Oren dan buah-buahan

  

Japonica daun pokok renek berduri hiasan

Tajuk Rusia: Ive Jepun atau chaenomeles.  Nama latin: Chaenomeles.  Kawasan: Di bawah keadaan semula jadi ia tumbuh di Asia Tenggara (Jepun dan China).  Renek daun berduri, hiasan, dengan kuat melengkung dalam bentuk pelari arka.  Dalam budaya hortikultur di luar negara chaenomeles dikenali sejak 1796.

Terutama popular dengan penanam asing menikmati bentuk denda beliau (alpine kerdil tiga warna dan), dan hibrid dengan bunga yang berlainan warna.  Di Rusia chaenomeles terbaik dikenali sebagai Jepun quince, dalam cara Yunani "untuk berpecah epal", rakyat sering dirujuk sebagai Utara Lemon. Daun Bright henomelesa, hijau tua yang kaya warna, padat diaturkan pada pucuk rukuk.

Besar, yang dipakai ketat di cawangan bunga dua kali ganda atau mudah dalam hal berkembang dari 2-6 keping, terutamanya dalam skim yang menakjubkan merah bata. Dehiscence Ganti tunas mekar terbentang henomelesa sehingga 3-4 minggu. Lebih dekat dengan fros pada pertengahan Oktober, matang bulat buah-buahan berair kuning-hijau, mengingatkan yang boleh dimakan dan rasa nanas.

Chaenomeles yg menyukai cahaya yang berjaya tumbuh di tanah subur cahaya, lebih suka terbuka kawasan cerah, kelembapan awal dan baja, terutama di musim panas dan kemarau yang teruk. Perlahan-lahan semakin chaenomeles (sehingga 5 cm ketinggian lebih 1 tahun), bunga dalam empat lima tahun, dan dengan penjagaan yang betul dapat hidup di satu tempat untuk 80 tahun.

Sebagai fros-budaya, dalam musim sejuk yang teruk dengan salji chaenomeles sedikit, bagaimanapun, memerlukan perlindungan cahaya semua pucuk muda dan tunas bunga, terletak berhampiran dengan tanah.  Dalam amalan chaenomeles baka hortikultur di awal musim bunga sebelum tunas benih muda dua tahun lapisan, atau biji. Walau bagaimanapun, terdapat percubaan berjaya pembiakan henomelesa dengan membahagikan belukar dan akar sulur untuk tumbuh-tumbuhan yang maju rahim.

Ia tidak selalunya tanaman henomelesa (sekali setiap 5 tahun) yang dijalankan pada pertengahan musim panas, selepas berbunga, mengeluarkan tua, cawangan pecah dan pucuk slaborazvivayuschiesya. Kemudian pastikan baja organik dan mineral, bukit benih, Buat sungkupan tanah di sekitar habuk papan atau tanah gambut. Semasa berbunga aktif dan henamelesa berbuah, 2-3 kali setiap musim adalah disyorkan bahawa persenyawaan nitrogen dan kalium, yg dibajak, dan membuang rumput berdekatan dengan tumbuh-tumbuhan.

Satu ciri penting renek ini adalah hiasan berbunga awal dan berterusan, dan keupayaan untuk menggabungkan ia di sebuah taman dengan komposisi hiasan, seperti penduduk penerangan taman. The hiasan taman chaenomeles digunakan untuk mewujudkan pagar rendah, sempadan, individu dan kumpulan penanaman.

  

quince, japonica, limau

© Copyright pic.ertk.info
Fakta menarik tentang oren, lemon, pic, aprikot dan buah-buahan lain.