Oren dan buah-buahan

  

Quince

Quince - Utara limau quince - pokok atau pokok renek 1,5-5 m ketinggian. Quince merupakan salah satu penampilan awal buah setiap tahun dan banyak buah-bearing tanaman. Dia bukan jangka masa khusus yang berbuah. Ia mengandungi buah-buahan yang pendek (generatif) dan pucuk lama pertumbuhan.

Tunas quince Bunga dari sisi (axillary), untuk "mengenakan musim gugur lewat, selepas penyingkiran buah-buahan dan pergi pada musim sejuk tahun berbeza buruk (matang). Kebanyakan jenis quince samobesplodny. Quince pokok mula berbuah poliostyu dengan tahun kedua atau ketiga, tetapi semua mula galas dalam tahun kelima atau keenam, menyediakan sehingga 30-40 kg per pokok (80-160 kg / ha).

Semasa tanaman penuh purata berbuah di Caucasus adalah pokok tunggal 50-100 kg atau lebih, setiap 1 ha - 200-400 n.  Quince merupakan tanaman buah-buahan haba penyayang, tolerates panas, kemarau atmosfera. Menurunkan suhu untuk tolak 28-29 ° C ¬ semula tanpa kerosakan. Pada musim sejuk, dengan tempoh masa yang lama sejuk dan suhu minimum di bawah berkesan ¬ - 32 ° boleh rosak buah, tunas vegetatif dan pucuk daripada Annuals.

Walau bagaimanapun, disebabkan pobegoproizvoditelnoy kapasiti yang tinggi, pokok quince selepas kerosakan berat dan pulih dengan cepat dalam tahun kedua atau ketiga mereka telah kembali berbuah biasa.  Quince mempunyai lokasi permukaan sistem akar dan merujuk kepada tumbuhan kelembapan penyayang. Pada tanah lembap biasanya quince tumbuh dengan baik dan menghasilkan buah dengan banyak membentuk besar berkualiti tinggi buah-buahan.  Untuk keadaan tanah quince tidak aneh.

Ia membawa air bawah tanah kemasinan yang sama.  Quince - tumbuhan svetlolyubivoe. Di atas pokok teduh dibangunkan tunas buah lemah hampir diletakkan.  Peranan penting dalam produktiviti ayvGy tergolong jenis pemilihan tahan lasak, tahan kemarau, penyakit, perosak yang disesuaikan dengan keadaan tertentu, Ive - salah satu tanaman yang paling berharga untuk pengetinan. Dari buah-buahan pada gotavliva tinggi Ute jem, compotes, jeli, marmalades, purees, jus, sirap.

Buah quince digunakan dalam direbus, dibakar dan segar  bentuk.  Quince - Kebudayaan multivitamin, kandungan vitamin buah-buahan yang ia adalah lebih epal dan pear. Komposisi buah quince adalah vitamin C, B?, B, P, bahan nitrogenous, asid organik, gula. Di samping itu, ia mengandungi mineral surih, aromatik, pectin dan tannin yang mempunyai ciri-ciri antibakteria.

Buah yang besar, Lemon-kuning, menonjol-berusuk, diliputi dengan bulu halus, mengingatkan epal atau pir; berbeza daripada mereka dalam poket banyak dan pulpa lebih kukuh dan berasid. Buah-buahan yang menyimpan dengan baik, membolehkan mereka untuk memulakan kitar semula pada bulan-bulan musim luruh dan musim sejuk, apabila canneries perlu untuk bahan-bahan mentah. Kandungan bahan-bahan bioaktif pelbagai, tempoh penyimpanan dan kualiti teknologi tinggi menolak budaya ini dalam beberapa pokok buah-buahan yang bernilai.

Di selatan Kazakhstan (Shymkent wilayah) quince berjaya, tetapi tidak berdisiplin membuang yvaetsya, di rantau Alma-Ata, terutamanya di kawasan pergunungan, quince - budaya yang menjanjikan, terutama bagi taman-taman amatur. Sebelum ini pelbagai jenis quince telah dibentangkan dalam pembiakan varieti asing kita. Sebahagian besar terdiri daripada penanaman pokok, asal-usul keturunan, dengan pelbagai buah-buahan dan masak. berkualiti rendah. Sedang dipaparkan di Crimea, beberapa jenis yang menghasilkan buah dengan mutu yang baik.

Ive hampir samobesplodna, jadi penanaman perlu dilakukan dalam dua atau lebih gred, tertakluk kepada vzaimoopyleniya .. Best tempatan jenis vzaimoopyliteli; banyak Crimea. Muscat, Nikita awal.

Surah two samoplodnyh gred - Beretsky dan Muscat, yang boleh ditanam di pondok, dan. One Tree tanpa pendebunga a.

Related Posts:
  1. jus lemon
  2. Citrus sinensis

  

quince, quince buah-buahan, limau

© Copyright pic.ertk.info
Fakta menarik tentang oren, lemon, pic, aprikot dan buah-buahan lain.