Oren dan buah-buahan

  

Quince Utara limau

Dengan Humeniuk, MS, foto Ziborov TY  Quince Jepun, atau chaenomeles Jepun tidak sengaja panggilan Utara Lemon. Lagipun, banyak vitamin "C" dan asid kompleks organik, dan lampirkan dengan bau ciri buah rasa masam kuning loji ini dan persamaan dengan limau itu.  Wonderful wangi buah quince Jepun, kira-kira 4 cm diameter. Mereka adalah padat dan ditutup dengan lapisan lilin pelindung dan, dengan itu, sempurna disimpan, untuk masa yang lama memancarkan aroma yang menyenangkan.

The chaenomeles genus (Chaenomele s Lindl.) Botani telah memasukkan empat spesies dari Timur Asia. Tumbuhan haba yang cintakan adalah daun atau poluvechnozelenye renek dan pokok kecil dengan buah pir berbentuk atau yablokovidnymi.  Juga membawa penternak beberapa hibrid henomelesa dengan bunga yang mudah atau dua anggun (putih, merah jambu, oren, merah-coklat), dengan pelbagai saiz dan bentuk buah-buahan, dengan tempoh yang berbeza kematangan mereka.

Hibrid henomelesa sangat cantik, tetapi kurang tahan lasak-musim sejuk daripada spesies asal.  Bolehkah musim sejuk yang buruk memaksa quince Jepun dalam budaya kadochnoy.  Jika kita mengira masa yang memaksa, maka untuk tarikh yang dikehendaki di tengah-tengah musim sejuk di dalam bilik anda dengan warna-warna terang keajaiban zapolyhaet musim bunga kecil - satu chaenomeles mekar. Setiap kebun boleh cuba untuk mewujudkan apa-apa percutian dengan quince Jepun belukar, ditanam di dalam periuk.

Dalam budaya bentuk yang paling biasa japonica , atau  chaenomeles Jepun (japonica Chaenomele s) - sebuah daun yang sangat bagus dan membantu renek hingga 3 m tinggi, tetapi di kawasan utara adalah jauh lebih rendah. Ini tumbuhan jangka hidup beruang buah-buahan yang purata 70 tahun, hampir tiada kerosakan oleh perosak dan penyakit.  Ia juga sangat menarik dan digunakan secara meluas dalam landskap adalah satu lagi hiasan - rendah japonica, atau  chaenomeles Mauleya (Chaenomele s maulei).

Ini adalah daun luruh hampir sujud renek sehingga meter. Cawangan melengkung landai di musim bunga dan musim panas awal, sekali ditutup dengan bunga merah-jingga cerah. Manfaat penyembuhan wangi buah limau-kuning ripens pada bulan September.

Untuk beribu-ribu tahun di China dan Jepun berkembang melalui chaenomeles hartanah hiasan loji ini. Hijau daun berkilat yang bujur atau berbentuk telur, ada duri pada pucuk.  Dalam belukar musim bunga quince Bahasa Jepun sepenuhnya ditutup dengan bunga merah jambu atau putih dan merah jambu yang besar sehingga 5 cm garis pusat.

Dalam kejatuhan kilang untuk berkebun lama gembira dengan buah-buahan yang banyak kuning dengan daun yang pendek, padat duduk di cawangan.  Japonica digunakan secara meluas dalam landskap untuk membuat pagar, sempadan dan batu taman-taman. Henomelesa renek sesuai dalam kumpulan dan secara tunggal ke atas latar belakang  atau.  Kelihatan besar di taman chaenomeles batang yang tinggi. Shtambovy chaenomeles penanam disediakan oleh cantuman keratan daripada pir liar.

Walau bagaimanapun, bukan sahaja kualiti estetik quince Jepun menyumbang kepada penggunaan yang meluas di taman-taman dunia. Selepas henomelesa buah - satu vitamin sebenar dan bahan-bahan biologi aktif, jadi mereka penyembuhan, dan boleh ganti lemon mahal.  Dan resipi paling mudah untuk kegunaan masa depan kosong sangat serupa dengan zasaharivanie limau.

Dibersihkan buah quince tanah Jepun di penggiling daging dan pergi tidur dengan gula dalam perkadaran yang sama dengan berat badan - jadi dipelihara sepenuhnya semua vitamin buah-buahan segar. Saya telah disimpan ini bahan kerja vitamin di dalam peti sejuk. Apabila menggunakan menambah ia (satu hingga dua sudu) bagi setiap cawan air. Untuk mendapatkan minuman soda segar dan menyegarkan, anda boleh menggunakan air sejuk, dan boleh panas dan - bergantung kepada tujuan, dan yang anda suka.

