Oren dan buah-buahan

  

Peach Kemunculan awal budaya buah

Pic - penampilan awal budaya buah-buahan, yang datang ke dalam hasil adalah tahun 3-4 selepas penanaman.  Di tenggara Kazakhstan, termasuk di rantau Alma-Ata boleh pic sukar: kerana kerosakan yang sistematik dan kemusnahan tunas buah bunga dari frosts musim bunga.

Dalam persekitaran pengeluaran untuk mengekalkan kerosakan pic fros di kawasan besar tidak mungkin, maka sebagai tukang kebun amatur boleh memupuk budaya pic dalam bentuk stlantsevoy dengan pembentukan mahkota diratakan dengan perlindungan rendah bagi sisa-sisa tanaman musim sejuk. Terutamanya nectarines berharga - pic goloplodnye, yang namanya berasal dari "madu" dengan perkataan kerana kandungan gula yang tinggi dalam buah-buahan.

Pusat genetik asal nectarines adalah bahagian barat China, berdekatan dengan sempadan timur kita Kazakhstan.  Menengah Pusat - Lembah Ferghana, dan Asia Tengah. Pada masa lalu (dan hari ini di Dzharkent kini Panfilova Baskunchah) telah berkembang nectarines dalam bentuk permaidani dinding, tumbuhan hiasan dalam budaya periuk.

Pembuatan goloplodnyh pic terjejas hasil yang rendah dan saiz yang kecil buah.  Pada masa ini, melalui pemilihan bentuk hardiest tempatan, yang dicipta oleh salah satu Rue NOP l nye nectarines jenis buah-buahan seberat sehingga 200 g.  Buah Nectarines cantik, lazat, dan pasaran adalah permintaan tinggi, sesuai untuk kegunaan segar dan teknologi pemprosesan, kerana tidak ada keperluan untuk membersihkan kulit mereka buah.

Buah yang terkandung nectarines: glukosa, fruktosa dan sukrosa, asid organik (malic, Lemon asid), vitamin C, P - bahan-bahan aktif, pectin, fosforus, kalium , magnesium, natrium, besi, belerang, silikon.  Terdapat sladkoyadernye nectarines jenis rasa badam. Pada masa ini, nectarines secara meluas ditanam di Amerika Syarikat, Austria dan New Zealand, Perancis, Greece, Itali dan negara-negara Eropah, di mana bekas nectarines ¬ schivayutsya lebih daripada pic pubescent.

Di negara kita, nectarines ditanam di Kyrgyzstan, republik Asia Tengah dan di selatan Kazakhstan. Terutamanya tanaman jenis nectarines Tengah: Lola, kaya, kuning Nectarine, Nectarine merah bulat, dan benih dari biji. Dalam Moldova, perceraian kebanyakannya besar-berbuah kultivar Nektared.

Negeri Nikita Botanical Garden mempunyai lebih 100 jenis nectarines dan bentuk diperkenalkan dari luar negara dan GNBS pembiakan terbaik mereka Lola, Nectarine kuning, merah Nectarine, Kaya, Ed Stark Sunglon dll  Menurut ciri-ciri biologi, mereka dekat dengan pic pubescent. Pokok biasanya bermula menanggung nectarines pada tahun ketiga atau keempat

Tempoh produktif berlangsung sehingga 15 tahun. Buah-buahan yang dihasilkan di pucuk tahun sebelumnya. Dalam nectarines, serta pucuk pic berikut jenis: pertumbuhan - tunas yang terbentuk terutamanya pertumbuhan dan daun, dengan m e m e n a n s - buah pinggang terletak di kumpulan dua atau tiga atau lebih. Purata buah pinggang biasanya Rostov, dan sampingan - bunga (buah).  Lemah s e l e n pemasaran pucuk - sehingga 15-20 cm, di mana hampir semua tunas axillary bunga dan putik apikal of Rostov.

