Oren dan buah-buahan

  

Penerangan quince daripada

Cydonia vulgaris Media.   Keterangan pokok tumbuhan atau pokok renek renek 1,5-5 m tinggi atau besar keluarga Rosaceae itu (Rosaceae) dengan batang tomentose dan daun muda. Daun ovate atau luas (5-10 cm panjang dan 7.5 cm lebar). Bunga bersendirian, dengan lima sepal berambut seperti wol, lima menjadi-lymi atau kelopak merah jambu, yang banyak stamen ungu atau kuning, pistil dengan Pyatignezdnaya ovari rendah.

Buah - epal bentuk dan saiz yang berbeza, dengan beberapa biji. Berat setiap buah-buahan sehingga 2 kg.  Bunga mekar pada bulan April - Jun buah-buahan masak dalam ogos-SEP.  Habitat.

Pengedaran  Liar quince berkembang di Caucasus dan Asia Tengah, Azerbaijan, Georgia dan Dagestan.  Komposisi kimia nilai terapeutik adalah buah-buahan dan benih quince.

Buah-buahan mengandungi gula 5-12%, sehingga 5% daripada asid (termasuk epal dan limau), tanin dan pektin, vitamin C (kira-kira 20 mg% lo), minyak pati. Benih quince dilindungi dengan filem matte putih yang mengandungi sehingga 20% daripada bahan-bahan lendir.  Perubatan Melalui sifat astringen buah quince telah lama digunakan dalam bentuk semulajadi dan sebagai merebus untuk cirit-birit dan pendarahan.

Jika anda retak laluan belakang dan prolaps rektum membuat tuam dari jus. Teh yang dibuat daripada buah-buahan quince digunakan sebagai diuretik untuk edema asal kardiovaskular. Dalam perubatan moden terhadap cirit-birit dan pendarahan dari organ-organ dalaman digunakan sebagai decoctions biji. Di Caucasus, penggunaan meluas teh dari benih-benih batuk dan penyakit pernafasan akut. Merebus biji benih berkumur dengan angina. Juga digunakan dalam kosmetik untuk melembutkan kulit.

Daripada ekstrak quince segar disediakan yang mengandungi besi, yang digunakan bagi anemia dan penyakit lain. Buah-buahan direbus digunakan sebagai antiemetic dan penyakit hati. Dari benih-benih quince adalah lendir, yang berfungsi sebagai satu cara untuk melindungi dan emolien.

Sapukan lendir di dalam (masa 1 sudu 3-4 harian) untuk Gastroenteritis, kolitis spastik, dan angin, tracheitis dan bronkitis, serta luaran bagi membakar dan kegatalan kulit. Permohonan juga bertujuan untuk mengurangkan kerengsaan tempatan dadah lain dan memperlahankan penyerapan mereka. Lendir dihasilkan oleh gegaran yang benih dengan air suam. Masak ia pada kadar 10 g biji setiap cawan air.

Dan anda tidak perlu mengisar biji-biji, seperti dalam kes ini, mereka akan diambil oleh amygdalin glycoside berbisa (benih mengandungi kira-kira amygdalin 0.5%, yang memberi mereka bau sedikit badam pahit).  Permohonan buah quince juga boleh disimpan sehingga musim bunga. Quince digunakan sebagai hiasan untuk daging dan ayam, perasa sebagai hidangan kebangsaan. Terkandung di dalamnya (lebih pada kulit), minyak pati memberikan hidangan aroma yang halus dan rasa masam.

The katering dan rumah-masak puri buah-buahan dalam tin. Digunakan secara meluas untuk membuat quince sangat lazat memelihara, jem,, jeli, marmalade, buah pala, dll  Apa yang menarik lebih dari 4 ribu tahun yang lalu telah dimasukkan ke dalam budaya sebagai pokok buah.

Related Posts:
  1. Buah

  

buah quince, quince, limau

© Copyright pic.ertk.info
Fakta menarik tentang oren, lemon, pic, aprikot dan buah-buahan lain.