Oren dan buah-buahan

  

Quince Gred

Ive diwakili oleh satu spesis - quince biasa, yang termasuk beberapa jenis. Tanah air - Selatan Kaukasus.  Anzherskaya - pelbagai Perancis. Pokok sredneroslye, awal kemunculan buah-buahan, yablokovidnoy bentuk buah-buahan.

Kulit halus, lemon-kuning warna. Daging adalah firma di tengah-tengah dengan granulations. Digunakan untuk pemprosesan dan pasaran baru.  Ilmennaya - pokok yang menghasilkan, srednezimostoykie.

Buah-buahan di atas rata-rata. Peel warna kuning cerah. Daging mempunyai sedikit zarah berbatu, manis masam rasanya.

Ia digunakan untuk pemprosesan dan pasaran baru.  Kolektif - pelbagai tinggi menghasilkan tahan, kemarau dan musim sejuk tahan lasak. Pokok sredneroslye.

Buah yang besar, yablokovidnye, kuning terang. Daging ini cahaya kuning, tebal sederhana, dengan kandungan yang rendah sel keras. Buah-buahan yang disimpan selama 2-3 bulan.  Krasnoslobodsk - jenis purata musim sejuk ketabahan, hasil yang baik. Pokok terbantut, dengan mahkota jarang merebak. Buah-buahan yang besar (sehingga 400 g), yablokovidnye, berjalur, kuning terang.

Flesh cahaya kuning, sredneplotnaya, berair dan rasa. Sel Stony hampir tidak hadir. Buah disimpan sehingga 3 bulan.

Teplovsko - jenis musim sejuk ketabahan yang baik dan hasil. Pokok sredneroslye, buah-buahan saiz sederhana, kadang-kadang besar, berbentuk epal, kuning. Daging tegas, rasa, dengan banyak sel berbatu terletak di sekitar teras. Buah-buahan yang disimpan untuk 3-4 bulan.

Quince - pokok atau pokok renek kecil 1,5-3 m, dengan garis pusat menyebarkan mahkota dan batang sehingga 50 cm, berpakaian kelabu gelap atau kehitaman-coklat, kurus, kulit sentiasa pengelupasan. Daun alternatif, ovate atau bujur, besar, hijau gelap di atas, kekelabuan-tomentose di bawah. Bunga - bersendirian, besar, putih atau merah jambu, melabuh pada batang pendek - muncul pada Mei-Jun. Buah berperisa, bulat atau berbentuk pir, Lemon- atau gelap kuning, beberapa jenis dengan pemerah pipi sedikit.

Daging yang keras disebabkan mereka kehadiran sel banyak berbatu malosochnaya, astringen, agak manis. Benih banyak, coklat, dilindungi dari atas ke kuat osliznyayuscheysya pada kulit air. Buah ripens pada September dan Oktober.

Dalam quince liar yang ditemui di Caucasus dan Asia Tengah. Ia tumbuh di tepi hutan, dalam semak, berhampiran air, di dataran dan cerun gunung. Meluas dalam budaya di banyak negara, di bekas Kesatuan Soviet - bahagian selatan Eropah, Caucasus dan Asia Tengah.  Quince Kebudayaan telah dikenali sejak zaman kuno. Di kawasan-kawasan habitat semula jadi telah diperkenalkan dengan budaya 4000 tahun yang lalu.

Pada masa ini, terdapat pelbagai sedozen beberapa quince, yang berbeza dalam struktur bunga, daun dan buah-buahan, masa berbunga dan berbuah, dan beberapa ciri lain biologi. Terdapat, sebagai contoh, jenis kerdil, 1-2 meter tinggi, dengan buah-buahan kecil - berat g 30-40, dan tinggi (80-10 m) dengan buah-buahan yang besar - berat 1,5-2 kg, dan malah sehingga 3 kg. Jenis-jenis yang terbaik adalah Angers-skaya, minyak awal, besar-Samarkand, Khorezm YAB-lokovidnaya.

Quince berkembang dalam bentuk pokok mati, ranting dari batang bergerak jauh di sudut berbeza sehingga tidak terjual sepenuhnya, membentuk kanopi yang rendah. Pada tahun pertama telah menyaksikan pertumbuhan kukuh quince, maka kemasukan pada masa kayu berbuah adalah nyata lebih lemah. Berbuah di tahun 3-4 bukan sahaja kepada pucuk tahunan dan ranting, tetapi juga dalam buah-buahan seperti pembentukan kompleks bersuami.

