Oren dan buah-buahan

  

Quince (Cydonia oblonga)

Quince (Cydonia oblonga) Description quince merupakan pokok kecil atau pokok renek daripada rozovotsvetnyh keluarga. Nama saintifik berasal dari quince bandar Sidon (kini Chania) di Crete, di mana ia dicairkan dengan zaman dahulu. Quince daun menyerupai daun epal, dan bunga-bunga yang besar, merah jambu atau putih sering dijual sebagai hiasan.

Buah quince berwarna kuning kehijauan atau emas, menyerupai kacukan antara epal dan pohon pir (dengan cara itu, mereka adalah sepupu). Dalam buah-buahan yang segar dan keras quince masam, tetapi mempunyai isi yang lembut merah jambu agak manis rebus dengan tekstur berbutiran, mengingatkan pir. Quince (Cydonia oblonga) Y quince biasa dipanggil kakak quince Cina dan japonica. Mereka berbeza dalam perbungaan, dan mempunyai cita rasa yang sama.

Pengedaran dan Sejarah di Yunani Kuno buah quince merupakan simbol cinta dan kesuburan. Yang memberikan quince Paris untuk Aphrodite, dewi cinta (dan kerana ia adalah Rebutan, atau emas epal). Di Eropah abad pertengahan, berbakat untuk quince itu dianggap satu deklarasi cinta. Quince (Cydonia oblonga) Ive dikenali kerana kira-kira 4 ribu tahun. Dalam quince liar tumbuh di Asia Minor, utara Iran dan Caucasus.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, sempadan pengagihannya telah berpindah ke Utara untuk 500 kilometer, dan hari ini pokok buah-buahan mengandung boleh dilihat di Crimea, Belarus dan Latvia.  Ciri-ciri berguna quince kaya dengan provitamin A, vitamin C, E, PP, kumpulan B, set mikro dan makro. Sebagai sebahagian daripada quince adalah natrium dan kalium, serta epal, Lemon, tartronovaya asid dan pectin.

Ive mengandungi banyak karbohidrat, kebanyakan mereka fruktosa. Di samping itu, quince mengandungi tannin, asid amino, catechin, minyak pati.  Penggunaan wangi buah quince segar sedikit digunakan kerana rasa kasar dan astringen daging, kecuali yang bukan teh Lemonpara pecinta mendakwa bahawa teh ini mempunyai menyenangkan rasa.

Keping quince, menambah sup atau sup, memberikan mereka rasa masam menyenangkan.  Sejak zaman Yunani kuno quince bakar dengan madu, dan dalam masakan timur, ini kacang bahan buah-buahan atau daging lembu tanah.  Produk yang paling biasa adalah kesesakan quince, jem, marmalade, Manisan buah-buahan, jeli, mereka terutamanya yang sangat bernilai untuk aroma yang kuat mereka.

Kebaikan Kesihatan quinces telah digunakan dalam perubatan. Quince mempunyai tonik, hemostatic, antiseptik, diuretik dan sifat astringen. Ia digunakan untuk anemia, penyakit kardiovaskular, penyakit saluran gastrousus, saluran pernafasan, asma. Quince mempunyai kesan positif ke atas invigorates jiwa, meningkatkan mood. Lendir dari benih-benih quince telah menyelubungi, menenangkan, kesan antiseptik.

Buah-buahan matang dan benih digunakan dalam kosmetik adalah menyediakan topeng dan losyen untuk kulit berminyak.  Kontra Apabila memasak infusi berlendir dari benih-benih quince tidak boleh memancung mereka mengandungi amygdalin glycoside beracun.  Quince tidak boleh digunakan untuk birsam dan sembelit.

Juga, quince kemudaratan kepada larinks dan suara, ia tidak boleh digunakan untuk guru-guru dan penyanyi.  Quince kalori 100g mengandungi hanya 48 kalori.

  

buah quince, quince, japonica, limau

© Copyright pic.ertk.info
Fakta menarik tentang oren, lemon, pic, aprikot dan buah-buahan lain.