Oren dan buah-buahan

  

Loquat

Lokva atau loquat (Eriobotrya japonica) adalah pokok buah-buahan dalam subfamili Maloideae keluarga Rosaceae (Rosaceae), adalah unik untuk tenggara China.  Ia adalah pokok renek atau pokok besar kecil dengan mahkota bulat, batang pendek dan Kusut cawangan muda. Pokok ini boleh mencapai 5-10 m tinggi, tetapi biasanya lebih kecil, kira-kira meter 3-4.

Daun adalah alternatif, mudah, 10-25 cm panjang, hijau gelap, tebal dan keras dengan urat bercabang dan salutan berbulu tebal daripada kuning-coklat pada bahagian bawah helaian. Daun muda juga berbulu di sebelah atas, tetapi rambut akan jatuh.  Loquat adalah ciptaan yang luar biasa pokok buah-buahan yang bunga dia jatuh atau musim sejuk awal, dan buah-buahan masak di akhir musim sejuk atau awal musim bunga.

Bunga diameter dua inci, mereka putih dengan lima kelopak dan buang berus keras untuk 3-5 setiap bunga. Buah medlar Bahasa Jepun tumbuh dalam kelompok. Ini buah bujur, bulat atau berbentuk pir, 3-5 inci panjang, dengan lembut atau sedikit firma, kulit kuning atau oren, kadang-kadang kemerahan.

Tengah tenderloin a berair adalah putih, kuning atau oren, dan, bergantung kepada pelbagai, manis, masam atau manis dan masam. Setiap buah mengandungi lima ovules, yang matang dalam tiga hingga lima biji coklat besar. Kulit nipis mudah boleh dikeluarkan dengan tangannya, jika buah ini masak akhirnya.  Loquat boleh dibandingkan dengan epal dalam banyak aspek tinggi gula asid, dan pektin. Makan keseluruhan buah-buahan segar, serta dicampur dengan buah-buahan lain dalam salad buah-buahan atau pencuci mulut lain.

Padat, buah-buahan sedikit matang adalah baik untuk pai atau tart. Buah-buahan juga digunakan untuk pengeluaran kesesakan, jeli, sirap dan cahaya.  Jenis sirap loquat digunakan dalam perubatan Cina untuk melegakan sakit tekak dan batuk. Dalam kombinasi dengan bahan lain, seperti ubat gigi dari loquat, beliau memainkan peranan ubat penahan sakit dan ubat pelali, membolehkan masalah-masalah kawasan gastrousus dan pernafasan.

Loquat juga digunakan untuk membuat wain.  Seperti tumbuh-tumbuhan banyak berkaitan, benih dan risalah muda sedikit yang beracun dan mengandungi sejumlah kecil glikosida sianida, dalam proses pemisahan yang timbul sianida, tetapi kepekatan rendah racun tidak berbahaya, tetapi rasa pahit biasanya mengurangkan bilangan orang yang sanggup makan loquat.  Loquat diperkenalkan ke Jepun dan menanam di sini dalam masa yang sangat kuno. Ia tumbuh di sana selama seribu tahun.

Beliau juga telah dijinakkan di India dan banyak kawasan-kawasan lain. Adalah dipercayai bahawa pendatang Cina dibawa tumbuhan ke Hawaii.  Loquat sentiasa disebut dalam kesusasteraan purba Cina, seperti dalam puisi Li Bai. Loquat walaupun popular di permainan komputer, di mana pokok ini sentiasa membuat jus.  Jepun mendahului pengeluaran loquat buah-buahan. Ini diikuti oleh Israel dan Brazil.

Jepun medlar juga popular di Bermuda, di mana ia mengandungi buah-buahan dari Februari hingga April, dan digunakan dalam bentuk jem. Pokok ini ditanam di Turki, Syria, Libya, Greece, Georgia, Armenia, Selatan Itali, Malta, Portugal dan Sepanyol (terutamanya di sekitar bandar Kallosa den Surrey), di selatan Perancis dan utara Afrika.  Loquat mudah untuk berkembang dan jadi ia sering dijumpai sebagai pokok hiasan.

Dia suka iklim lembap kerana ia penuh dengan Israel. Daun tebal berisi beliau memberi taman spesies tropika, sebagai berbeza dengan flora biasa.

Related Posts:
  1. Lemon
  2. Peach

  

loquat, buah-buahan medlar, loquat

© Copyright pic.ertk.info
Fakta menarik tentang oren, lemon, pic, aprikot dan buah-buahan lain.