Sistem akar terdiri daripada akar quince menegak dan mendatar yang terletak pandang - dalam lingkungan 1 m, supaya quince yang ditanam dengan jayanya di kawasan yang mempunyai air bawah tanah cetek, tetapi tidak lebih dekat daripada 1 meter. Mendatar quince akar bercabang agak meluas, dan kadang-kadang lebih tinggi daripada unjuran mahkota di 3-4. Sebahagian besar daripada akar aktif cetek, dan ini perlu diambil kira semasa penanaman baris.

Untuk keadaan tanah maloprihotliva, pemindahan kemasinan walaupun lemah, tetapi adalah sangat responsif kepada baja dan pengairan. Quince adalah tanaman haba penyayang, tetapi terdapat beberapa jenis yang tumbuh dengan jayanya di zon selatan kawasan Volga itu. Tanaman buah quince adalah lebih baik daripada yang lain menjadikan tanah air, walaupun pertumbuhan dan berbuah juga berkurangan.

Tanah terbaik subtrees quince mengandungi sepasang hitam. Itu yg dibajak utama dijalankan pada musim luruh pada kedalaman 15 cm di lorong tengah, dan kedalaman 10-12 cm di sekeliling pokok. Pada musim yang semakin meningkat membuat merobek kepada kedalaman 6,5-8 cm kesan negatif tahanan yang berpanjangan tanah di bawah kosong dihapuskan baja berkala, tumbuh tanaman untuk baja hijau, serta pendek sodding.

Quince - tumbuhan photophilous dan penyayang haba, ditanam terutamanya di kawasan-kawasan selatan, di mana frosts tidak melebihi 15 ° C dan suhu purata per tahun 9 ° C dan ke atas. Sesetengah jenis ditanam di kawasan Volga itu, disimpan menurunkan suhu kepada -37 ° C. Di Belarus, quince tidak cukup sejuk-lasak dalam musim sejuk yang teruk, pucuk tahunan rosak, dan kadang-kadang cawangan lebih tua. Jadi di sini ia mengambil bentuk dari semak duri 3-4 m perceraian yang tinggi biasanya di selatan.

Buah ripens ia kerap, dan hanya pada tahun-tahun dengan cuaca yang sangat panjang yang hangat dan cerah, ia boleh memberikan hasil tuaian yang baik. Dengan kekurangan buah-buahan lembapan menjadi lebih kecil, mereka mendapat banyak sel berbatu. Dengan pengairan teratur, quince tumbuh dengan baik dan menghasilkan buah.

Pada musim yang semakin meningkat untuk mengekalkan kelembapan tanah ke atas 65% daripada kapasiti bidang maksimum.  Pengairan pertama diberikan sebelum berbunga. Sekiranya berlaku kemarau awal musim bunga, menyiram ia menyediakan satu set buah yang baik dan pertumbuhan yang memuaskan. The pengairan kedua dijalankan di tengah-tengah bulan Jun, dan 'akan datang dua atau tiga - hingga September. Ini menyiram pertumbuhan normal dan menyediakan pembangunan yang baik buah. Menyiram pokok muda perlu dihentikan pada akhir bulan Ogos untuk masak mereka juga mungkin melarikan diri.

Quince selalunya dibiakkan sepanjang tebing kolam dan lembah sungai. Untuk penanaman yang memerlukan liat, yang kaya dengan nutrien tanah. Pada tanah ringan (berpasir lempung, pasir), ia mengurangkan hasil.  Dibiakkan oleh benih dan vegetatively quince - cantuman, keratan lapisan akar, dan pucuk.

Biji benih disemai pada musim luruh atau pada musim bunga selepas stratifikasi selama 2 bulan. Kultivar yang dilaungkan di benih cantuman yang paling atau hawthorn quince. Vaksinasi telah lakukan dalam tempoh separuh pertama musim panas. Dalam penggandaan daripada lapisan menggunakan tahunan atau dwitahunan pucuk terbentuk di pangkal pokok.

Dalam kaedah Volga Rendah biasa semula sulur akar varietal quince. Semasa pendaraban yang Shanks mereka dipotong jatuh dan musim bunga ditanam di rumah hijau sejuk untuk perakaran. Dalam semua cara pembiakan vegetatif benih di nurseri podraschivaemye dalam tempoh 1-2 tahun, dipindahkan ke tempat yang kekal biasanya pada musim bunga. Pokok mesti mempunyai quince shtamb rendah (40-50 cm). Bentuk mereka biasanya dalam sistem yang lebih baik-peringkat dengan dua peringkat cawangan tulang.

