Oren dan buah-buahan

  

Chaenomeles

Chaenomeles, yang lebih dikenali sebagai quince Jepun, pada hakikatnya, tidak quince. Kekeliruan dengan nama itu, mungkin disebabkan oleh hakikat bahawa hasil henomelesa dalam bentuk struktur, dan juga rasa hampir sama dengan buah-buah ini quince, tetapi hanya lebih kecil.  Chaenomeles - daun atau pokok renek malar hijau, sekurang-kurangnya - pokok rendah 1-3 m tinggi. Batang dengan prickles, daun bergerigi atau bergerigi dengan stipules grubopilchatymi besar yang berterusan sepanjang musim.

D. untuk 2 cm panjang. Bunga bersendirian atau dalam kumpulan 2-6 di berus dipendekkan. Warna bunga berbeza dari merah ke putih. Biasanya, loji yang didapati hanya staminate bunga. Bunga kebanyakannya berlaku sebelum daun.

Struktur bunga - untuk mereka yang masih ingat perjalanan sekolah daripada botani - adalah khas bagi semua Rosaceae: sepal 5, stamen 20-50, tiang 5. Buah pir Yablokoobraznye atau berbentuk, dengan daging amat tegas, lama kekal hijau dan hampir tidak layak untuk dimakan, tetapi baik masak kemudian, dipecat dari belukar dan meletakkan di dalam bilik panas. Buah-buahan yang masak berwarna kuning-hijau warna, manis dan rasa masam. Benih menyerupai biji epal, ramai di antara mereka, dan mereka mengambil separuh daripada buah.

Jadual Program dan lain-lain selepas masak benih sesuai untuk tanaman yang boleh dijalankan di kedua-dua musim luruh dan musim bunga terus ke dalam tanah. Satu setengah atau dua bulan ada benih yang banyak yang perlu raspikirovat dan biarkan tumbuh di selama 1-2 tahun.

Perhatikan bahawa chaenomeles mempunyai satu ciri yang sangat penting - semua spesis, hibrid dan jenis maju taproot sangat panjang, jadi pemindahan tanaman dari satu tempat ke tempat lain dikaitkan dengan kerosakan yang tidak dapat dielakkan kepada sistem akar, apakah punca kadar survival miskin benih. Agar tidak mengganggu kilang sekali lagi, mereka perlu ditanam seawal mungkin untuk penanaman kekal. Lebih baik menggunakan bahan tumbuhan dengan sistem akar ditutup.

Ia tidak mempunyai tumbuh-tumbuhan bekas dibeli di pusat-pusat taman. Tumbuh-tumbuhan tersebut boleh berkembang dan diri kita sendiri. Raspikirovat tidak cukup benih ke dalam tanah, dan satu atau dua dalam pasu plastik atau seramik.

Tahun kemudian, kilang meningkat daripada periuk dan goncang dengan gumpalan daripada bumi ditanam di tempat yang disediakan. Seterusnya musim bunga atau musim luruh tanaman harus dipotong oleh kira-kira satu pertiga bahagian daripada penggambaran. Prosedur ini adalah perlu untuk merangsang tillering. Quince Jepun disebarkan bukan sahaja oleh benih, tetapi musim panas keratan kayu halus, yang mengambil semak tiub pada musim panas awal, sebelum odrevesneyut pucuk itu. Mengekalkan cara biasa, menggunakan bio-stimulan.

Adakah mungkin sulur akar pertindihan, lapisan dan pembahagian semak duri. Walau bagaimanapun, cara yang paling mudah dan paling berkesan adalah hasil semula henomelesa biji.  Bergaya dan lazat kebun saya japonica datang ke tren sedekad yang lalu. Sesungguhnya, pokok renek sangat hiasan dalam mekar, adalah tidak menonjol, tetapi lebih suka tanah yang subur cahaya tanpa direndam bertakung. Buah-buahan yang tinggi vitamin, di mana anda boleh membuat jem, compotes dan jeli.

Tetapi dari pandangan saya, lebih sesuai untuk digunakan sebagai tambahan kepada buah buah-buahan terlalu manis atau tart. Rasa manis-masam Jepun quince meningkatkan kualiti kesesakan dan compotes, seperti chokeberry aprikot, hitam dan pic. buah masak sepenuhnya di dalam bilik boleh dihiris, buah-buahan kering dan rebus untuk kegunaan buah-buahan kering. Pada masa ini, chaenomeles kepentingan tanaman buah-buahan sebagai alternatif diketepikan, tetapi dalam reka bentuk landskap, tumbuhan ini digunakan secara aktif.