Lebih kompleks versi pemprosesan buah-buahan masam henomelesa - (. Terutama dengan rasa terlalu manis) kedua-dua individu dan dalam campuran dengan hasil budaya lain Di sinilah imaginasi untuk berkeliaran di puteri: pelbagai sirap, jem,, jus, sos, jeli, gula-gula, halwa kulit, marmalade, cuka .... Cuma jangan malas - untuk menuai, dan pada musim sejuk ia akan ada sepanjang jalan!

Kalaulah aroma yang menghairankan sukar dan halus buah masak boleh digunakan henomelesa semula jadi penyegar udara. Ia tidak hairanlah kebun telah lama meletakkan mereka dalam pasu yang cantik dan diletakkan di meja di dalam rumah. Panjang yang berterusan walaupun dalam buah quince hangat Jepun dipenuhi rumah aroma buah menyenangkan. Satu bentuk yang indah dan buah limau cerah dalam henomelesa pasu yang elegan adalah sebuah meja hiasan indah.

Quince Jepun layu boleh cincang dan kering di musim sejuk untuk menambah mereka kolak buah-buahan kering.  Geografi berkembang henomelesa Jepun adalah sangat tinggi: itu lintang dari St Petersburg dan pinggir bandar paling selatan. Ia agak tumbuhan tahan lasak (cawangan boleh membekukan, tetapi belukar salji dipelihara).  Japonica dan tahan haba cahaya yang memerlukan, sederhana kehadiran kelembapan tanah.

Dalam semak saya quince Jepun kerap masak tuaian banyak - semua cawangan secara harfiah keredak dengan buah-buahan banyak. Untuk mendapatkan keputusan cemerlang itu adalah perlu untuk mematuhi teknik mudah pertanian henomelesa penanaman.  Untuk quince Jepun, pilih tempat yang cerah, jika didapati di bukit kering. Kurangnya tiga kaki antara semak henomelesa tidak perlu untuk mengelakkan pemadatan dan menanam teduh.

Penanaman anak benih Annuals quince Jepun menghabiskan musim bunga (sebelum rehat putik) atau kejatuhan (untuk 1-1,5 bulan sebelum bermulanya tahan cuaca sejuk).  Anak pokok tumbuhan henomelesa dalam pra-lubang yang disediakan (0,5 x0, 5 m), akar mengisi dengan tanah yang subur dengan penambahan baja taman.  Taburkan tumbuhan ditanam dengan banyaknya.

Selepas air untuk menyusup masuk ke dalam permukaan tanah di sekeliling anak benih untuk mencegah penyejatan zamulchiruyte tajam. Sebuah loji sangat muda prun untuk ketinggian 15 - 20 cm bagi pertumbuhan tinggi dan tillering.  Penyelenggaraan tahunan bagi quince Jepun adalah untuk membuang lemah dan kering, dahan patah dan salji lama.  Renek well-formed henomelesa mesti mempunyai 4,6 tahunan cawangan, 3-4 dua, tiga dan empat cawangan, tidak lebih daripada lima tahun 2-3. Ini akan menjadi belukar banyak tuaian tahunan selama 15 tahun.

Hasil permohonan quince Jepun berfaedah kompos atau humus, makan mullein diperam atau tahi ayam serta baja hijau (menghulurkan direndam daripada rumpai dengan tambahan kayu abu).  Buah hasil henomelesa dikumpulkan dalam cuaca kering untuk masak pada September dan November.  Dibiakkan oleh benih dan chaenomeles.  Jika taman anda tidak membesar quince Jepun, kemudian meminta jiran keratan pinggir bandar. Atau membeli di musim gugur sekurang-kurangnya satu buah-buahan. Dalam masa ia terletak yang banyak biji.

Pada musim gugur lewat menyemai talian di taman benih yang baru dituai (boleh disemai selepas salji itu), benih-benih Jepun quince dalam cangkerang tebal musim sejuk lalu, stratifikasi semulajadi. Kemudian pada musim bunga akan ada buah mesra.  Dan dengan menyemai benih bunga perlu tiga bulan henomelesa.

Miroslav S. Humeniuk (Vinnitsa, Ukraine)

  

quince, quince buah-buahan, japonica, limau

© Copyright pic.ertk.info
Fakta menarik tentang oren, lemon, pic, aprikot dan buah-buahan lain.