Ini terdiri first peringkat cawangan 3-4, dan kedua - dua. Jarak antara peringkat dari 60-70 cm benih ditanam Annuals, yang dipangkas untuk 7-80 cm tanah.  Semasa musim panas, menjalankan operasi yang sama (pemilihan cawangan tulang, dll), seperti dalam epal. Cawangan, kiri sebagai rangka, dipendekkan kepada 1 / 3 ~ 1 / 4 panjang.

Pemangkasan Hard tidak perlu dilakukan kerana ia terlalu meningkatkan pertumbuhan pucuk, menyebabkan penebalan mahkota dan berbuah melambatkan.  Mempunyai bunga yang diletakkan di atas pucuk quince dengan 7-9 daun kecil. Ini pucuk dihasilkan pada musim bunga dari tunas terletak di cawangan pertama tahun biasa hingga semangat sederhana. Apabila pemangkasan pokok buah quince perlu dipendekkan tetapi kuat ranting tahun pertama.

Apabila penipisan mahkota dikeluarkan sebagai cawangan yang sangat kuat dan sangat lemah, serta semua. Kering, rosak atau menggosok pokok  Potong ceduk hujung cawangan untuk kayu sihat. Orang tua dan lemah pokok dipangkas lebih keras.

Jika penipisan dan memendekkan pertumbuhan tahunan ranting quince tidak memperhebatkan setakat yang perlu, terus ke pemangkasan pembaharuan. Quince respons positif untuk memberi nafas baru. Pemangkasan dijalankan mengikut cara yang sama seperti dalam epal. Satu-satunya perbezaan adalah bahawa dengan quince ia perlu sedikit lemah.

Dengan pembajaan dan pemangkasan pokok daripada quince boleh mengekalkan pertumbuhan berterusan baik tumbuhan, yang merupakan asas tahunan, tanaman yang tinggi dan berkualiti. Pemangkasan Pemulihan pokok memanjangkan tempoh produktif quince.  Quince pokok adalah jangka hidup, hidup kira-kira 50-70 tahun, tetapi banyak buah-buahan untuk 30-50 tahun. Bunga quince pada tahun 3-4 selepas tanam bunga dan berbuah besar-besaran berlaku dalam 8-10 tahun ke.

Buah dipetik dengan tangan pada tempoh matang sepenuhnya, letakkan ke dalam kotak dan disimpan di dalam bilik sejuk pada 2-5 ° C. Dalam keadaan itu, mereka mungkin berterusan sehingga musim bunga. Semasa penyimpanan, buah-buahan yang lembut, mereka telah meningkatkan kandungan gula dan asid, rasa astringen hilang.  Matang buah quince mengandungi sehingga 12% gula (fruktosa, glukosa, sukrosa), 0,47-2,52% asid organik (malic, tartarik, limau) tanin (1%), pektin (2.9%), vitamin C (mg 30-40%).

Bi, B2, karotena, asid amino, catechin, minyak pati, sejumlah besar kalium, banyak mikronutrien, termasuk besi, tembaga, boron, mangan, aluminium, nikel, dll benih didapati kuantiti besar kanji, pektin gusi, bahan-bahan penting kepada manusia, terutama untuk penjagaan pencegahan dan penyakit sistem kardiovaskular dan darah.

Penyembuhan Hartanah quince buah-buahan ditentukan oleh sifat-sifat astringen mereka (yang digunakan dalam penyakit usus), mukus dari biji mempunyai ciri-ciri anti-radang. Satu set kaya dengan unsur-unsur yang berlainan boleh digunakan untuk merawat penyakit quinces hati, jangkitan pernafasan akut, dll Selain itu nilai buah-buahan, quince belukar, yang mempunyai ciri-ciri hiasan, percutian dan menghiasi satu plot peribadi. Mereka juga telah berjaya digunakan untuk tanaman di taman-taman, dataran dan lain-lain tempat rekreasi.

Oleh itu, kehadiran pokok quince 1.2 di laman taman anda akan berguna.

  

quince, quince buah-buahan, limau

© Copyright pic.ertk.info
Fakta menarik tentang oren, lemon, pic, aprikot dan buah-buahan lain.