Oren dan buah-buahan

  

Hasil pic

Pic - salah satu tanaman buah-buahan yang paling cepat matang. Hasil varieti yang paling tinggi dan tetap, dan tempoh prestasi meliputi 20 tahun.  Buah pic yang kelihatan berbeza dan rasa yang baik, pemakanan dan sifat pemakanan. Mereka mengandungi gula, asid organik, bahan-bahan aromatik, garam mineral dan vitamin. Digunakan segar, serta untuk pemprosesan perindustrian.

Guna buah pic menyumbang kepada pembentukan hemoglobin dalam darah, mengekalkan asid-alkali keseimbangan dalam darah.  Peach - haba yang cintakan tumbuhan. Adalah dipercayai bahawa budaya industri adalah mungkin di kawasan-kawasan dengan penurunan yang singkat dalam suhu - 260S.  Pokok tumbuh dengan baik dalam pelbagai backyards, iaitu, pic, badam, aprikot, plum, sloe dan lain-lain yang menunjukkan keperluan yang berbeza untuk keadaan tanah.

Itu perkara yang sama bergantung kepada farmstead mungkin mempunyai prestasi berlainan.  Pada pic tahan kemarau adalah salah satu tempat pertama di kalangan tumbuh-tumbuhan buah batu.  Peach - budaya kecekapan ekonomi yang tinggi.  Bagaimana mempunyai suhu musim sejuk rendah di pic 2009-2010, dan aprikot? musim sejuk ini telah membawa kita hadiah yang tidak diduga.

Jadi pada bulan Januari 2010 semasa minggu suhu udara 19-26 ° C di bawah sifar, dan dua hari pada Januari 25-26, suhu malam turun ke titik - 30 ° C.  Bagaimana dipindahkan udara pokok buah-buahan sebahagian penurunan suhu?  Menurut buah kerosakan Atlas dan beri fros. Vintage 1976, pelbagai suhu di mana perubahan berlaku di bahagian udara dari 1,3 ° - 42 ° C di bawah sifar.

Autumn rintangan fros pokok buah-buahan meningkat, dan pada akhir musim sejuk dikurangkan. Suhu kritikal pelbagai budaya dalam kematian pelbagai musim sejuk dari -24 ° C hingga -42 ° C dan di bawah.  Jenis-jenis yang paling tahan dari epal, tempoh rehat yang mendalam yang rosak pada suhu minus 42 ° -48 ° C, pear, plum dan ceri - pada - 30 ° -32 ° C, aprikot - 26 ° -28 ° C, pic - 24 ° - 26 ° C. Sila ambil perhatian bahawa parameter yang dinyatakan di atas adalah berkaitan dengan jenis yang diiktiraf.

Data-data ini menyediakan satu kemungkinan teori untuk menentukan sama ada kerosakan yang mungkin dengan bahagian-bahagian beku udara pokok buah-buahan.  Dalam kes kita, dalam julat suhu -19 ° subzero -30 ° C terbahagi kepada dua jenis pokok buah-buahan - aprikot dan pic. Sampel, dan ini pucuk tahunan telah diambil dari dua jenis: aprikot jenis Polissky macrocarpa, pic dan putih Donetsk.

Semasa musim sejuk daripada 2009-2010 boleh dianggap stabil, suhu yang agak rendah. Jadi, dari 12 Disember 2009 mewujudkan suhu subzero stabil dan hingga ke hari ini perubahan mendadak suhu berlaku. Penutup salji adalah mencukupi, kadang-kadang sehingga 40 cm pokok pada musim luruh bersedia untuk menenangkan mendalam dan mempunyai musim sejuk yang baik.

Frost bahagian aboveground kerosakan pokok dapat dilihat secara visual, dengan selaran matahari atau goncang apabila kulit pada batang atau dahan retak tulang boleh dibentuk dan bintik merah.  Kerosakan kepada cambium itu, kayu, cawangan teras, tunas, kita boleh mencari hanya pada bahagian melintang dan membujur. Luaran, ini luka tidak dapat dilihat.  Tisu kerosakan Frost pokok biasanya coklat atau coklat.

