Oren dan buah-buahan

  

Pelbagai jenis henomelesa

Pengarang Golenko O., foto oleh pengarang  Kami sentiasa kagum dengan bunga dan  dan. Dan banyak bunga bunga yang lain.  Tetapi di tengah-tengah semua kepelbagaian ini bunga menonjol dalam semua aspek a renek berharga - atau chaenomeles.

Saya mahu bercakap mengenai quince Jepun, meluaskan bulatan daripada penyokong loji ini indah dan berguna.  Japonica, atau  chaenomeles (Chaenomeles), - daun pokok renek daripada rozovotsvetnyh buah keluarga.  Bunga Japonica pada April-an dan awal Mei, apabila cawangannya tidak mempunyai daun.  Diperolehi pelbagai jenis henomelesa, mempunyai bunga yang sangat cantik. Mereka agak besar, garis pusat kira-kira 4 cm  Warna bunga adalah sharlahovo merah, jingga, merah menyala, merah jambu, putih.

Mengikut struktur bunga quince Jepun mudah dan terry.  Diletakkan bunga ke atas cawangan henomelesa semak secara rawak, seperti kawanan burung mencangkung - yang tunggal, maka dalam berkas 2-6 keping.  Pada masa yang berbunga kemewahan belukar Jepun quince tidak boleh mengambil matanya - dia begitu cerah dan perayaan!  Jongkong sebanyak-banyaknya dan terus chaenomeles - hampir sebulan. Ramai yang lain vesennetsvetuschie

Jepun quince belukar adalah pendek, mencangkung (50 hingga 80 cm) dan luas. Atau yang agak tinggi (120-250 cm) dan padat. Henomelesa renek mungkin lebih tinggi.

Ketinggian Ia bergantung kepada jenis tertentu dan membentuk - bergantung kepada penggunaan yang dicadangkan bagi  taman anda.  Batang berduri daripada quince Jepun boleh dipotong, menjadikan ia jarang lindung nilai. Pelari luas bawah tanah akhirnya mewujudkan belukar yang luas.  Chaenomeles baik untuk hiasan, sesuai untuk menghiasi cerun berbatu.

Vaksinasi Jepun quince pada pir liar (pada ketinggian 1-1,5 m) mewujudkan satu bentuk shtambovye menakjubkan.  Kelihatan besar belukar henomelesa sebagai solitaire pada latar belakang hijau. H dengan berus untuk membuang lebihan harus segera cawangan, sulur, yang kemudiannya boleh digunakan untuk pembiakan.  Japonica mudah dibiakkan dengan biji benih yang baru dituai.

Untuk menyemai mereka lebih baik di taman sebelum musim sejuk, jadi mereka lulus tempoh semulajadi  . Kemudian pada musim bunga pucuk muncul mesra.  Vegetatively dibiakkan chaenomeles (musim panas) atau sulur, lapisan, membahagikan belukar (pada musim bunga atau awal musim luruh).  Japonica adalah kemarau dan tahan lasak, pekebun memerlukan sedikit masalah.

Perosak Loji dan penyakit tidak rosak.  Untuk kebaikan tumbuhan berbunga dan berbuah banyak perlu ditanam di henomelesa cerah, tempat terlindung.  Bagi tanah, loji ini tidak menuntut, tetapi lebih suka taman yang subur, kaya dengan tanah humus.  Pada musim kemarau adalah henomelesa menyiram sederhana.  Gred quince kurang tahan lasak musim sejuk Jepun daripada spesies induk.  Pada musim sejuk boleh membekukan sedikit henomelesa belukar, tetapi kemudian dengan cepat membesar lagi.

Mencantas daripada pucuk kepada cawangan yang kuat.  Dalam keadaan yang baik, Jepun quince belukar hidup hingga 80 tahun.  Jepun quince belukar di mekar lagi, tetapi kini tiba masanya untuk meninggalkan bunga.

Mereka berkilat, hijau gelap, panjang. Ini adalah musim panas dan semua, menyembunyikan buah-buahan kecil.  Dalam belukar musim luruh henomelesa menarik perhatian buah cantik. Mereka kuning, kadang-kadang merah mata. Duduk ketat ditekan terhadap satu sama lain (sekali lagi, saya tidak dapat bandingkan dengan burung pada cawangan) dan menunggu masa mereka datang. Buah quince Jepun adalah wajar untuk membuang salji pertama.

Ini merupakan gudang vitamin "C", jadi chaenomeles dipanggil "utara Lemon".  Daripada jumlah yang kecil buah dituai pada musim sejuk, saya halwa buah-buahan.  Namun, yang paling penting menghargai tumbuhan ini menarik untuk bunga yang menakjubkan.  Olga Golenko (bandar

Dnepropetrovsk)

Related Posts:
  1. Bagaimana untuk berkembang limau di rumah?
  2. Bolehkah saya berkembang pic dari pit?
  3. Peach
  4. medlar

  

buah quince, quince, japonica, limau

© Copyright pic.ertk.info
Fakta menarik tentang oren, lemon, pic, aprikot dan buah-buahan lain.