Oren dan buah-buahan

  

Peach maklumat latar belakang

Ringkasan: rumah pic ialah China. Terdapat ia ditanam untuk beberapa beribu tahun. Melalui Parsi dan Greece mencapai pic Rom purba, dan dari sana tersebar ke di seluruh Eropah.  Peach dengan nectarines licin berkulit dipanggil (jika tulang dipisahkan dari dia) atau Breugnon (Jika tulang telah berkembang kepada daging).  Keperluan: pic - cinta cahaya dan haba.

Untuk memastikan buah masak biasa diperlukan jumlah yang tinggi suhu yang positif pada musim yang semakin meningkat dan suhu musim sejuk tidak lebih rendah - 20-25 ° C. Keadaan yang diperlukan untuk pertumbuhan dan berbuah adalah kelembapan tanah.  Keadaan kelembapan yang optimum untuk mewujudkan keadaan pertumbuhan pokok pemakanan, organ-organ vegetatif, dll

Pokok Peach memerlukan air, terutamanya semasa pembentukan warna, dan yang paling penting - selepas berbunga, sepanjang tempoh pertumbuhan ekonomi yang pesat buah. Untuk lebih pic sesuai srednesugli berbutir tanah dengan kelembapan yang baik dan pertukaran udara, dengan neutral atau sedikit tindak balas alkali. Ditanam tanah liat dengan normal (3%) kandungan humus juga sesuai untuk pic yang semakin meningkat. Kalsium terlalu banyak dalam tanah meningkatkan bahaya warna kuning daun.

Bahan-bahan: vitamin pic tidak terlalu kaya, kecuali dalam buah dengan daging kuning sangat kandungan karotena. Tetapi kini banyak mineral yang mereka menyumbang kepada pembentukan penyelenggaraan hemoglobin dan asid-bes kira-kira.

* Awal (100 - 110 hari dari berbunga untuk matang dalam bulan Jun-Julai) - Puschisty awal, Mei Bunga, Greensboro dan enak;  * Sederhana (115-125 hari untuk matang pada bulan Ogos) - Jubli Emas, Soviet, merah, Nikita denda;  * Lewat (130-150 hari dari berbunga untuk masak pada bulan September-Oktober) - Elbert, Pelancong, CH kemudian.  Dengan bentuk, warna kulit dan daging dibezakan makan, bijih timah dan suhofruktovye gred.

Warna daging pic buah-buahan dibahagikan kepada belamyasnye (dengan daging putih) dan zheltomyas-nye (dengan krim dan kuning, daging jarang Pink). Pic penanaman - pengunjung jarang di taman-taman jalur tengah, tetapi jika keadaan semakin dalam sedikit sebanyak memenuhi keperluan loji ini, ia mesti turun di matahari sepenuhnya diterangi kawasan yang dilindungi daripada angin yang berterusan, lebih baik sekitar dinding bangunan. Untuk Peach selatan yang paling sesuai dan barat sebelah tapak.

Mungkin Permaidani bentuk pic penanaman, yang menawarkan beberapa peluang untuk pertumbuhan walaupun dalam bidang yang tidak sepenuhnya sesuai untuk tanaman ini.  Penjagaan: set biasa aktiviti-aktiviti yang diperlukan - baja, menyiram dan mencantas pokok mahkota. Kaedah penjagaan yang sama untuk menjaga yang ceri. Perosak dan penyakit buah pic dan kaedah berurusan dengan mereka diterangkan dalam Perosak 'dan penyakit buah-buahan dan tanaman buah. "

Tanaman: ciri pemangkasan pic, serta tanaman lain, terutamanya yang berkaitan dengan ciri-ciri yang berbuah. Buah pic terutamanya pada tahun lepas yang kuat kenaikan gaji dan cawangan buketnyh yang terkubur dalam 2-3 tahun, jadi hasil Peach ditentukan terutamanya oleh nilai kenaikan tahunan. Beliau bertindak balas dengan baik untuk anti-penuaan pemangkasan.