Warna perubahan dengan segera, hanya selepas pembekuan, dan bukannya 3-4 minggu berturut-turut. Jika pokok itu datang dari keadaan rehat dalam, kerosakan dapat dikesan dengan cepat - seminggu selepas terdedah kepada suhu yang rendah.  Dalam tanaman buah batu, di mana kayu rosak oleh fros dan mempunyai warna merah-coklat, seperti yang dibuktikan oleh kesusasteraan, ini adalah disebabkan oleh hakikat bahawa kapal kayu dipenuhi dengan bahan seperti gula-gula coklat pektin.

Pembentukan mereka adalah disebabkan kanji tisu hidup. Apabila anda menukar kanji kepada gula, tumbuhan kehilangan banyak rizab nutrien. A tersumbat darah gusi kayu kapal menghalang kemasukan air dan nutrien untuk pokok dan akhirnya, membawa kepada kematian pokok atau cawangan berasingan.

Kita selalu melihat fenomena ini pada musim bunga atau awal musim panas, pokok rosak oleh buah batu fros atau mekanikal apabila gusi (atau kerana ia popular dipanggil - gam) muncul di permukaan cawangan atau batang.  Pokok ini boleh hidup jika ia tersumbat sebahagian kecil daripada kapal sehingga cambium tidak menghasilkan kayu baru.  Cambium adalah salah satu yang paling penting tisu tumbuhan.

Jika ia rosak pokok ini ditindas, daun menjadi lebih kecil dan warna berubah. Di manakah amat merosakkan cambium, batang pokok sehingga luruh itu mati.  Pertumbuhan buah-buahan dan pucuk, terutama buah batu, dan tidak rosak oleh fros.

Bergantung kepada tempoh, apabila terdapat suhu rendah, kita mematuhi dan pelbagai peringkat kerosakan buah pinggang. Buah pinggang rosak oleh frosts dalam mekar musim bunga dan tidak kering.  Tunas pertumbuhan tanaman buah-buahan yang paling lebih tahan kepada suhu yang rendah, dan oleh itu membekukan kurang.  Di putik buah-bunga rosak, terutamanya pistil itu.  Pada bahagian-bahagian yang melintang dan membujur bahagian yang rosak (pucuk atau bunga) adalah perang.  Pada lapisan yang berbeza tunas mahkota rosak oleh frosts dalam banyak cara.

Pada bahagian bawah mahkota kepada 2.5 m buah pinggang rosak lebih daripada mahkota di tengah dan atas. Oleh itu, dalam tahun apabila terdapat suhu rendah, dan anda menetapkan tahap beku buah pinggang, apabila pemangkasan adalah perlu untuk mempertimbangkan.  Dan sekarang bagi penubuhan praktikal pembekuan menembak dan tunas.

Gunting memotong melarikan diri yang satu tahun. Di dalam kita mengambil pisau dan berhati-hati membuat keratan rentas yang menembak dan tunas pic.  Seperti yang dapat dilihat dari gambar yang dicat di bahagian-bahagian coklat rosak buah pinggang. Buah pinggang dan Rostov di tengah-tengah sebuah tunas buah pic tidak rosak. Cambium dan kayu mengalami kerosakan kecil, dan pada amnya kelihatan jantung sihat.  Anda boleh membuat keratan rentas.

Dalam bahagian membujur tunas buah pic kerosakan jelas kelihatan untuk masa depan bunga.  Melintang dan membujur bahagian tunas aprikot boleh menunjukkan kemusnahan lengkap mereka.  Oleh itu, dengan beberapa keping boleh dikira peratusan kerosakan apapun yang suhu rendah. Dan yang pertama untuk meramalkan hasil tuaian pada masa hadapan.

Tanaman buah-buahan Frost bergantung kepada banyak faktor. Ia telah memberi kesan bukan sahaja oleh pelbagai, tetapi juga keadaan agronomi, struktur tanah, makanan, iklim, kelembapan, kemarau, pokok pemangkasan pada tahun sebelumnya, merosakkan perosak dan penyakit, kesan racun herba dan racun serangga, dan banyak faktor lain yang mempengaruhi status persiapan untuk pokok itu ke dalam keamanan.

