Oren dan buah-buahan

  

Penampilan awal Japonica buahbuahan dan hasil

Chaenomeles Japonica atau Jepun, mempunyai penampilan awal eksklusif buah-buahan dan hasil itu, bukan hitam zon bumi Rusia merupakan tanaman yang menjanjikan. Dalam berkebun amatur quince telah merebak sebagai tanaman hiasan dan buah-buahan.  Tumbuhan ini adalah jangka hidup, boleh berbuah 70 tahun. Quince sering digunakan untuk landskap dan kawasan pinggir bandar, mewujudkan daripadanya lindung nilai digunakan dalam reka bentuk ladshaftnom.

Sebagai tumbuhan hiasan, quince yang besar, ia bunga di musim bunga dengan bunga berwarna merah terang memukau mata.  Japonica adalah renek 0,5-1m dari cawangan shirokorasprostertymi, terletak berhampiran dengan permukaan tanah. Bagi kebanyakan tumbuh-tumbuhan bahagian mempunyai beberapa duri, tetapi ada bentuk besshipye.  Daun acuminate atau bodoh, shirokoobratnoyaytsevidnye, panjang 3-5cm dengan stipules besar, hijau gelap, berkilat, lebih ringan di bawah.

Bunga agak besar - 3,5 cm diameter, jingga-merah, hampir seluruh melarikan diri. Di kilang mungkin ada 200-300 unit. Bunga lama, kira-kira 3 minggu.  Sistem akar berserabut dari quince a.

Ini memberikan tumbuhan kadar hidup yang baik selepas pemindahan.  Buah pelbagai bentuk, warna, saiz, masa masak. Terdapat yablokovidnye, pir, dan lain-lain buah-buahan napiform. Hijau berwarna, lampu hijau, kuning, kuning-coklat. Buah quince mempunyai diameter hampir 4 cm. Mereka diliputi dengan kulit nipis lilin, selagi boleh disimpan dengan mengeluarkan rasa yang lebih baik.

Buah mempunyai banyak sebanyak 20-30g untuk 50g, manakala yang paling besar adalah sehingga 160g. Pada satu belukar boleh mengumpul sehingga 35-45 buah-buahan yang membentuk jumlah berat daripada 2 5kg.  Buah quince kaya dengan bahan-bahan biologi aktif.

Kandungan vitamin C tidak kalah dengan quince  . Dalam quince buah mengandungi 190-360mg P-aktif bahan-bahan, pektin 1,7-2,06%, 0,14-0,32% tanin dan pewarna, banyak asid organik - sehingga 5, dan 8% setiap 100g buah-buahan, di kalangan mereka yang berpengaruh sitrat asid. Oleh kerana keasidan yang tinggi dari buah quince hanya digunakan dalam bentuk diproses. Dari jem buah-buahan dan masak jem, compotes dan jus, wain, berkongsi buah-buahan tumbuh-tumbuhan lain (  , Pear,  lain-lain).

Oleh kerana tinggi kandungan pektin, quince digunakan dalam penyediaan kuih-muih: jeli, jeli, Pes. Jus quince digunakan dalam industri makanan untuk membuat minuman bergas, air limau. japonica agak lasak, ia menggalakkan penempatan kubu a mencangkung dengan salji dan overwintering berjaya.

Hanya dalam musim sejuk yang teruk, kemungkinan pembekuan cawangan yang terletak di atas salji.  Quince kilang Jepun cukup cahaya yang memerlukan, untuk lemah  pertumbuhan dikurangkan dan meletakkan putik bunga, serta hasil tanaman berkurangan.  Quince harus ditanam dalam terlindung dari angin kencang, di mana banyak salji berkumpul.

Tumbuhan ini lebih suka sedikit berasid  Tetapi ia boleh tumbuh di tanah tekstur mana-mana, dengan normal  rejim.  Sediakan tanah untuk penanaman dengan cara yang sama seperti di bawah pokok renek lain. Anda boleh tumbuhan quince pada musim luruh atau musim bunga, tetapi ini adalah yang terbaik dilakukan pada awal musim bunga sebelum tunas telah berkembang.

Anak benih ditanam dalam lubang henomelesa disediakan atau parit diisi  dicampur dengan tanah atas itu. Tumbuhan ditanam dengan banyaknya minuman. Selepas air tanah di sekeliling anak benih mulsa untuk mengelakkan penyejatan.