Buketnye ranting - sangat pendek (5 cm), buah-buahan pembentukan ¬ Bani dengan 5-8 tunas bunga rapat dan satu (apikal) pertumbuhan. Contoh e f g E A e m p e n s e n dan kedua-dua Encik dan membangunkan kekuatan pucuk tahun semasa dari axillary, tunas neperezimovavshih, yang membentuk buah pinggang single, double dan tiga kali ganda, yang kebanyakannya bunga.  Pucuk Lemak (puncak) terbentuk dari tunas dorman.

Mereka adalah lurus, tebal dan panjang.  Kebanyakan samoplodno nectarines, tetapi tanaman yang lebih tinggi hasil pada  silang pendebungaan oleh lebah, "seperti pic nectarines terjejas pubescent daun curl, klyasterosporiozom, beckoned beliau, dan serbuk cendawan.  Teknik tanah pertanian penjagaan sama dengan pic nectarines pubescent. Peach - thermophilic, loji zharovynoslivoe.

Ia membeku apabila suhu pada musim sejuk jatuh di bawah 25 ° C, terutamanya di kawasan-kawasan di mana salji musim sejuk sudah tiada. Buah Peach dimakan segar atau dalam masakan dan pemprosesan. Komposisi kimia pic (dalam%): air 89, 6,3-14,4 gula, pektin 0,5-1,2; asid-1% (malic, tartarik, sitrik), vitamin: C - 9,4 -20 mg setiap 100 g vitamin B dan A - 0,6-1,0 mg setiap 100 g. benih mengandungi minyak lemak (udara dan gorkomindalnoe) 20-60%.

Peach menggalakkan pencernaan makanan pesat daun, lemak dan bunga buah pic dalam kuahnya - vermifuge baik dan pencahar. Pic liat digunakan terhadap tekak dan sakit mata. Ekstrak biji pic pic minyak, yang sangat bernilai dalam perubatan sebagai ringan, lembut dan mudah diserap (digunakan untuk mengeringkan telinga, hidung dan tekak).

Kebanyakan masa amatur pekebun selatan dan tenggara Kazakhstan boleh didapati pokok pic ditanam dari biji benih varieti yang berbeza, yang diperolehi kemalangan tennyh, serta pelbagai Kiev awal, atau benih itu. Dalam zon pergunungan Trans-Ili Alatau digalakkan menanam pic dengan menggunakan jenis permukaan formirovok stlantsev sebagai tempat perlindungan yang sejuk dengan bungkus plastik dan sisa-sisa tanaman nabrasyvaniem beliau.

Ditanam pic harus paling dilindungi dari bidang angin pada ketinggian 1,100 hingga 1.300 m di atas paras laut Kepelbagaian paling lasak musim sejuk adalah Kiev awal.  Bagi perspektif budaya yang meliputi: Lola, Jubli Emas, Elbert, Awal Merah.

Pic - baka yang perlu dipotong untuk mengisi. Dia segera datang pada satu masa cawangan berbuah sebagai cenderung untuk mendedahkan mahkota. Tugas merapikan - adalah berat sebelah dan tidak boleh diterima dilucutkan daun dan organ pembiakan di hujung Terdapat dua kaedah tanaman pic: penggantian dan ekonomi,

pemangkasan Ekonomi adalah mudah. Semua pucuk tahunan dipendekkan kepada pucuk 50-10: membuang ranting kering dan penebalan. Pemangkasan ini menghalang penuaan, tetapi memisahkan berbuah.

Tanaman untuk mengisi. Perhatikan ke pusat mahkota tidak berpindah ke pinggir. Pemangkasan Pemangkasan pic adalah sama dengan penggantian anggur. Satu tahun cawangan dipotong bermula pada 2 buah pinggang.

Pada tahun berikutnya, akan membangunkan dua menembak, menembak atas tidak melukakan (hanya pendek) dan potongan rendah kembali kepada dua tunas. Pada tahun ketiga penerbangan atas sebelah kiri membuahkan hasil, dan potongan rendah kembali kepada dua pucuk - untuk mengisi, dan memotong otplodonosivshy "Jika anda ingin menembak berbuah lebih singkat.

Related Posts:
  1. Dengan

      

    mentega pic, pic, buah pic, asid sitrik, limau

© Copyright pic.ertk.info
Fakta menarik tentang oren, lemon, pic, aprikot dan buah-buahan lain.