Pic - budaya yang memerlukan cahaya, pokok tumbuh agak cepat, mempunyai keupayaan tinggi untuk bercambah, jadi tidak lama lagi membuahkan hasil. Pada tahun 3-4, anda boleh mendapatkan hasil buah-buahan.  Salah satu ciri-ciri pic, adalah kemampuan untuk satu musim yang semakin meningkat untuk membentuk dua jenis ketumbuhan pada konduktor cawangan rangka dan buah-buahan, menyebabkan mahkota boleh zaguschivatsya.

The pucuk pertama musim bunga terbentuk hasil daripada tumbuh tunas yang dibentuk tahun lepas. Pada musim yang semakin meningkat, terutamanya di musim panas, ini pucuk dari pucuk pucuk axillary berkembang generasi kedua. Ini pucuk dipanggil awal.  Untuk memastikan pencahayaan yang baik untuk Peach bentuk bentuk vazopodobnuyu mahkota. Mahkota ini mempunyai cawangan rangka 3-4, yang membentuk cawangan berbuah.

The konduktor pusat, di atas bahagian atas cawangan tulang hancur-cawangan bawahan cawangan yang lebih tinggi-perintah perintah-perintah yang lebih rendah, cawangan yang kuat harus diterjemahkan di cawangan asing. Ini dilakukan dengan pemangkasan dan pembentukan mahkota.

Tahun 3-4, apabila pokok mula membuahkan hasil apabila pemangkasan adalah perlu untuk mempertimbangkan beberapa tunas buah-buahan untuk berbuah dan pertumbuhan baru untuk membentuk tuaian akan datang, jadi apabila memotong kadar pertumbuhan tahunan dipotong supaya mereka akan terletak di cawangan antara satu sama lain pada jarak 10-12 cm, minimum - 8 cm  Setelah itu pencairan mula membentuk keuntungan atas penggantian kedua, yang lebih tinggi daripada kesan cawangan, maka sekali lagi peningkatan dalam penggantian kedua membuahkan hasil.

Meningkatkan, akan mengisi, potong dua pucuk dari asas pertumbuhan, mereka akan berkembang two pucuk. Dan orang-orang yang memotong buah, 80-10 tunas kepada mereka, kita akan mendapat buah-buahan dan pertumbuhan tidak akan menembak. Produktiviti pic Pada musim bunga tahun depan bagi menggantikan cawangan pertumbuhan yang lebih rendah lagi memendekkan kedua-dua buah pinggang, dan atas pada 80-10 tunas berbuah, seperti tahun lalu. Anda boleh meninggalkan pada berbuah dan dua cawangan.

Penting tidak memberi beban berlebih pada tanaman pokok. Cawangan telah tuaian yang sama, cawangan-cawangan berbuah, keluarkan sepenuhnya.  Jadi memotong pokok mula galas. Ia boleh berkata, pemangkasan klasik.

Malangnya, pembekuan pokok pucuk atau individu, cawangan atau mencantas tunas beberapa perubahan. Pendekatan untuk setiap pokok mestilah unik. Walau bagaimanapun, adalah wajar untuk berpegang kepada prinsip asas pemangkasan.

Ciri-ciri Jenis: Jenis: Kualiti: Pengeluar: Institut Penyelidikan Hortikultur Rusia.  Hasil: Hasil tinggi, 95-325 kg / ha.  Buah ini sederhana dalam saiz (80g), bulat-bujur, hijau-putih dengan merah merah gelap a  Masak masa: Pada awal separuh kedua bulan Julai.  Anak pokok: pokok dengan bulat sredneroslye piromidalnoy srednezaguschennoy mahkota.

Bearing memasuki tahun ketiga.  Buah bersaiz sederhana (80g), bulat-bujur, dengan paruh a ketara, kehijauan-putih dengan warna kekuningan dan merah merah gelap. Daging kehijauan-putih, enak, lembut, dengan rasa yang baik. Batu dari pulpa itu tidak dibuang. Buah ripens awal pada separuh kedua bulan Julai.  Hasil tinggi, 95-325 kg / ha.  Musim sejuk yang agak lasak.

Daun curl terjejas sederhana.

Produktiviti pic
Related Posts:
  1. Orange
  2. Jenis lemon
  3. orange
  4. Lemon

  

buah, pic, aprikot

© Copyright pic.ertk.info
Fakta menarik tentang oren, lemon, pic, aprikot dan buah-buahan lain.