Chaenomeles gunting rambut dengan baik diterima, maka ia bertukar membendung keluar yang besar. Renek ditanam di homogen atau dicampur dengan tumbuhan lain kumpulan. Tumbuh-tumbuhan yang baik dan dalam tanaman tunggal pada latar belakang rumput hijau, semakin rendah spesis dan jenis kelihatan hebat dalam rockeries rata di kaki bukit Alpine dan dalam kombinasi dengan batu besar diletakkan secara berasingan.

A shtambovaya sangat hiasan cantuman quince Jepun, yang digunakan sebagai mempercepatkan batang bawah atau tong berbentuk sendiri henomelesa indah. Tetapi ditambah bentuk yang lebih sesuai untuk kawasan selatan, di bumi Bukan Hitam tumbuhan itu memerlukan beku musim sejuk sedikit dan tutup.  Pada musim sejuk yang teruk di henomelesa boleh membekukan tunas bunga dan dalam beberapa kes - hujung pucuk tahunan. Oleh itu, tumbuh-tumbuhan yang terbaik ditanam di bawah sinar matahari penuh, terlindung daripada angin sejuk dengan tanah.

Jika tanaman rosak setiap tahun, kemudian mereka perlu untuk perlindungan musim sejuk dengan daun jatuh atau cawangan merapikan. Kelemahan adalah budaya dan kecenderungan untuk membentuk sulur akar banyak yang tidak begitu mudah untuk menyingkirkan. Jika kita melekat pada tapak kilang, maka ia merebak ke semua pihak dan disediakan dengan tidak ada kuasa, kecuali kemusnahan radikal sarang ibu dan semua anak-anak yang tidak boleh dielakkan.

Apakah proses pemilihan bagi quince Jepun telah dijalankan (dan terus) dalam dua arah: meningkatkan kualiti buah-buahan dan meningkatkan kualiti hiasan. Dalam kes ini, perhatikan yang kacukan halus dan bentuk taman.  H. katayansky  (Bab cathayensis) - renek berduri atau pokok kecil untuk 3-4 m tinggi dengan bunga sehingga 4 cm diameter, putih atau merah jambu.

Sesuai untuk berkembang di wilayah selatan, di malozimostoek jalur tengah.  J. Jepun  - Renek hingga 1 m tinggi dengan bunga oren, oren-merah atau merah tua sehingga 4 cm diameter. Terdapat bentuk belotsvetkovaya (Bab JF alba) dan bentuk terbantut (Bab j. alpina) dengan cawangan terbuka.

Fine H.  - Renek berduri hingga 3 m tinggi dengan bunga sehingga 4.5 cm garis pusat, dari lembayung ke merah gelap. Gred banyak, dan mereka sangat pelbagai. Geisha Girl - telah separa-dua bunga, pucataprikot atau warna pic. Moerloosei (juga dikenali sebagai Apple Blossom) - pelbagai dikenali dalam penanaman sejak 1856, sederhana renek dengan bunga merah jambu atau putih pucat. Nivalis - pelbagai yang lama dan terkenal, sering dijumpai di jualan di pusat-pusat taman.

Ia dicirikan oleh mahkota merebak dan bunga berwarna putih tulen. Simonii - renek hingga 1 m tinggi dengan semi-dua bunga merah darah gelap. Anda juga boleh menghubungi Phylis Moore - dengan semi-dua bunga merah muda sedikit, Pelabuhan Eliot - dengan bunga merah, Show - bunga putih yang besar dan pelbagai Umbilicata dengan bunga merah gelap.  H. indah  (Bab x Superba) - gabungan taman. Renek sehingga 1.5 m tinggi dengan bunga yang berlainan warna - dari putih ke merah jambu, oren dan merah.

Gred agak banyak. Cameo - bunga sangat bagus-merah jambu dengan dua kali bilangan kelopak, Crimson dan Emas - renek padat sujud dengan bunga merah gelap, emas kuning warna daun pada musim gugur. Tarian neraka - renek sujud dengan besar cerah - bunga merah, Mossel Elly - pelbagai dengan bunga lembayung, Etna - bunga dan berwarna merah tua, tetapi renek kecil.

Jet Trail - renek sredneroslye dengan duri-duri tajam, dan banyak bunga ungu, knap Hill Scarlet - kultivar awal dan floriferous dengan bunga lembayung-jingga cerah, Nicoline - renek merebak dengan lembayung-merah, kadang-kadang bunga semi ganda. Pink Lady - bunga pelbagai awal, yang dicirikan oleh bunga-bunga merah jambu tulen, satu bayangan gelap di awal berbunga. Rowallane - pelbagai sangat tua dengan bunga darah merah.

E Nemov  AIF di negara ini, 21, 2004

Related Posts:
  1. orange
  2. Berkembang medlar

  

japonica, quince, pic, aprikot

© Copyright pic.ertk.info
Fakta menarik tentang oren, lemon, pic, aprikot dan buah-buahan lain.