Oren dan buah-buahan

  

Pic datang dari China

Peach (Prunus persica), pokok buah-buahan membentuk keluarga merah jambu, merujuk kepada genus yang sama seperti plum, ceri dan aprikot (kadang-kadang dikenali sebagai genus yang berasingan  Persica). Asalnya dari China, tetapi datang ke Eropah melalui Parsi (Iran), di mana terdapat kebun pic cantik, itu namanya. Ketinggian biasanya kurang daripada 6 m, daun berbentuk pisau pembedah panjang 712 cm

Bunga biasanya berwarna merah jambu, bersendirian atau berpasangan, mempunyai pelbagai hiasan berwarna putih, merah atau berjalur, yang biasa, dua kali dan separa berganda. Terdapat juga menangis hiasan dan pelbagai krasnolistnye. Buah ini buah berbiji berair diameter sebanyak 57 cm nipis tetapi berbulu berkulit, manis, isi kuning, merah atau putih dan tulang berserabut.

Salah satu bentuk kulit buah nectarine lancar. Batu mungkin adnate untuk pulpa atau percuma, tetapi perbezaan antara bentuk-bentuk dan kabur untuk penampilan yang sama mana-mana mereka kadang-kadang bergantung kepada tanah dan keadaan cuaca. Buah Peach dijual segar, tin, kering dan beku. Pengeluar utama global Amerika Syarikat.

Terdapat beribu-ribu jenis pic, tetapi nilai komersil yang relatif sedikit. Luang vaksinasi diterima pada stok benih.

Terdapat kumpulan-kumpulan berikut kelas: 1) rata Cina (mentol), awal-matang, dengan buah-buahan diratakan, 2) China Selatan buah Sepanyol pahit-manis, bujur dengan hidung tajam dan jahitan dalam, dan 3),, atau India, sangat lewat matang, dengan sebuah firma daging kuning; 4) severokitayskie buah dengan daging putih dan prirosshey poluprirosshey atau tulangnya, 5) Parsi buah-buahan yang besar, dengan daging kuning, percuma atau adnate untuk tulangnya. Antara kedua-dua jenis kedua, terdapat banyak kacukan.

Juga berasal pic nizkokislotnye untuk mereka yang mengalami ulser peptik. Peach dilahirkan di China Pertumbuhan.  Peach tumbuh dengan baik di mana-mana tanah dengan saliran yang baik, tetapi adalah lebih baik pada tanah liat cahaya. Jika kayu dan pucuk cukup matang untuk terus hidup suhu beku. Jangka panjang cair di musim sejuk dan awal musim bunga, menyebabkan kerosakan serius kepada pokok, kerana mereka memulakan pembangunan tunas dibunuh oleh fros, yang juga memusnahkan tanaman, jika ia dalam mekar.

Peach sering ditanam di kebun epal sebagai budaya perantaraan, seperti tempoh hayatnya lebih pendek dibandingkan dengan epal, pada dasarnya, 3040 tahun, tetapi kerana sensitiviti terhadap penyakit dan perosak biasanya kurang.  Pada komersial pic ladang, sebagai peraturan, menyediakan plot dengan kumpulan umur yang berturut-turut pokok apabila mencapai umur sepuluh mereka ditebang dan digantikan dengan yang lebih muda. Tunas bunga besar terjadi pada pucuk musim sebelumnya yang semakin meningkat.

Menjelang musim sejuk (di selatan kadang-kadang tahun), memotong pucuk dibuang sebahagian daripada tahun ini, supaya ketinggian pokok itu tidak melebihi kira-kira 3.6 m: ini memudahkan semburan, penuaian dan membawa kepada kematangan buah yang lebih besar.  Penyakit.  Peach mengidap penyakit tidak boleh diubati seperti penyakit kuning, kecil berbuah dan roset; stok dijangkiti untuk dibakar.

Tuan rumah perantaraan bagi sesetengah patogen adalah ceri, maka ia harus berkembang tidak lebih dekat daripada 150 meter dari kebun pic. Sejak reput perang dan lain-lain penyakit daun bergelut dengan racun kulat. Taburkan terapi arsenik lama selepas pembentukan merosakkan buah membunuh larva dari kumbang pengerek. Perosak punca kerosakan kepada pic sawflies.

Cara-cara yang berkesan untuk memerangi mereka paradihlorbenzol, yang memohon untuk tanah di sekitar batang cincin lebar 2,58 cm menyebabkan gas menembusi ke dalam galeri serangga dan membunuh mereka.

Peach dilahirkan di China
Related Posts:
  1. medlar

  

buah, pic, aprikot

© Copyright pic.ertk.info
Fakta menarik tentang oren, lemon, pic, aprikot dan buah-buahan lain.