Pemekatan mahkota menyebabkan melemahkan pertumbuhan, yang menghasilkan buah-buahan, dan cepat penuaan pokok itu, oleh itu, untuk mendapatkan kualiti tinggi buah-buahan dan hasil yang tinggi pemangkasan yang perlu untuk mengawal dan mengekalkan berbuah pencahayaan yang optimum di dalam mahkota. Lawatan untuk mahkota pic, menyediakan keadaan cahaya yang baik, khususnya cawan berbentuk dengan anggota 3-4, jarak 10-20 cm seragam berkenaan dengan batang pokok itu, semua cawangan tambahan dan cawangan di kawasan batang untuk memotong cincin.

Untuk mengelakkan perbezaan cawangan memutuskan sudut hendaklah tidak kurang daripada 50 °. Pada setiap tulang gadai janji 3,2 cawangan cawangan untuk jarak kedua-perintah cm 30-40 dari batang ke kanan atau ke kiri cawangan utama, maka mereka tidak terlintas. Kemudian, semasa tanaman tahunan potong dan pucuk menegak tumbuh di dalam, dan pucuk tumbuh semula di bahagian dalam teruk dipangkas, meninggalkan 3,2 kunci.

Hasil daripada mahkota dipotong berkembang dan meningkatkan bekalan nutrien. Dalam membentuk mahkota teknik menggabungkan pic pemangkasan dan membesar otgibaniya paksi cawangan, yang mana mereka dipindahkan ke luar bercabang-  Benih pic dari nurseri yang datang tidak terbentuk, jadi masa depan cawangan rangka membentuk rangka mahkota, dan meletakkan sudah terpilih secara langsung di taman semasa pemangkasan posleposadochnoy.

Untuk melakukan ini, cuti 3-4 utama cawangan dan cawangan tambahan dan cawangan di kawasan batang untuk memotong cincin  1. Pilih cawangan 4.3, yang terletak di utama, dan menjadikan mereka kuat memendekkan.  2. Potong cincin semua tambahan, tidak termasuk dalam rangka masa depan mahkota dan cawangan boleh didapati cawangan utama, konduktor tengah adalah dipangkas pada ketinggian 20 cm di atas yang terakhir cawangan kiri.

3. Peach mempunyai aktiviti yang tinggi dan bercambah musim berikut bentuk keuntungan yang kukuh dengan sudut kanan pelepasan. Pembentukan mahkota itu disiapkan pada tahun keempat. Untuk musim panas rumah dan taman-taman adalah bentuk yang paling sesuai nizkoshtambovaya Peach, dalam tahun yang baik, memberikan hasil yang tinggi.

Apabila pic pemangkasan penting untuk memastikan tiada pusat penebalan mahkota, bahawa kecenderungan tumbuhan kepada cawangan yang kuat adalah tetap. Untuk mengelakkan penebalan dan gelap mahkota perlu sentiasa dipotong dari pusat penebalan mahkota, tumbuh menegak dan tumbuh semula di bahagian dalaman pucuk cawangan.  Penuaian buah dituai apabila mereka mula 'meringankan up': warna hijau bertukar menjadi kuning-merah nada, melembutkan buah-buahan dan menjadi wangi.

Peach buah-buahan untuk makan di situ juga ditembak di matang sepenuhnya, dan untuk pengangkutan - pepejal, bahawa apabila tiba di destinasi mereka, mereka akan sesuai untuk pemakanan. Awal mengumpul buah-buahan belum mencapai gred warna biasa, menjadi layu dalam penyimpanan dan menjadi tidak sesuai untuk makan, dan masak dengan cepat reput. Buah Peach tidak masak serentak, jadi mereka dikumpulkan secara terpilih, dalam 2-3 jam. Buah ini dibuang dengan berhati-hati, cuba untuk tidak memukul gendang.

Jika tidak, angin ahmar tanah boleh mula reput.  Penggunaan: sangat lazat pic segar, selain bahan mentah berharga bagi pengetinan rumah kerana mereka tidak kehilangan rasa mereka, disediakan compotes cantik dan inti untuk pai.  Berdasarkan bahan-bahan daripada laman http://lib.rin.ru

  

buah, pic

© Copyright pic.ertk.info
Fakta menarik tentang oren, lemon, pic, aprikot dan buah-buahan lain.