Benih yang terbaik untuk mengurangkan kepada ketinggian 15-20 cm, untuk mempercepat sesendal itu.  Untuk menanam benih tumbuh-tumbuhan mengambil dua tahun atau tahunan, walaupun anda boleh menggunakan salah satu tahun, anak benih yang maju. Jarak antara pokok dalam barisan harus 0,8-1m antara baris - 2-2,5 m.

Apabila membentuk dan memotong perhatian membayar kepada keseragaman di lokasi cawangan di kawasan tersebut untuk meningkatkan  belukar.  Renek well-formed sepatutnya 10-15 cawangan umur yang berbeza, termasuk 3.5 tahun, 3-4 dua tahun, 3-4 dan 2-3 tiga tahun 4-5 tahun.  Lama cawangan tidak produktif, serta berbaring di atas tanah dan berkembang secara menegak, potong keluar, meninggalkan tahunan juga terletak cawangan.

Cawangan, yang mengambil kedudukan mendatar untuk jarak 15-40cm dari tanah, yang dianggap sebagai yang paling berharga dalam quince.  Harus diingat bahawa tumbuh-tumbuhan daripada quince sikap Jepun yang sangat positif ke arah menjaga semak, membuat baja organik dan galian  , Hoeing dan Buat sungkupan band renek.  Quince dilaungkan benih, sayur-sayuran dan keratan akar, pucuk, lapisan, pembahagian dari semak duri, budded.  Benih quince mempunyai tenaga percambahan yang tinggi, penjimatan percambahan selama dua tahun.

Oleh itu, kelebihan dalam penghasilan semula benih quince masih dalam fesyen.  Benih disemai pada musim luruh atau musim bunga. Benih disemai pada bulan Oktober, diadakan tempoh persediaan di bawah keadaan semula jadi di awal musim bunga memberi buah mesra.  Ia adalah penting untuk bersedia untuk menyemai. Dalam membuat tanah sehingga 10kg humus atau kompos, dan dikebumikan untuk kedalaman 15cm.

Sebelum menyemai, tanah yang dilemparkan, tidak membuat alur yang mendalam melalui 20cm, menyemai benih-benih 7-10 pc. pada baris 1, dan selepas itu alur ditutup, menyiram dan Buat sungkupan dengan gambut atau humus.  Untuk menyemai benih bunga disediakan 50-60 hari dalam peti sejuk atau di bawah tanah 1-5 ° C. Selepas percambahan, biji benih diletakkan di Sneznik atau ais dan disimpan sebelum penanaman pada suhu 0-1 ° C.

Anda tidak boleh hanya menabur dalam furrows, dan rabung di permukaan, diikuti oleh backfilling, atau baris tanah longgar lapisan humus 6-8cm. Jika dibentuk pucuk tebal, mereka berkurangan selepas tumbuhan adalah benar daun 3-4, meninggalkan beberapa tumbuhan antara 6-8cm. Terpilih menyelam tumbuhan di kerusi kosong.  Dengan penjagaan yang baik untuk anak benih mereka boleh membesar sehingga 35cm lebih musim keseluruhan berkembang.

Anak benih mula membuahkan hasil pada tahun 2-3 selepas penanaman.  Dipilih bentuk quince Jepun dibiakkan vegetatively. Keratan Hijau, yang dijalankan dalam rumah hijau dan hothouses, memberikan kadar yang tinggi pembiakan. Ia adalah, serta pembiakan, lapisan mendatar, hampir tidak berbeza daripada pembiakan tanaman lain dengan kaedah ini. Japonica juga mempunyai keupayaan untuk membentuk pucuk akar yang boleh digunakan sebagai bahan tanaman.

Jika anda mempunyai quince semak sistem akar yang baik, ia boleh dibiakkan dengan membahagikan belukar untuk beberapa cawangan muda.  Untuk cantuman tunas (dilakukan dari pertengahan Julai hingga pertengahan bulan Ogos) atau keratan pada musim bunga sebagai benih batang bawah menggunakan quince, di samping itu, anda boleh menggunakan

  

quince buah-buahan, japonica, asid sitrik, quince, limau

© Copyright pic.ertk.info
Fakta menarik tentang oren, lemon, pic, aprikot dan buah-buahan lain.