentuk di salib, dan dalam diri-pendebungaan. Ciri ini membolehkan anda untuk memiliki salinan berbuah di taman rumah.  Tidak seperti yang lain tanaman buah-buahan subtropika boleh dipanggil sebuah kilang loquat serba boleh dan keupayaan untuk membiak. Tumbuh-tumbuhan yang diperolehi oleh benih telah menyemai kualiti ibu sepenuhnya, manakala pertanian menghormati mula musim berbuah di rumah sudah di tahun keempat dan kelima.

Maka benih memilih yang lebih baik dari jenis yang tinggi hasil terbesar buah-buahan. Benih diambil dari buah-buahan yang ditanam di tanah terbuka, juga boleh digunakan untuk bangunan medlar pembiakan. Ia juga akan membantu untuk memilih spesimen terbaik untuk tertutup.

Benih wajar untuk mengambil segar, walaupun mereka mengekalkan daya maju untuk beberapa bulan. Baik diasingkan daripada pulpa, jadi tidak perlu untuk bilas. Sebelum menyemai, biji dinasihatkan untuk mengadakan penyelesaian merah jambu daripada kalium permanganat di siang hari.  Komposisi tanah bagi percambahan benih: 2 jam daun, 1 jam gambut, sungai pasir untuk 1 jam atau 1 jam tanah air tanah dan 2 h lembaran. Pembenihan kedalaman 24 cm adalah lebih baik untuk menanam mereka satu demi satu di dalam periuk dengan diameter atas 79 cm

Jika suhu tanah meningkat sebanyak 57 ', percambahan kelajuan sehingga hampir separuh. Benih muda berkembang sangat cepat. Dari satu biji benih tumbuh two.  Apabila anak benih telah membentuk dua atau tiga pasang daun benar, anda boleh meneruskan pemindahan. Campuran tanah untuk benih (yang juga sesuai untuk perakaran keratan): 1 jam tanah air tanah, 2 h daun, 0.5 jam pasir sungai. Kadang-kadang, apabila cawangan biji benih pembiakan benih sudah di peringkat keluar dari tanah.

Dan anda mesti segera membuat keputusan sama ada anda mahu tumbuh tumbuhan satu bentuk belukar, maka anda tidak perlu picit belakang pucuk sisi dibentuk, atau batang pokok yang tinggi, maka anda mesti membuang pucuk segera, tanpa menunggu lignification mereka.  Boleh dibiakkan vegetatively, dan medlar. Keratan 1215 cm panjang dipotong daripada cawangan pertumbuhan tahun lepas. Mengendalikan mestilah sekurang-kurangnya dua pucuk yang maju. Daun ini dipangkas setengah panjang. Bahagian-bahagian atas dan bawah mengendalikan harus melintang.

Perakaran substrat adalah calcined pasir sungai.  Untuk batang tidak bengkok, sebelum menaiki bahagian yang lebih rendah daripada arang kabur tepung itu. Loji keratan menegak ke kedalaman 2,53 cm periuk seramik konvensional.

Pada bahagian bawah periuk untuk lapisan saliran diletakkan 2 cm shards liat konvensional. Selepas penanaman, air dengan banyak air suam yang mempertahankan. Kelembapan pemotongan ini berterusan, jika ia meliputi beg plastik. Jika suhu substrat dikekalkan pada 25 27 ', anak benih boleh berakar umbi dalam sebulan.

Sebaik sahaja akar muda, kilang itu boleh dipindahkan. Anda boleh okorenyat keratan di dalam air biasa. Untuk melakukan ini, potong panjang cawangan semilignified 2025 cm sejak pertumbuhan tahun lepas, dan tiada pemendekan daun, dimasukkan ke dalam botol yang mempertahankan air pada suhu bilik di sisi tetingkap a.

Mesti ada memenuhi salah satu prasyarat: sebotol gam di pinggir harus kertas gelap. Dalam gelap akar terbentuk dengan cepat, untuk 1,52 sebulan. Pada masa ini, mereka akan maju, dengan lobus yang kukuh.  Tanah untuk tanaman dengan sistem akar yang kuat perlu longgar 2 jam daun, 2 jam, gambut, pasir, 1 jam. Dalam tanah kasar untuk menanam tumbuhan itu tidak patut untuk mengelakkan reput dari akar. Kaedah penanaman biasa.

