Oren dan buah-buahan

  

Buah quince

Tanah Air biasa quince (Cydonia oblonga) - Tengah dan Barat Daya Asia. Her ditanam sejak zaman kuno, dan kini ia meluas di selatan Eropah. Ia sering digunakan sebagai batang bawah untuk menghalang pir pertumbuhan pokok yang kukuh. Quince biasa sering keliru dengan seseorang chaenomeles dilahirkan (  Chaenomeles sp) -. A renek hiasan dengan bunga semua warna - merah jambu pucat dari ke merah gelap, dengan duri dan buah-buahan yang boleh dimakan.

Quince - tidak tinggi, pokok daun tanpa duri, semakin crookedly dan asymmetrically. Pokok matang mempunyai ketinggian kira-kira 3.5 m dan lebar mahkota yang sama, sementara tanah yang subur, ia boleh separuh banyak. Quince biasanya membentuk satu kipas dinding yang hangat - lebih kurang sama dengan pir. Kaedah ini amat sesuai untuk kawasan utara.  Bentuk semulajadi pokok adalah luar biasa, ia sering digunakan di taman untuk tujuan hiasan.

Selamat, pokok ini mencapai umur besar, hampir tanpa perlu untuk penjagaan. Bear buah quince bermula pada tahun keempat atau kelima. Besar (3-5 cm) tunggal putih atau merah jambu pucat bunga yang sangat cantik dan kelihatan seperti bunga, naik pinggul. Yang menyalak dari dedaunan quince pucat kelabu - hijau gelap, bujur, dan berbulu di permukaan yang lebih rendah. Buah quince yang sama di dalam bentuk dengan epal atau pear, dan ditutup dengan mekar a grayish biasanya. Warna buah masak - emas kuning. Dia, dan pucat, dan cerah.

Rasa masam dan astringen, pulpa - sukar, jadi mentah malosedobny buah-buahan. Dalam satu kawasan, cerah panas (contohnya Turki) buah quince lebih manis dan memakannya mentah. Dalam zon sederhana quince hampir berkembang, tetapi tukang kebun amatur, cenderung membiak di taman anda dengan sesuatu yang asal, quinces boleh tumbuh dengan mudah.

Daripada quince menyediakan lazat Orange berwarna jeli, marmalade dan kesesakan, dan satu atau dua keping quince dalam epal pai memberikan rasa berlainan.

Related Posts:
  1. jus limau

  

buah quince, quince, oren

© Copyright pic.ertk.info
Fakta menarik tentang oren, lemon, pic, aprikot dan buah-buahan lain.