Sebaik sahaja kilang itu dipindahkan, ia perlu disiram dengan banyaknya dan tutup dengan beg plastik. Dua minggu kemudian, tempat tinggal yang boleh dikeluarkan. Setelah menyiram setiap tanah di sekitar anak benih harus longgar.  Semasa musim aktif semakin meningkat, tambahan makanan pemakanan.

Best menggunakan infusi mullein, dicairkan dengan air pada nisbah 1:8, setiap dua minggu. Pada musim sejuk, tempoh keamanan relatif, makanan tumbuhan tidak perlu.  Medlar hygrophilous. Oleh itu, adalah perlu bahawa semasa pertumbuhan bumi padat sentiasa basah.

Dan tempoh rehat hanya boleh sedikit  . Penyiraman adalah lebih baik dipertahankan oleh air yang suhu 34 'ke atas suhu bilik. Semburan tanaman terbaik dihapuskan. Hakikat bahawa medlar daun jatuh, dengan Krona kerap menyembur hilang kesan hiasan itu.

Adalah lebih baik untuk sebulan sekali untuk mencuci beliau di bilik mandi. Ini akan membuang habuk terkumpul daripada daun.  Repot kilang berusia antara 1 hingga 5 tahun harus tahunan, dalam dewasa, melalui 34.

Musim bunga Setiap mesti berubah lapisan atas tanah ke akar. Untuk campuran tanah medlar ringan. Beliau juga telah dibangunkan di tanah lempung berat dan ringan berpasir.

Tetapi hasil yang terbaik boleh didapati dengan meningkatkan spesimen dewasa komposisi ini tanah pada 4 merumput tanah h, 2 h, daun, 1 jam, kompos dan pasir selama 1 jam. Untuk mengekalkan yang terbaik proses menjadi remaja sisi bawah daun, yang, seperti yang telah kita berkata, loji ini memberi hiasan, tanah campuran saya membuat plaster sedikit lama berpecah-belah.  Pada keadaan bilik medlar saya tidak terjejas atau tidak perosak penyakit.

Loquat tumbuh lebih baik dalam cahaya yang baik. Cahaya matahari langsung juga meletakkan hal berkembang. Windows menghadapi tenggara, yang paling sesuai untuk penanaman.

Medlar dalam musim sejuk boleh ditetapkan untuk balkoni terlindung, di mana suhu jatuh di bawah tolak 2 '. Penyiraman, ia perlu benar-benar dihentikan. Jika anda tidak boleh mempunyai sebuah kilang di balkon, ia juga perezimuet dan pada jendela tersebut.

Dalam kes ini, penyiraman perlu dikurangkan, tetapi tanah tidak perlu sepenuhnya kering. Dalam tempoh pertumbuhan aktif tanah atas perlu sentiasa longgar. Untuk melakukan ini, sehari selepas menyiram setiap harus proryhlit lapisan atas. Pada musim panas medlar boleh diambil di balkon atau taman. Kandungan tumbuh-tumbuhan di udara terbuka menyumbang kepada pertumbuhan yang baik.

Medlar tidak perlu pemangkasan khas. Anda hanya perlu memotong dahan-dahan kering dan pecah.  Pada keadaan bilik, dengan loquat kandungan baik mula galas dalam umur 4-6 tahun. Berbeza dengan tumbuhan banyak subtropika di mekar pada musim luruh ini.

Bunga jatuh pada bulan Oktober, dan pada pertengahan bulan Jun, masak buah-buahan dahulu. Mengikat mereka bertepatan dengan masa apabila ia tidak cukup cahaya matahari, jadi tumbuh-tumbuhan adalah wajar dosvechivat lampu kalimantang, menjadikan siang hari hingga 12 jam ke atas loji dewasa tunggal hanya dua lampu. Pada akhir bulan Januari, lampu tambahan boleh dihentikan.

Bekerja dengan baik dalam jenis tertutup Champagne, Tanaka dan Thales.  Hiasan Jepun medlar, kesederhanaan relatif, buah-buahan yang lazat terdapat bukti bahawa ia layak pengagihan yang luas dalam budaya ambien.  Salgus Ya

rekod yang berkaitan:
  1. Orange

  

loquat, daun medlar, loquat

© Copyright pic.ertk.info
Fakta menarik tentang oren, lemon, pic, aprikot dan buah-buahan lain.